SON DAKİKA
Haber Merkezi | Lojistik Perşembe 18 Temmuz 2024 08:26

LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEM BAŞLADI

Kıtalar arasında bölgesel bir merkez olan ve Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu'nun geçiş koridoru üzerinde yer alan Türkiye, dünyanın en önemli lojistik üslerinden biri olabilecek potansiyele sahip

Lojistik sektöründe yeni dönem başladı
Türkiye hem doğu-batı, hem de kuzey-güney ticaretinde önemli bir transit geçiş ve doğal bir bağlantı noktası konumunda. Türkiye, küresel ticaret için önemli bir kavşak noktasında yer alarak, firmalara geniş çapta dış ticaret hacmine sahip birçok pazara kolayca erişim imkanı sunuyor. Türkiye'nin avantajlı coğrafi konumu, bölgedeki lojistik ve taşımacılık faaliyetleri için bir üs işlevi görerek gerek mal, gerekse hizmet ihracatımıza önemli katkılarda bulunuyor. Yine Bakanlıktan aldığımız bilgilere göre, Türkiye'de lojistik ve taşımacılık sektörünün hizmet ihracatımızdan aldığı pay, her geçen yıl artarak devam ediyor. Örneğin 2021 yılında 61 milyar dolarlık hizmet ihracatımızın 24 milyar doları lojistik ve taşımacılık sektörü tarafından gerçekleştirildi. 2023 yılı sonunda ise 100 milyar dolara ulaşan hizmet ihracatının 35 milyar dolarlık kısmı lojistik ve taşımacılık sektörü tarafından üretilmiş. Türkiye 2023 yılı rakamları itibariyle lojistik hizmet ihracatında dünyada yüzde 2,5 pay ile 11'inci sırada yer alıyor. 2024 yılında 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefinin 40 milyar dolarının lojistik ve taşımacılık sektöründen gelmesi öngörülüyor. 2028 yılı sonunda ise 78 milyar dolarlık kısmı lojistik ve taşımacılık hizmet ihracatı olmak üzere toplam 200 milyar dolar seviyesinde hizmet ihracatı hedefleniyor.

Kimyasalların taşınmasında çok hassas

Lojistik sektörü sürekli olarak teknoloji ve inovasyonla ilerliyor. Şirketler, akıllı lojistik yazılımları, yapay zeka destekli rota planlama ve otomasyon sistemlerini benimseyerek, verimliliklerini artırmaya devam ediyor. Bu teknolojiler sayesinde daha az enerji tüketimi ve daha düşük maliyetlerle daha fazla çevre dostu bir taşımacılık hedefleniyor. Enerji tüketimini düşürmek ve karbon ayak izini azaltmak için yenilenebilir enerji kaynakları entegrasyonunun daha da artması bekleniyor. Güneş enerjisi panelleri, rüzgar türbinleri ve enerji depolama sistemleri gibi çevre dostu teknolojilerin taşımacılık süreçlerinde daha fazla kullanılmasıyla, çevreye olan etkinin minimize edebilmesi öngörülüyor. Bu çalışmalar aynı zamanda şirketlerin enerji maliyetlerini de düşürerek, uzun vadede tasarruf sağlayacak. Sürdürülebilirlik konusunda oldukça hassas olduklarını dile getiren Alışan Lojistik CEO'su Damla Alışan, "Özellikle tehlikeli kimyasalların taşınmasındaki uzmanlığımız nedeniyle bu konu bizim için çok hassas. Atıkların azaltılması ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da uzun süredir titiz çalışmalar yürütmekte; yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştirmekteyiz" dedi.

PSA Internatıonal ile ortaklık kurdu

Geçen Şubat ayı itibari ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından "Yeşil Lojistik Belgesi"ni almaya hak kazanarak ilklerin arasına girdiklerini belirten Alışan, "Son yıllarda yaptığımız filo yenileme çalışmalarımız da sürdürülebilirlik hedeflerimizi destekler nitelikte. Yüzde 70' i Euro 6 motor araçlardan olan filomuzda, 3 yıl içinde Euro 6 motorlu araç sayımızı yüzde 90'a çıkartmayı planlıyoruz" diyor.