SON DAKİKA
Katılım Bankacılığı Cuma 26 Mart 2021 12:04

KUVEYT TÜRK YAYIMLADIĞI ESERLERLE KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKIYOR

Kuveyt Türk, geliştirdiği inovatif ürün ve hizmetleriyle katılım finans sektörünün gelişimine katkı sağlamasının yanı sıra "değerlerimizle büyüyoruz" yaklaşımıyla, toplumsal değerlerin ve kültürel varlıkların korunması, geliştirilmesi ve yaşatılması için kültür ve sanat alanında önemli çalışmalar ortaya koyuyor.

Kuveyt Türk yayımladığı eserlerle kültürel mirasa sahip çıkıyor

Toplumsal ve kültürel değerleri sanat yoluyla muhafaza etmeyi önemseyen Kuveyt Türk, gelecek kuşaklara kalıcı sanat eserleri bırakmaya öncelik veriyor. Bu amaçla Türk-İslam sanatları alanında çalışmalarını sürdüren sanatçılarının eserlerini temin ederek koruma altına alıyor. Kuveyt Türk hat, tezhip, ebru, kat’ı, minyatür ve tombak başta olmak üzere birçok sanat dalından 250’yi aşkın sanat eserini Genel Müdürlük ve Bankacılık Üssü binaları ile şubelerinde sergiliyor. 

Geleneksel sanatlarımızla ilgili düzenli eğitim

02

Kuveyt Türk, Türkiye Diyanet Vakfı bünyesindeki Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) ile birlikte sanat atölyesi de kurdu. Proje kapsamında, İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Sinan Paşa Camii avlusundaki 12 odanın restorasyonu ve tefrişi 2018 yılında yapıldı. TDV KAGEM - Kuveyt Türk Sanat Atölyeleri adı verilen mekânda hat, tezhip, minyatür, çini, ebru gibi geleneksel sanatlarımıza ilaveten soyut resim, kaligrafi ve musiki alanlarında da eğitimler veriliyor. Sanat atölyesinde büyüklerin yanı sıra çocuk ve gençlere yönelik de kurslar düzenleniyor. Atölyenin çalışmaları arasında yer alan “Süleymannâme Sergisi” 2019 yılında Ankara Milli Kütüphane'de sergilenmişti.

Geleceğe kaynak eserler bırakıyor

“Değerlerimizle büyüyoruz” anlayışıyla hareket eden Kuveyt Türk, kültürel mirasımızı yaşatmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmaları kültür hayatına kazandırdığı kitap, belgesel ve albümlerle de destekliyor. Kuveyt Türk, gelecek nesillere kaynak eserler bırakmak amacıyla bugüne kadar Kaybolan Meslekler, Kaybolan Çeşmeler, Evliya Çelebi Hac Yolculuğunda, Kuşların Şarkısı, Anadolu Sanayi Devrimi, 60. Sanat Yılında Bestekâr Âmir Ateş, Büyük Mecidiye Camii ve Ortaköy,  Ayasofya’nın Nişânesi - Kazasker Mustafa İzzet ve son olarak Sanatın ve Sanatkârın İzinde gibi birçok eseri kültür hayatına kazandırdı. Bu kıymetli eserlerin tümü Kuveyt Türk’ün Değerlerimizle Büyüyoruz web sayfasında e-kitap olarak okurların istifadesine sunuluyor. 

Ayasofya’nın Nişanesi - Kazasker Mustafa İzzet 

Gelecek nesillere kaynak eserler bırakmak amacıyla 2006’dan bu yana çalışmalarını sürdüren Kuveyt Türk, bu kapsamda geçtiğimiz yıl “Ayasofya’nın Nişânesi - Kazasker Mustafa İzzet” eserini kültür hayatına kazandırdı. Araştırmacı-yazar Murat Özer tarafından kaleme alınan 380 sayfalık kitapta, Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin, Washington Anıtı’ndaki mermer kitabeden İstanbul’un sivil ve askerî mimarî yapılarındaki eşsiz kitabelerine, dünyadaki ünlü koleksiyonerlerde bulunan yüzlerce hat eserinden miras bıraktığı musiki eserlerine kadar kültür ve sanat dünyamıza bıraktığı önemli eserlerine yer veriliyor.

