SON DAKİKA
GÜNCEL Pazar 10 Kasım 2024 15:32

KÜÇÜK MENDERES HAVZASI'NDA KALKINMA İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ!

Küçük Menderes Havzası Belediyeler Birliği'nin kurulması için ilk adım atıldı. İzmir Selçuk'ta ÇEKÜL Vakfı öncülüğünde düzenlenen çalıştaya havza belediye başkanları ve temsilcileri katıldı.

Küçük Menderes Havzası'nda kalkınma için güç birliği!

Zengin tarihi, kültürel varlıkları ve benzersiz doğal güzellikleriyle hem bölgesel hem de ulusal ölçekte büyük değere sahip olan Küçük Menderes Havzası’nda sürdürülebilir kalkınma için bölge belediyeleri işbirliğine gidiyor. ‘Küçük Menderes Havzası Ortak Gelecek İçin Küresel Stratejiler Çalıştayı’ başlığıyla bir araya gelen belediyeler, ÇEKÜL Vakfı’nın öncülüğünde düzenlenen çalıştay ile Küçük Menderes Belediyeler Birliği’nin (KÜMEB) kurulması için ilk adımı attı.

Moderatörlüğünü şehir plancısı Doç. Dr. Sertaç Erten’in yaptığı ve İzmir Selçuk’ta düzenlenen Küçük Menderes Havzası Belediyeler Birliği Çalıştayı’na ÇEKÜL Genel Sekreteri Ilgın Sözen, çalıştayın ev sahipliğini yapan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Tire Belediye Başkanı Hayati Okuroğlu, Selçuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Gökalp Erhan Güzel, Torbalı Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Gilgil, Ödemiş Belediyesi Başkan Yardımcısı Cumhur Şener, Menderes Belediyesi Meclis Üyesi Seyhan Müşerref Kuralı, Tire Belediyesi Kent Müzesi Müdürü Ali Özçelik, Selçuk Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Harun Abuş, Tire Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Devrim Çöpten, ÇEKÜL Vakfı Küçük Menderes Havzası Saha Sorumlusu Dr. Muammer İreç, Karaot Tohum Derneği temsilcileri, Selçuk Efes Kent Belleği Merkezi temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ilgın Sözen, doğal ve kültürel birikimleri korumak, çevre sorunlarına etkili çözümler üretmek ve bölgesel sürdürülebilir kalkınma için belediyeler arasında işbirliğinin önemine değinerek ‘’Küçük Menderes Havzası Belediyeler Birliği’nin kurulması bu amaçlara hizmet eden çok büyük adım olacak. Bu birlik havzanın doğal ve kültürel mirasını koruma misyonuyla, yerel yönetimlerin, sivil toplumların ve halkın katılımıyla sürdürülebilir bir kalkınma modeli oluşturacak. ‘’ diye konuştu.

Tarihi Kentler Birliği’nin kurulmasında öncü rol üstlenen ÇEKÜL Vakfı’nın Küçük Menderes Havzası Belediyeler Birliği’nin (KÜMEB) kurulmasında da her türlü desteği vereceğini ifaden Sözen ‘’ Havzamız oldukça zengin bir tarihe, kültürel varlıklara ve doğal güzelliklere sahip. Her bir ilçemizin çok özel yerleri var. Ancak turizm altyapısının zayıf olması, koruma politikalarına yönelik bütüncül eylem planı ile icra odaklı kapasitenin olmaması ve belediyeler arasındaki koordinasyonsuzluk nedeniyle bu potansiyel yeterince değerlendirilmiyor. Bütün bunlarla birlikte tüm ilçeleri içine alan havza özelinde kurulacak bu birlik gerek bütçe, gerekse yönetim kültürü açısından yol gösterici olacaktır. Bu çalışmanın da daha fazla gecikmeden başlatılması gerektiğini düşünmekteyiz’’ dedi.

