SON DAKİKA
DÜNYA Salı 02 Kasım 2021 08:53

LİDERLER ORMAN KAYBINI DURDURMAYI TAAHHÜT ETTİ

Glasgow'da düzenlenen küresel iklim zirvesinde 100'ün üzerinde dünya lideri 10 yıl içinde orman alanlarının yok olması ve arazilerin tahribata uğramasının önüne geçme taahhütünde bulundu.

Liderler orman kaybını durdurmayı taahhüt etti

COP26 iklim zirvesinde dün yayımlanan ortak açıklamada orman alanlarının korunması ve genişletilmesi için kamu ve özel kaynaklarından 19 milyar dolar harcanacağı belirtildi.

Açıklamaya destek veren ülkeler arasında dünyadaki ormanların %85'ini oluşturan Brezilya, Endonezya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti de yer aldı.

İngiltere başbakanlık makamından yapılan bir açıklamaya göre, yaklaşık 34 milyon kilometre kare orman dün yayımlanan Orman ve Arazi Kullanımı Glasgow Liderler Bildirgesi'nin kapsamına girecek.

Dünya Kaynak Enstitüsü'ne göre ormanlar karbon emisyonunun yaklaşık %30'unu atmosferden çekiyor ve sıcaklığın yükselmesine engel oluyor. Ancak ormanların sağladığı bu doğal koruyucu etki büyük bir hızla yok oluyor. Aynı kuruluşun verilerine göre, 2020 yılında Birleşik Krallık'ın yüzölçümüne neredeyse eşit büyüklükte 258,000 kilometre kare orman yok oldu.

COP26 iklim zirvesinde gerçekleştirilen anlaşma, 2014 yılında gerçekleştirilen New York Orman Bildirgesi'nde 40 ülke tarafından verilen taahhütleri artıracak ve bu hedefe ulaşmak için şu ana kadar ayrılanlardan çok daha yüksek miktarda parasal kaynak ayıracak.

Anlaşma ile İngiltere de dahil olmak üzere 12 ülke, 2021 ve 2025 yılları arasında gelişmekte olan ülkelere 8.75 milyar sterlin, yani 12 milyar dolar destekte bulunacak ve bu ülkelerde orman yangınlarının söndürülmesine ve ormanların tekrar yeşertilmesine yardımcı olacak.

COP26 olarak adlandırılan iklim zirvesi küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlamayı hedefliyor. Bilim insanları, ormanlar ve doğa örnek alınarak yaratılan çözümlerin bu hedefe ulaşmakta hayati önem taşıdığına dikkat çekiyorlar.

İKLİM ZİRVESİNİN İLK GÜNÜ

Geçen haftaki G20 zirvesinden hemen sonra başlayan COP26 iklim zirvesinin ilk gününde gelişmiş ülkelere iklim krizini aşmak için maddi yardımda bulunmaları çağrısı yapıldı.

Dünyanın en çok karbon salımında bulunan ülkelerinden Hindistan ve Brezilya ise karbon emisyonlarını azaltacak yeni taahhütlerde bulundular.

İki hafta sürecek olan zirvede müzakerecileri zorlu görüşmeler bekliyor. COP26'dan hemen önce yapılan G20 zirvesinde gelişmiş ülke liderlerinin karbon emisyonlarını sınırlama takvimi üzerinde mutabık kalamaması iklim zirvesindeki müzakereleri daha zorlu hale getirecek.

Karbon dioksit küresel ısınma yaratan sera gazları arasında miktar olarak en büyük payı alırken, küresel karbon dioksit salımının yaklaşık %80'i G20 ülkelerinden kaynaklanıyor.

Brezilya, sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar %50 azaltacağını açıkladı. Brezilya'nın daha önceki taahhütü salımın %43 azaltılması şeklindeydi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise ülkesinin karbon emisyonunu sıfıra indirmesi için hedeflenen tarihi 2070 olarak belirledi. Ancak bu tarih Hindistan'ın, Birleşmiş Milletler'in tavsiye ettiği sürenin 20 yıl gerisinde kalacağına işaret etti.