KÜTAHYA'DAKİ ELVAN-GES PROJESİ DEVREYE ALINDI
Tohum Holding, iklim değişikliğinin sebep olduğu karbon salınımını azaltma hedefiyle Kütahya'da 80 dönümlük arazide kurduğu güneş enerjisi santralini faaliyete geçirdi.
Şirketten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tohum Holding Genel Müdürü Yılmaz Yaman, küresel ısınma ile birlikte global olarak gündeme gelen sürdürülebilirlik kavramının, kendilerini Bursa merkezli imalat şirketleri Elvan Tekstil'in enerji kullanımında karbon salınımını azaltma amacıyla kendi elektriğini üretmesi sürecine yönelttiğini belirtti.
Yaman, tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalarının orta ve uzun vadedeki derinleşmesine alan açmak için mevcut kapasiteyi ve ileride kurulacak entegre dokuma tesisi projesinin de kapasitesini dikkate alarak, harcayacakları tüm elektriği üretebilecek şekilde planlama kararı aldıklarını aktardı.
Buna yönelik trafo yenilemeleri ve arazi projelendirmeleri geliştirdiklerini belirten Yaman, Tohum Enerji çatısı altında 80 dönümlük bir arazide 6,5 megavatlık bir santral kurma kararı aldıklarını ifade etti.
Yaman, şunları kaydetti:
"Tıpkı yapraklarının yüzeylerine aldıkları güneş ışınlarını sentezleyerek büyüme enerjisine dönüştüren ve doğaya katkı sağlayan ağaçlar gibi GES tesisleri de güneşten aldığı ışınları kablonun ucundaki fabrikaya ileterek üretime katma değer sağlıyor. Böylelikle mikro ölçekte grubumuza, makro ölçekte de ekonomimize katkı sağlıyor. Bu tesisin üreteceği kadar enerjiyi fosil yakıtlardan elde etseydik yıllık 5 bin ton karbon salımına sebep olacaktık. Biz yenilenebilir enerji yatırımı ile bu salımı önlemeyi amaçlıyoruz. Bu rakam 150 bin ağacın sağlayabildiği karbon depolamasını mümkün kılarak, grubumuzun sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm ilkelerine katkı sunacak."
- "İspanya, Portekiz, İngiltere'de de hazır giyim markalarının onaylı çözüm ortağıyız"
Yaman, holding olarak karbonsuzlaşma hedefiyle çıktıkları yolda yenilenebilir enerji sektörüne de adım attıklarını ifade ederek, "Biz süreçte kendi tesisimizi kurarken aslında bu sektörde yatırıma devam edebileceğimizi, kendi elektriğimizi üretmenin ardından sektörde bir enerji şirketi kurarak da faaliyette bulunabileceğimizi değerlendirdik. Bu amaçla bünyemizde Tohum Enerji oluşumunu kurduk ve Elvan-GES tesislerini bunun ilk projesi olarak konumlandırdık. Holding merkezinde kurduğumuz bir ekiple sektörü izliyoruz ve ileride farklı projeler ile sektör oyunculardan biri haline gelerek kalıcı olmayı hedefliyoruz. Zira yenilenebilir enerji sektörü hem dünyada hem de ülkemizde, depolama projeleriyle büyümeye devam ederken, bir taraftan da mevzuatı oluşmaya başlayan karbon emisyon ticareti üzerinden de türevleşmeye başlıyor." açıklamalarında bulundu.
Şirketlerinden biri olan Furkan Tekstil'de yeni kumaş türleri ile ilgili ÜR-GE çalışmalarına devam ettiklerini belirten Yaman, 2025'te özellikle hazır giyim markalarına yönelik Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerinde ihracat olanaklarını değerlendirdiklerinin altını çizdi.
Yaman, ihracat şirketleri TEFEX Global ile Türkiye'deki tekstil uzmanlıklarını dünyanın diğer ülkelerine taşıdıklarını bildirerek, "Halihazırda İspanya, Portekiz, İngiltere başta olmak üzere Türkiye dışında da birçok ülkede faaliyet gösteren hazır giyim markalarının onaylı çözüm ortağıyız. Elvan Tekstil şirketimizde de mevcut boya-apre tesisimizin yanına onunla entegre olabilecek bir dokuma tesisi projesi hazırlıyoruz. Taslağı oluşan projenin ilk yatırımını 2025 yılı içinde yapmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.