KÜRESEL PİYASALAR
FOMC toplantı tutanakları temkinli duruşa işaret ediyor.
Dün piyasalarda neler oldu?
ABD’de makro veri gündeminde FOMC toplantı tutanakları, MBA Mortgage Başvuruları ve Mevcut Konut Satışları verisi takip edildi. 30 Nisan – 1 Mayıs FOMC toplantısının tutanaklarına göre FED yetkilileri faiz indirimi için mevcut koşulları yeterli görmüyor. FED yetkilileri, son enflasyon verisinde görülen yükselişe dikkat çekerek, enflasyonun hedeflenen değere ulaşılması konusunda zorlandığını ve mevcut faiz düzeyinde daha uzun süre beklenilmesi gerekebileceğini ifade etti. Son dönemde ortaya çıkan jeopolitik gelişmelerin nakliye maliyetlerine yol açtığını, bu durumun ekonomik aktivite üzerinde baskı unsuru oluşturabileceğini ve büyümeyi de olumsuz etkileyebileceği not edildi. Son olarak, bilanço küçültme kararının neredeyse tüm FED yetkilileri tarafından desteklendiği ifade edilirken, bir kaç yetkili önceki seviyelerdeki bilanço küçültmesini destekleyebileceklerini belirtti. MBA Mortgage Başvuruları ise 17 Mayıs haftasında %1,9 artış gösterirken, 30 yıllık sabit mortgage faiz oranı bir önceki haftaya göre 7 baz puan azalışla %7,01 seviyesine geriledi. Nisan ayında Mevcut konut satışları aylık bazda %0,8 artış göstermesi beklenirken, %1,9 azalış göstererek 4.14m adet seviyesinde gerçekleşti. Mart ayı verisi ise 4.19m’dan 4.22m adede revize edildi. Uzmanlara göre konut fiyatlarında görülen yüksek seyir ve borçlanma maliyetinin hala yüksek seyretmesi satış rakamları üzerinde baskı unsur oluşturuan önemli unsur oldu. Öte yandan, Fitch tarafından küresel enflasyon oranına yönelik değerlendirme takip edildi. Fitch Ratings yapmış olduğu açıklamada, küresel enflasyondaki gerilemenin gıda ve enerji fiyatlarının desteklediğini belirtirken, hizmet enflasyonundaki yapışkanlık nedeniyle enflasyondaki gerilemenin zaman aldığı ifade edildi. Fitch, konut maliyetlerinde görülen yüksek seyrin de hizmet enflasyonuna ek katkıda bulunduğunu vurguladı.
ABD piyasaları günü negatif seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %0,27 azalışla 5.307,01, Nasdaq endeksi %0,18 azalışla 16.801,54 seviyesinden, Dow Jones endeksi ise %0,51 azalışla 39.671,04 seviyesinde günü tamamladı.
Avrupa piyasalarında da satıcılı seyrin devam ettiğini gözlemledik. Euro Stoxx 50 endeksi %0,43 kayıpla 5.025,17, DAX endeksi %0,25 azalışla 18.680,20, FTSE 100 endeksi %0,55 azalışla 8.370,33 ve CAC 40 endeksi %0,61 azalışla 8.092,11 seviyelerinden günü tamamladı.
ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4,42 seviyesinden işlem görürken, 2 yıllık tahvil getirisi ise %4,86 seviyesinde işlem gördü. VIX endeksi ise 11,86 seviyesinde 12,29 seviyesine yükseldi.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında makro veri cephesinde Japonya’da açıklanan PMI verileri takip edildi. Mayıs ayında Jibun Bank İmalat PMI verisi bir önceki ay ki seviyesi olan 49,6’dan 50,5’e yükselerek daralma bölgesinin üzerine geçmiş oldu. Hizmet PMI verisi ise Mayıs ayında 52,3’ten 52,4’e, Bileşik PMI verisi ise 52,3’ten 52,4’e yükseldi. Ayrıca, bu gelişmeye ek olarak, Çin, Tayvan yarımadasına yönelik askeri tatbikat kararı alması bölge piyasalarında satıcılı seyre neden oldu. Tayvan başkanı Lai’nin yemin töreninden iki gün sonra başlayan tatbikat için Tayvan Savunma Bakanı yapmış olduğu açıklamada bölgenin huzuru ve istikrarı için tehlikeli olduğunu ifade etti. Son olarak, Güney Kore Seul yönetimi, 19 milyar dolarlık çip teşvik paketinin açıklamasının ardından Kospi tarafında fiyatlamaların pozitif seyre döndüğünü takip ediyoruz. Bu gelişmelerle birlikte, asya piyasalarında karışık bir seyir takip ediliyor. Hang Seng endeksi %1,51 ve Shanghai %0,85 endeksinde satıcılı seyir hakimken, Nikkei 225 endeksi %0,79, Kospi endeksi %0,16 ve Nifty 50 endeksi %0,31 alıcılı seyir izliyor.
ABD vadelilerinde ise alıcılı bir seyir izleniyor.
Bugün ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, yeni konut satışları, Kansas City Fed imalat aktivite endeksi, S&P Global hizmet ve imalat PMI verileri takip edilecek. Mart’ta 0,15 olarak gerçekleşen Chicago Fed ulusal aktivite endeksi verisinin Nisan’da 0,13 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 11 Mayıs haftasında 222k olarak gerçekleşen haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 18 Mayıs haftasında 220k olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan’da 50 olarak gerçekleşen S&P Global imalat PMI öncü verisinin Mayıs’ta 49 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan’da 51,3 olarak gerçekleşen S&P Global hizmet PMI öncü verisinin Mayıs’ta 51,4 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Mart’ta aylık bazda %8,8 artış olarak gerçekleşen yeni konut satışları verisinin Nisan’da %2,1 azalması bekleniyor. Nisan’da -8 olarak gerçeleşen Kansas City Fed imalat aktivite endeksi verisinin Mayıs’ta -7 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı gün Euro Bölgesi’nde ise tüketici güveni, HCOB imalat ve hizmet PMI verileri takip edilecek.
Gelecek gündemde neler var?
Yarın ABD’de dayanıklı mal siparişleri, Michigan Üniversitesi tüketici hissiyatı ve Kansas City Fed hizmet aktivite endeksi verileri takip edilecek. Mart’ta %2,6 artış kaydeden dayanıklı mal siparişleri öncü verisinin Nisan’da %0,7 azalış olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan’da 67,4 olarak gerçekleşen Michigan Üniversitesi tüketici hissiyatı verisinin Mayıs’ta 67,7 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere, Kansas City Fed hizmet aktivite endeksi Nisan’da 9 olarak gerçekleşmişti.
Kaynak Halk Yatırım