KÜRESEL PİYASALAR
FED yetkililerinden faiz indirimine yönelik temkinli açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Dün piyasalarda neler oldu?
ABD’de makro veri gündemi sakin seyrederken, FED yetkililerinin açıklamaları yakından takip edildi. FED Yönetim Kurulu Üyesi Waller, enflasyonda takip edilen ana göstergelerin son altı aydır ilk kez yavaşladığını vurgularken, fiyat baskılarının zayıfladığının bir işareti olduğunu belirtti. Waller, açıklanan diğer ekonomik verilerden perakende satışların yumuşak kaldığını ve iş gücü piyasasında yavaşlama işaretleri olduğuna dikkat çekti. Önümüzdeki dönemdeki faiz indirim döngüsüne ilişkin olarak ise işgücü piyasasında istenilen zayıflamanın görülmediğini ve faiz indirimine gidilebilmesi için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Bir diğer FED yetkilisi Bostic ise, ilk faiz indirimi konusunda temkinli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmaya devam etti. Euro Bölgesi tarafında ise AMB Üyesi ve Bundesbank Başkanı Nagel, enflasyonun hedeflenen değer olan %2’ye doğru iyileşme kaydetse dahi, Haziran ayında gerçekleşmesi beklenen faiz indiriminin başka bir indirim ile devam etmemesi gerektiğini ve temkinli olunması gerektiğini ifade etti. Nagel, enerji fiyatları kaynaklı bazı fiyatlarda dalgalanmalar olabileceğini ifade ederken, enflasyonun hedeflenen değere 2025 yılında ulaşmasını beklediğini açıkladı.
Öte yandan, ABD Bakanı Janet Yellen üst düzey bankacılarla yapmış olduğu görüşmeye ilişkin detaylar dikkat çekti. Toplantıda Rusya’ya yönelik yaptırımların ihlal edildiğini vurgulayan Yellen, ihlal eden ülkeler arasında Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’nin olduğunu ifade etti. Yellen, bu ihlalleri engellemek için çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Almanya’da konuşan Bakan Yellen, tüm kurumların yaptırılara yüksek düzeyde uyum göstermesini ve yüksek riskli bölgelerde denetimlerin artırılması gerektiğine değindi. Bu gelişmelere ek olarak, Goldman Sachs, FED’in faiz oranlarını sabit tutmaya devam ederken, diğer ülkelerin faiz indirimleri ile borçlanma maliyetlerini düşürmesinden dolayı ABD Dolarının daha uzun süre güçlü kalabileceğine değindi.
ABD piyasaları günü pozitif seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %0,25 artışla 5.321,41, Nasdaq endeksi %0,22 artışla 16.832,63 seviyesinden, Dow Jones endeksi ise %0,17 artışla 39.872,99 seviyesinde günü tamamladı.
Avrupa piyasalarında ABD piyasalarındaki pozitif seyre karşın satıcılı görünüm hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,54 kayıpla 5.046,99, DAX endeksi %0,22 azalışla 18.726,76, FTSE 100 endeksi %0,09 azalışla 8.416,45 ve CAC 40 endeksi %0,67 azalışla 8.141,46 seviyelerinden günü tamamladı.
ABD 10 yıllık tahvil getirisi 2 baz puanlık azalışla %4,41 seviyesine gerilerken, 2 yıllık tahvil getirisi ise 4 baz puanlık artışla %4,83 seviyesinde işlem gördü. VIX endeksi ise 12,15 seviyesinde 11,86 seviyesine geriledi.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında Japonya’da açıklanan makine siparişleri ile dış ticaret istatistikleri takip edildi. Çekirdek makine siparişleri Mart ayında %2,0 azalış göstermesi beklenirken, %2,9 artışla yıllık %2,7 seviyesinde gerçekleşti. Dış Ticaret İstatistikleri tarafında ise Nisan ayında dış ticaret açığı 462 milyar Yen seviyesinde gerçekleşirken; ihracat yıllık bazda %8,3 ithalat ise %8,3 artış kaydetti. Bu gelişmeler çerçevesinde bugün Asya piyasalarında karışık bir seyir takip ediliyor. Hang Seng endeksi %0,36, Shanghai %0,02, Nifty 50 endeksi %0,17 ve Kospi endeksi %0,14 alıcılı seyirle işlem görürken, Nikkei 225 endeksi %0,56 satıcılı seyir izliyor.
ABD vadelilerinde ise yatay bir seyir izleniyor.
Bugün ABD’de Nisan ayına yönelik mevcut konut satışları ve Mayıs ayına yönelik FOMC toplantı tutanakları takip edilecek. Mart’ta aylık bazda %4,3 azalış olarak gerçekleşen mevcut konut satışları verisinin Nisan’da aylık bazda %0,6 artış kaydetmesi bekleniyor.
Gelecek gündemde neler var?
Yarın ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, yeni konut satışları, Kansas City Fed imalat aktivite endeksi, S&P Global hizmet ve imalat PMI verileri takip edilecek. Mart’ta 0,15 olarak gerçekleşen Chicago Fed ulusal aktivite endeksi verisinin Nisan’da 0,13 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 11 Mayıs haftasında 222k olarak gerçekleşen haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 18 Mayıs haftasında 220k olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan’da 50 olarak gerçekleşen S&P Global imalat PMI öncü verisinin Mayıs’ta 49 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan’da 51,3 olarak gerçekleşen S&P Global hizmet PMI öncü verisinin Mayıs’ta 51,4 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Mart’ta aylık bazda %8,8 artış olarak gerçekleşen yeni konut satışları verisinin Nisan’da %2,1 azalması bekleniyor. Nisan’da -8 olarak gerçeleşen Kansas City Fed imalat aktivite endeksi verisinin Mayıs’ta -7 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı gün Euro Bölgesi’nde ise tüketici güveni, HCOB imalat ve hizmet PMI verileri takip edilecek. Nisan’da -4,7 olarak gerçekleşen tüketici güveni öncü verisinin Mayıs’ta -14,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan’da 45,7 olarak geçekleşen HCOB İmalat PMI öncü verisinin Mayıs’ta 46,1 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan’da 53,3 olarak gerçekleşen HCOB hizmet PMI verisinin Mayıs’ta 53,6 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Cuma günü ABD’de dayanıklı mal siparişleri, Michigan Üniversitesi tüketici hissiyatı ve Kansas City Fed hizmet aktivite endeksi verileri takip edilecek. Mart’ta %2,6 artış kaydeden dayanıklı mal siparişleri öncü verisinin Nisan’da %0,7 azalış olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan’da 67,4 olarak gerçekleşen Michigan Üniversitesi tüketici hissiyatı verisinin Mayıs’ta 67,7 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere, Kansas City Fed hizmet aktivite endeksi Nisan’da 9 olarak gerçekleşmişti.
Kaynak Halk Yatırım