KURUMLARA KATILIM ÇAĞRISI YAPILDI
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), TurkishWIN, UPS ve EBRD iş birliğinde kurulan Kadın Liderlik Platformu'nun Yönetim Kurulunda Kadın Derneği paydaşlığında düzenlenen Kadın Liderlik Platformu Zirvesi'nin 8'inci buluşması 'Dönüşümün İki Yüzü' temasıyla gerçekleştirildi.
8.’si düzenlenen Kadın Liderlik Platformu Zirvesi bu yıl ‘Dönüşümün İki Yüzü temasıyla fikir önderlerini, iş dünyasının üst düzey temsilcilerini ve insan kaynakları direktörlerini kadın liderliğini konuşmak üzere bir araya getirdi.
Daha önce şubat ayında yapılması planlanan ancak 6 Şubat tarihinde yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle ertelenen zirve 21 Mart 2023 Salı günü TÜSİAD Konferans Salonu’nda düzenlendi. Zirvenin açılış konuşmalarını gerçekleştiren KAGİDER Başkanı Emine Erdem, TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak, EBRD Türkiye, Ülke Başkan Vekili Şule Kılıç, UPS Türkiye Ülke Müdürü Engin Kolat ve Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD) Yönetim Kurulu Üyesi Özge Bulut Maraşlı büyük deprem felaketinden duydukları üzüntüyü dile getirerek hayatını kaybedenleri andı.
Fikir önderlerini, iş dünyasının üst düzey temsilcilerini ve insan kaynakları direktörlerini buluşturan zirve kapsamında ‘Sürdürülebilir Dönüşüm’, ‘Artık Eşitleyelim’, ‘Dönüşümde Yalnız Değiliz’ ve ‘Krizde Dönüşümü Yakalayabilmek’ başlıklı paneller gerçekleştirildi.
KAGİDER Başkanı Emine Erdem, geçtiğimiz ay yaşanan deprem felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek “yaralarımızı ülke olarak sarmaya çalışırken hem bireysel hem de sivil toplum kuruluşları temsilcileri olarak misyonlarımız çerçevesinde var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Erdem sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son dönemde yaşadığımız salgın, afet, küresel ekonomik krizler, iklim değişiklikleri mevcut eşitsizlikleri daha görünür hale getirdi. KLP olarak odaklandığımız konulardan kadının istihdamdaki yerine baktığımızda %35 civarında olduğunu görüyoruz. Pandemi sürecinde artan işten çıkarmalar da ne yazık ki kadın çalışanlar açısından artış gösterdi. Akabinde son yaşadığımız afetin sonucunda büyük kayıplar verilirken geride kalan toplumun kalkınması için tüm gücümüzle harekete geçmeye devam etmeliyiz. İçinde bulunduğumuz koşullarda kadın istihdamının özellikle desteklenmesi gerekiyor. Kadınların bütün potansiyelleriyle ve eşit olarak katıldıkları bir toplumsal kalkınma sürecinde başta ekonomi olmak üzere her alanda daha fazla değer üreteceğimizi ve hedeflerimize doğru daha hızlı koşacağımızı unutmamalıyız.
Kadın liderlik platformumuzda yer alan kurumlar ve temsilcilerinin kadın istihdamı, kadın liderliği için yaptığı çalışmaların, uygulamaların birçok kuruma örnek teşkil edeceğini biliyoruz. Hep birlikte ne kadar daha çok kuruma ulaşırsak kapsayıcılık ve toplumsal cinsiyet eşitliği için o kadar çok farkındalık yaratabiliriz; değişim de farkındalık yaratmakla başlar.”
TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak konuşmasında şunları söyledi:
“Her krizde fırsat eşitliği dengelerinin zorlandığını ve kazanımlarımızı kaybetme riskiyle karşılaştığımızı deprem, COVID-19 ve ekonomik krizlerde yakın zamanlarda yeniden gördük. Sistemsel dayanıklılık ve kaldıraçlarımız olmadan bu dengeleri korumamız ve kazanımlarımızı ilerletmemiz mümkün değil. Birlikte çalışma kasımız güçlü ve daha da güçlenmeli.
İşte fırsat eşitliğini sağlamaya çalışan kurum kaldıraçlarının kapsayıcı yaklaşım, kolaylaştırıcı platformlar, teknolojinin dağıtık ve kapsayıcı gücü ve tüm paydaşları harekete geçirebilme yeteneği olduğunu biliyoruz. Kapsayıcılık ekseninde ve TurkishWIN olarak özellikle gençlerin arkanı olup, yollarını açmayı ve işte fırsat eşitliği meselemizde liderlik etmesini önemsiyoruz. Kız kardeşlik platform çalışmalarımızı bu içgörülerle her gün geliştiriyoruz. Bugün paylaştığımız “Eşitliyoruz Üniversite Kulüp Programı,”BinYaprak İş Arama Kız Kardeşlik Çemberi,“ ve “Milyon Kadına Mentor“ bu yöndeki ve paydaşlarımızla hayata geçirdiğimiz çalışmalarımızdan birkaçı.