Küçük Menderes Havzasının çığlığı duyulmalı

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel çalıştayda yaptığı konuşmadaKüçük Menderes Havzası'nın tarım, zanaat, tarihi ve doğal güzellikler açısından son derece zengin bir coğrafya olduğunu ifade etti. Havzadaki belediyelerin ortak sorunları olduğunu ve bu sorunların birlikte çözülebileceğini vurgulayan Sengel, Efes gibi önemli bir turizm merkezine sahip olmanın avantajlarını kullanarak, havzadaki diğer yerleşim yerlerinin de turizmden daha fazla pay almasını istediğini belirtti. Sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların bu konuda daha aktif olmasını beklediğini ifade eden Sengel havzanın sahip olduğu zenginliklere rağmen ortak bir çaba gösterilmeden bu değerlerin yeterince değerlendirilemeyeceğini belirterek ‘’ Küçük Menderes Nehri can çekişiyor. Bu çığlık duyulmalı. Havzanın yeniden canlandırılması için birlik olunmalı. Acil olan konular, önemli konuların önüne geçmesin. Bu birliğin kurulması önemli bir konudur. Aynı anda tüm belediyeler aynı yere yumruğunu vurmalı. ÇEKÜL’ün bu konuda bize büyük destek olacağını ve kolaylaştırıcı rolü üstleneceğine inanıyorum’’ diye konuştu.

İktisadi açıdan da büyük çözüm üretecek

Tire Belediye Başkanı Hayati Okuroğlu ise yaptığı konuşmada Küçük Menderes Belediyeler Birliği'nin kurulmasına destek vererek, birliğin ilçelerin ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm bulacağını belirtti. Okuroğlu, birliğin kurulmasının hem mantıklı hem de süreç açısından doğru bir çıkış yolu olduğunu belirterek, "Yakın ilçeler tüm ekonomisi ve sosyal hayatı ile iç içe olan ilçeler. Buradan çıkacak yapı, iktisadi olarak da önemli, bu konuyu da gündemimizin merkezine koymalıyız." dedi.

Belediyelerin karşılaştığı en büyük problemin maddi güçlükler olduğunu ifade eden Okuroğlu, "O yüzden karşılıklı üstünlüklerimizi bir araya oturtursak, gerekli veri ve bilgi paylaşımını da merkeze yerleştirirsek tüm işbirliği içinde olduğumuz belediyelerle doğru tespitler yapabiliriz, çözümler üretebiliriz." şeklinde konuştu.

Okuroğlu, birliğe kaynak aktarımı ve ÇEKÜL Vakfı'nın tecrübeleriyle birlikte ilçelerin kültürel ve sosyal haritalarının çıkarılmasının önemli olduğunu vurgulayarak ‘’ Bu çalıştaydan çıkan fikirler çok önemli. Biz Tire Belediyesi olarak bu sürecin takipçi ve destekçisi olacağız " diyerek sözlerini tamamladı.

Somut iş planı hazırlanacak!

Çalıştayda 2 atölye gerçekleşti: Zorluklar ve Engeller Atölyesi ile Potansiyel işbirlikleri ve Mini Eylem Planı Atölyesi. Tüm katılımcılar Küçük Menderes Havzasındaki; sürdürülebilir kırsal kalkınma, doğal ve kültürel mirasın korunması, çevresel sorunlara çözümler, iklim değişikliğine uyum gibi önemli konuları tartıştı.

Kaynak ve deneyim paylaşımı; somut bir zaman çizelgesi ve iş planı oluşturmak; iş gücü ve teknik personel paylaşımı; araç, ekipman ve mekan paylaşımı; ortak veri tabanı ve deneyim paylaşımı başlıkları da çalıştaydaki atölye çalışmalarında gündeme geldi.

Çalıştayda, “Küçük Menderes Havzası Birliğinin sadece bir belediyeler birliği değil, ortak gelecek birliği mesajı öne çıktı.

ABONE OL