KÜLTÜREL MİRASI GELENEKSEL MOTİFLERLE GELECEĞE TAŞIYOR
Fildişi Sahili'nin başkenti Abidjan'da bulunan El Sanatları Merkezi'ndeki yerel sanatçılar, kadınlardan ilham alarak eserlerinde, Afrika'nın kültürel zenginliklerini sanatla yeniden buluşturuyor.

Sanat merkezinde eserlerini hazırlayan sanatçılar, özellikle kadınların giydiği geleneksel kıyafetlerden ilham alarak resim ve takı tasarımlarıyla kültürel mirası yaşatıyor.
Abidjan'daki el sanatları merkezi, sadece sanat üretim alanı değil, aynı zamanda yerel kültürün ve sosyal mesajların taşındığı canlı bir platform olarak dikkati çekiyor.
Afrika kıtasında yüzyıllardır süregelen sanat ve zanaat geleneğiyle kültürel miras korunarak geleceğe taşınıyor.
- Sanat, Afrika'nın ayrılmaz bir parçası
Kabilelerin köklü motiflerinden modern sanat akımlarına kadar geniş yelpazede kendini gösteren sanat, kıtanın kimliğinin ayrılmaz parçası olmaya devam ediyor.
Afrika el sanatları ise kıtanın farklı bölgelerinde değişen teknikler ve malzemelerle zenginleşen köklü miras olarak öne çıkıyor.
Yerel pazarlardan uluslararası galerilere kadar geniş alanda sergilenen eserler, Afrika sanatının dünyaya açılmasına katkı sağlıyor.
Abidjan'daki El Sanatları Merkezi, hem kültürel mirası yaşatıyor hem de kadınların ve gençlerin sanatsal ifadelerini destekleyerek toplumsal dönüşüme katkı sağlıyor.
Fildişili sanatçılar, eserleriyle ilgili AA muhabirine konuştu.
15 yılı aşkın süredir merkezde çalışan ressam ve zanaatkar Estelle Tall, ahşap üzerine yaptığı resimlerde Abidjan ve Afrika'daki kadınların giydiği geleneksel kıyafetleri konu alıyor.
Tall, "Kadınların giydiği kıyafetleri izliyoruz ve bunları tahtaya aktarıyoruz. Bu eserler hem sanatı hem kültürü yansıtıyor ve evlere ışık katıyor, takı tasarımıyla da kadınlara yönelik estetik anlayışını ortaya koyuyor." dedi.
Mesleğini genç nesillere de aktaran Tall, "Biz de eğitim aldık ve şimdi gelen öğrencileri, stajyerleri yetiştiriyoruz." ifadesini kullandı.
Merkezin diğer sanatçılarından Eric Senat da 2006'dan bu yana portre ve figüratif sanat çalışmalarıyla tanınıyor.
Siyah beyaz portrelerinde genellikle kadın yüzlerine yer verdiğini belirten Senat, "Kadınların yüzlerinde her gün değişen duyguları görüyorum. Bu ifadeler bana ilham veriyor. Annelerimizi, kız kardeşlerimizi görünür kılmak istiyorum çünkü Afrika'da kadınlar çoğu zaman ikinci planda kalıyor." dedi.
36 yaşındaki Senat, sanat yolculuğuna çocuk yaşta başladığını anlatarak özellikle duygusal ifadeleri yansıtan kadın yüzlerinin, çalışmalarının merkezinde yer aldığını vurguladı.