Hat sanatına getirdiği özgün yorumla öncü bir isim haline gelen Kazasker Mustafa İzzet Efendi, musiki alanında önemli eserlere imza atan büyük bir sanatkâr olmasının yanı sıra kıymetli bir âlim ve birkaç Osmanlı sultanıyla yakından çalışmış saygıdeğer bir devlet adamı. Dünyanın en büyük ölçülerine sahip olan Ayasofya Camii’ndeki el işçiliği yazıların hattatı İzzet Efendi’nin hayatını detaylı şekilde anlatan bu kitap, Osmanlı münevverlerini anlamak adına da önemli bir vazifeyi üstleniyor. Ayasofya, geçmişten bugüne mabet vasfını ve havasını muhafaza etmişse kuşkusuz bunda Mustafa İzzet Efendi’ye ait olan bu harikulade hatların çok büyük payı var. 

01

Kadim geleneğimizi yansıtan eser: Sanatın ve Sanatkârın İzinde

Kuveyt Türk’ün yayın hayatına kazandırdığı son eser ise geçtiğimiz haftalarda yayınlanan Sanatın ve Sanatkârın İzinde eseri. Araştırmacı-yazar İbrahim Ethem Gören tarafından yayına hazırlanan Sanatın ve Sanatkârın İzinde eserinde, kadim geleneğimizi yansıtan 30 sanat ve zanaat dalıyla ilgili özgün bilgiler yer alıyor. Kitapta, yaptıkları eserlerle ve yetiştirdikleri öğrencilerle bilgi ve birikimlerini bugünden yarına miras bırakma gayretinde olan sanatkârlarla yapılan söyleşilere ve sanatkârların birbirinden eşsiz eserlerine de yer veriliyor. Kitabın sayfalarını aralayan sanatseverler, kadim geleneğimizin günümüzdeki temsilcileri arasında yer alan ustaların sanat anlayışlarına, hayatlarına, maharetlerine, birikimlerine ve sanat eserlerine yakından şahit oluyor. Kitapseverler aynı zamanda, ustaların gönül evlerinde yaşattıkları ahilik kültürünün ve fütüvvet ahlâkının umdelerini hâl ve kâl lisanıyla talebelerine nasıl aktardıklarını gözlemleme fırsatı buluyor.  

408 sayfayla oldukça hacimli bir kaynak olan Sanatın ve Sanatkârın İzinde eserinin “Dünden Bugüne İki Usta” bölümünde, tezyîni sanatlara büyük hizmetleri geçen müzehhibe Fatma Rikkat Kunt Hanımefendi ile hat sanatının beyefendi şahsiyeti Prof. Dr. Ali Alparslan’ın örnek sanat, estetik ve çalışma hayatlarına ayna tutuluyor. “Bugünden Yarına İki Usta” bölümünde ise hat sanatının mektepli ve alaylı ustası, hocaların hocası Dr. Hüseyin Gündüz ile katı’, ebru ve tezhip sanatlarımızı yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da en iyi şekilde temsil eden Ahmet Çoktan’ın sanat dünyalarına nazar ediliyor.

Tarihin izlerini muhafaza ediyor

Kuveyt Türk, Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasını korumak amacıyla bugüne kadar birçok restorasyon projesini üstlendi. Kuveyt Türk’ün kadim medeniyetimizin simgesel yapılarını korumak ve tarihin izlerini muhafaza etmek amacıyla yürüttüğü restorasyon çalışmalarından bazıları şunlar:  

İstanbul’un kimliğine ve siluetine katkı sunan Ortaköy Büyük Mecidiye Camii, aslına uygun şekilde restore edilerek yeniden ibadete açıldı.

Sultan II. Bayezid’ın 1492 yılında yaptırdığı Bursa Kozahan mescidi ve şadırvanı, aslına uygun şekilde restore edildi. 

18. yüzyılın meydan çeşmesi ve sebil birleşiminin en güzel örneklerinden birisi olan İstanbul Azapkapı Saliha Sultan Sebili ve Çeşmesi restore edildi. 

Klasik Türk müziğinin kurucularından ünlü bestekâr Buhurizade Mustafa Itri Efendi’nin Edirnekapı mezarlığındaki kabri restore edilerek ziyarete açıldı.