SON DAKİKA
EKONOMİ Pazar 17 Kasım 2024 16:09

KÜRESEL EKONOMİYE 19,9 TRİLYON DOLARLIK KATKI SAĞLAYACAK

Şirketlerin ikiz dönüşüm sürecinde, yeşil dönüşümün yanı sıra dijitalleşme adımları hız kazanıyor.

Küresel Ekonomiye 19,9 Trilyon Dolarlık Katkı Sağlayacak

Dijital dönüşümün temelinde büyük veri, robot teknolojileri, otonom araçlar ve yapay zeka (YZ) yer alıyor. 2024 yılını 214 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğü ile kapatması beklenen yapay zekanın, 2030 yılına kadar 1,4 trilyon dolarlık bir pazara dönüşmesi ve ABD ekonomisinde %21’lik bir büyümeyi tetiklemesi bekleniyor. Ayrıca, 2030 yılına kadar küresel ekonomiye kümülatif 19,9 trilyon dolarlık katkı sağlayarak küresel GSYİH’nin %3,5'ini oluşturacağı öngörülüyor.

Yapay Zeka Yatırımlarında ABD ve Çin Lider

YZ yatırımlarında özel sektör başı çekerken, ABD 44 milyar euroluk yatırımıyla ilk sırada yer alıyor. Çin 12 milyar euro ile onu takip ederken, AB ve Birleşik Krallık birlikte 10,2 milyar euroluk yatırım çekmiş durumda. Forbes Advisor anketi, işletmelerin %64’ünün yapay zekanın üretkenliklerini artıracağına inandığını gösteriyor. Bu oranlarla Hindistan (%59), yapay zeka benimsemede lider konumda yer alırken, Birleşik Arap Emirlikleri (%58), Singapur (%53) ve Çin (%50) onu izliyor.

Türkiye’de Yapay Zeka Kullanımı: Yüksek Oranda Pazarlama Alanında

Türkiye’de TÜİK verilerine göre, yapay zeka kullanan şirketlerin oranı 2023 yılında %5,5 iken, 2024’te %4,4’e geriledi. AGS Global Araştırma’nın CEO’su Ahmet Güler’in aktardığına göre, Türkiye’de yapay zeka kullanan profesyonellerin %69,4’ü, yapay zekayı en çok pazarlama alanında (%79,6) kullandıklarını belirtiyor. Stratejik planlama (%26,9) ve satış (%26,9) departmanları pazarlamayı takip ederken, İK (%11,5) ve üretim (%7,7) yapay zekadan en az yararlanan alanlar olarak dikkat çekiyor.

Büyük Şirketler KOBİ’lere Rehberlik Etmeli

Ahmet Güler, yapay zekanın üretim, İK ve tedarik zinciri gibi alanlarda sunduğu potansiyelin henüz tam anlamıyla değerlendirilemediğini belirtiyor. Bu bağlamda, büyük şirketlerin KOBİ’lere rehberlik etmesi gerektiğine ve Turquality programına yapay zeka başlıklarının eklenmesinin, KOBİ’lerin dönüşümünü hızlandıracağına vurgu yapıyor.

ABONE OL