SON DAKİKA
Lojistik Cuma 28 Mart 2025 16:26

LOJİSTİKTE KALİFİYE ELEMAN KRİZİ

Lojistik sektörü, Türkiye ekonomisinde giderek daha fazla pay sahibi olurken, nitelikli iş gücü açığı büyümeye devam ediyor.

Lojistikte kalifiye eleman krizi

2024 itibarıyla sektörün ekonomideki payı yüzde 12'ye ulaşırken, Türkiye’nin dünya lojistik ihracatındaki payı yüzde 2.5 seviyesinde. Bu büyüme, sektörün iş gücü ihtiyacını da artırıyor. Ülkede yaklaşık 10 bin işletmenin faaliyet gösterdiği lojistik alanında, toplamda 1.2 milyon kişilik bir istihdam sağlanıyor. Ancak yapay zekâ tabanlı çözümler ve dijitalleşmenin hız kazandığı bu dönemde, kalifiye eleman eksikliği giderek daha büyük bir sorun haline geliyor.

Sektördeki en büyük ihtiyaçlardan biri mühendisler. Akça Lojistik Genel Müdürü Enes Akça, lojistikte veri odaklı süreçleri yönetecek profesyonellere duyulan ihtiyacın her zamankinden daha fazla olduğunu belirterek, "Bugün kapımıza 10 mühendis gelse hemen işe almaya hazırız. Artık lojistik sadece taşıma değil, büyük verinin analiz edilmesi, rotaların optimize edilmesi ve operasyon süreçlerinin yazılım destekli yönetilmesini gerektiriyor" dedi.

Akça Lojistik, 2024 yılında aldığı siparişlerde bir önceki yıla göre iki kat büyüme kaydederek 500 araçlık filosuyla pazardaki varlığını güçlendirdi. Ancak sektör genelinde yaşanan kalifiye eleman eksikliği, firmaların büyüme hedeflerine ulaşmasını zorlaştırıyor. Otomasyon sistemleri ve dijitalleşmenin yaygınlaşmasına rağmen, lojistik sürecinin tamamen insansız hale gelmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Enes Akça, "Bizim işimiz insanla. Teknolojiye ne kadar yatırım yaparsanız yapın, doğru kararları verecek insan gücüne ihtiyacınız var" dedi.

Türkiye’de lojistik sektöründe çalışan yeni mezun istihdam oranının yüzde 20 seviyesinde kaldığını belirten Akça, yabancı dil bilen çalışan oranının yüzde 25, kadın istihdam oranının ise yüzde 11 olduğunu ifade etti. Bu rakamların, sektörün gelişimi için mühendislik, teknoloji yönetimi ve veri analitiği gibi alanlarda daha fazla uzman istihdam edilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Bu açığı kapatmak için harekete geçen Akça Lojistik, mühendis ve veri analistlerine ulaşabilmek adına üniversitelerle iş birliği yapıyor. Şirket, genç yetenekleri lojistik sektörüne kazandırmak için üniversite etkinliklerine katılıyor, kariyer günleri düzenliyor ve staj programları sunuyor.

Şirketi, 20 yıllık birikimle birlikte yöneten Enes ve Erkam Akça, bu alanda daha fazla mühendis istihdam etmek istediklerini belirtiyor. Enes Akça işletme, Erkam Akça ise sosyoloji eğitimi almış olmasına rağmen, mühendislerin sektörde oynayacağı kilit rolün farkında olduklarını vurguluyor.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR