SON DAKİKA
FİNANS Çarşamba 08 Mayıs 2019 02:35

KUR VE FAİZ ATAKTA

ABD/Çin ticaret gerginliğiyle yurt dışında bozulan havaya, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçiminin yenilenmesi kararı eklenince piyasalar altüst oldu. Dolar 6.1985'i, iki yıllık gösterge faizi de yüzde 25.22'yi gördü.

Kur ve faiz atakta

Türkiye piyasaları yurt içi ve yurt dışında gelişen iki olay karşısında olumsuz bir seyir izledi. ABD/Çin ticaret gerginliğiyle yurt dışında bozulan havaya, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi kararının verdiği olumsuzluk eklenince piyasalar negatife döndü. Döviz kuru ile faizler gelişmelere sert tepki verdi. Türkiye’nin CDS’leri 459 puanla zirve yaptı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) önceki akşam bir kısım sandık kurullarının ilçe seçim kurulları tarafından kanuna aykırı oluşturulması ve bunun da seçim sonucuna etkisinin direkt olması nedeniyle 31 Mart’ta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesi piyasaları olumsuz etkiledi. Yurt dışında endişe ile karşılanan ABD/Çin ticaret gerginliğinin üzerine bir de YSK’nın seçim yenileme kararı gelince döviz kurları ile faizler sert yükseldi.

Piyasa görünümü bozuldu

Borsada bankacılık endeksi etkisiyle sabah saatlerinde yüzde 2’nin üzerinde düşen Borsa İstanbul 100 Endeksi akşam saatlerinde toparlansa da kaybı yüzde 1’in üzerinde oldu. Gün sonunda 91 bin seviyesinde dengelenen BIST 100 gün içi en düşük 90.698’i gördü. Borsa önceki gün 92.982 puandan kapanmıştı. Dolar kuru da gün içinde en yüksek 6,1985 lirayı gördükten sonra 6,15’lerde sakinledi. Doların günlük kazancı yüzde 1’e yaklaştı. Euro/TL’de ise günlük kazanç yüzde 0,9’u aştı. Gün içinde 6,95’i gören euro, kapanış saatlerinde 6,88’i gördü. Dolar sepeti de 6,50 lira ile yüzde 1 civarında getirisi sağladı.

Faizler de ciddi hareketlenme oldu. Türkiye’nin 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25,22’e çıktı ve yüzde 4,82 prim yaptı. 5 yıllık tahvil faizi yüzde 24,03’e çıktı ve yüzde 4,34 kazanç sağlarken 10 yıllık faizler ise yüzde 4,3 prim yaparak yüzde 20,64’ten işlem gördü.

İki gün önce 433 puan civarında seyreden Türkiye CDS’leri ise 459 ile zirve yaptı. CDS’lerin yükselmesi BIST 100, kur ve faizlerin yükselmesini de tetikledi.

Analistler risklere dikkat çekti

Piyasa analistleri Türkiye’deki piyasaların olumsuz gidişatında hafta başı ABD ile Çin’in ticaret görüşmelerindeki gerginliğin ilk etken olduğunu, YSK’nın seçimlerin yenilenmesi kararıyla birlikte olumsuzluğun katlandığını belirttiler. ABD/Çin ticaret görüşmelerinde riskin devam ettiğini belirten analistler, “Piyasalar tüm dünyada negatife döndü. Ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer kaybediyor. Uluslar arası borsalar düşüyor. Petrol fiyatları yerinde saysa da altın yükseliyor. Ancak Türkiye’nin iç mes’elelerinde ve özellikle siyasetin verdiği baskıyı kısa zamanda üzerinden atması lazım” dediler.

Sıfırcı diye bilinen Fitch Ratings analistlerinden Paul Gamble, Türkiye’de alınan seçim kararının piyasaları fazla etkilemeyeceğini, Türk ekonomisinin daha çok dış finansman konusunda ihtiyacı ve risklerinin olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin seçimsiz 4 yıl yapacağı reformlarla düzlüğe çıkabileceğini belirten Gamble, not konusunda ise herhangi bir değişimin olmayacağını kaydetti.

Belirsizlikler artabilir 

Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Yatırım’ın notunda ise  “YSK'nın İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerini 23 Haziran'da yenileme kararının TL varlıklar üzerinde kısa vade belirsizlikleri artıracağını ve fiyatlamaları baskı altına alacağını düşünüyoruz” denildi. TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise risk priminin YSK kararından bu yana 15 baz puan kötüleştiğini bunun da TL varlıklara yansıması olduğunu kaydetti.

Piyasaların en istemediği şeyin belirsizlik olduğuna dikkat çeken Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar da Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada Türkiye’nin 5 yıla yakın yüksek tansiyonlu seçimler yaşadığını ve ekonomik aktörlerin seçimlerden yorulduğunu hatırlattı. Salar, “Seçim ortamında orta ve uzun vadeli düşünmek zorlaşıyor” dedi. Türkiye CDS’lerinin 450’lerin üzerine çıktığına dikkat çeken Salar, “Kredi notunda Nijerya ile aynı seviyedeyiz. Riskler konusunda bunlara odaklanmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.