SON DAKİKA
Otomotiv Pazartesi 23 Eylül 2024 02:40

KUR ZAMLARI İKİNCİ EL PAZARINI CANLANDIRDI

Otomotiv sektöründeki durgunluğun son dönemlerde sona ermesi bekleniyor.

Kur zamları ikinci el  pazarını canlandırdı

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ikinci el pazarında son bir yılda yaşanan yüzde 30’luk düşüşü n, yıl sonuna kadar ortadan kalkacağını öngördü. Yalçın, mevduat faizlerinin yüksek olmasının tüketicileri bankada tutarken, eylülde döviz kurlarındaki artışın sıfır kilometre araç fiyatlarına yansıdığını belirtti. Bu durum, ikinci el araçlarla sıfır kilometre araçlar arasındaki fiyat makasının açılmasına neden oldu.

Yalçın“Eylül’de döviz kurundaki artış, sıfır kilometre araç fiyatlarına yansıdı. Şimdi ikinci el araçların fiyatları daha algılanabilir hale gelecek ve yıl sonunda sabit kalacak,” dedi. Eylülde ikinci el fiyatlarının daha normal seviyelere geleceğini ifade eden Yalçın, bu durumun tüketicilerin ikinci el araç alma tercihini artıracağını söyledi. Ayrıca, yıl sonuna kadar ikinci elde büyük fiyat artışlarının olmayacağına dikkat çekti.

Yalçın, eylül ayında sıfır kilometre otomobil fiyatlarının yüzde 17, ikinci elde ise yüzde 15 oranında artış gösterdiğini kaydetti. Özellikle okulların açılmasıyla birlikte şehir içindeki hareketliliğin arttığını ve ertelenmiş talebin devam ettiğini vurguladı. “Kredi ve finansmana erişim yılın son dört ayında daha kolay hale gelirse, satışlar daha da ivme kazanabilir,” diyen Yalçın, yıl sonunda toplam pazarın 1.1 milyon adede yaklaşabileceğini öngördü.

Cardata’nın güncel verilerine göre, ikinci el pazarında son bir yıldır önemli bir durgunluk yaşanıyor. Ancak, sıfır kilometre araç fiyat artışlarının ikinci el pazarını olumlu etkileyeceğini belirten Yalçın “İkinci el araçlarla sıfır kilometre araçlar arasındaki fiyat makası açıldıkça, ikinci el fiyatları daha normalleşecek,” dedi. 

Yalçın, tüketicilerin giderek artan mobilite ihtiyacıyla birlikte araç satın almaya devam edeceğini ve özellikle kampanya dönemlerinin ikinci el pazarını canlandıracağını ifade etti. “Bu sene, otomotiv pazarında beklenen hareketlilik, filo sektörünün devreye girmesiyle daha da artabilir” diye ekledi.