Kurumların omzundaki toplumsal cinsiyet eşitsizliği yükünü azaltmak için Kadın Liderlik Platformu olarak buradayız. Birlikte güçlüyüz ve Kadın Liderlik Platformu’nda birbirimizden öğrenerek güçleniyoruz.‘’
EBRD Türkiye, Ülke Başkan Vekili Şule Kılıç, konuşmasında şunları vurguladı:
EBRD Türkiye Ülke Başkan Vekili Şule Kılıç, ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle içinden geçtiğimiz zor günlerde Kadın Liderlik Platformu gibi oluşumların katkılarına değinerek kapsayıcılık alanındaki iyi örneklerin paylaşılarak yaygınlaşmasının en çok da kriz dönemlerinde önemli olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Krizler mevcut eşitsizliklerin çok hızlı derinleşebileceği bir zemin sunarken bizi zorluklarla elde etmiş olduğumuz fırsat eşitliği kazanımlarımızı bir anda kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Bu nedenle, toplumsal cinsiyet eşitliği kazanımlarımıza sahip çıkmak kriz dönemlerinde ayrı bir önem taşıyor.”
Kılıç, EBRD’nin yatırım öncelikleri arasında daha yeşil, daha dijital ve daha kapsayıcı projeler olduğunu belirterek yeşil ve dijital dönüşümün küresel ölçekte yaşanan ekonomik kriz, Covid-19 salgını, iklim değişimi ve doğal afetler ile mücadelede toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli bir fırsat penceresi sunduğuna dikkat çekti. “Araştırmalara göre, Türkiye’de önümüzdeki on yılda yenilenebilir enerji alanında ve dijitalleşen sektörlerde yüzbinlerce kişilik istihdam fırsatları oluşacak. Tüm bunlar istihdamda cinsiyet açığını kapatmak için çok önemli bir olanak. Özellikle genç kadınların özel sektörün ihtiyacı olan becerileri kazanarak işgücü piyasasına girebilmeleri için kamu, özel sektör ve tüm ilgili kuruluşlar olarak iş birliği içinde çalışmalıyız” dedi.
UPS Türkiye Ülke Müdürü Engin Kolat şunları söyledi:
“Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporuna göre; kadının ekonomiye katılımını %30’lardan OECD ortalaması olan %63’e yükselttiğimizde, Türkiye’nin 2025 yılında GSYİH’sında 200-250 milyar dolar ek artış sağlamış olacağız. 2021 yılında yapılan “Lojistik ve Taşımacılık Sektöründeki Yetkinlik ve Cinsiyet Eşitsizliği Araştırması”nın sonuçlarına göre lojistik sektöründe kadın iş gücü oranı %9,1. Bu oranın yükseltilmesi adına sektörün değişim ve dönüşüm sürecinde kadın iş gücünden ve katkılarından faydalanabilmesi amacıyla gerçekleştirilen projelerin desteklenmesi gerektiğine inanıyor, bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. UPS Kadın İhracatçılar Programı ile sahip olduğumuz kaynakları ve sektörel uzmanlığı kullanarak kadın girişimcileri desteklemekten gurur duyuyoruz.”
Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özge Bulut Maraşlı ise sözlerinde şunları vurguladı:
“Dünya büyük bir dönüşümden geçerken “sorumluk” en önemli ev ödemiz. Avrupa sorumlu büyümeyi ön plana alarak son 5 yılda yönetimde ve çalışan sayısında “çeşitliliği” öncelikli konu olarak belirledi. Bugün %20 oranında olan kadın yönetim kurulu üyesi sayılarını %40’ın üzerine çıkarırken karlılıklarını da arttırdılar. Bunun gibi iyi örneklerden faydalanarak Türkiye’de büyümeye katkı sağlayabiliriz. Yine bugün ülkemizin içinden geçtiği doğal afetler döneminde kadınlarımızın yaşadıkları büyük üzüntüleri bir kenara bırakıp hayatta kalanları ayağa kaldırmak için gösterdikleri yürekli çalışmaları görüyoruz. Kadınların doğalarından getirdikleri bir güç var; bu gücün önünde durmak yerine toplumun gelişimi için değerlendirmek hepimiz için insanlık için çok kıymetli.
Şunu unutmayalım ki dünyadaki değişim ve dönüşümün merkezinde bölgeler ve kadınlar vardır. Kadın Liderler Platformunda hepimiz bu gerçeğin bilincinde ve hep birlikte hareket etmenin altını çiziyor; birbirimizden güç alıyoruz.”