SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNCEL Cumartesi 13 Temmuz 2024 21:00

KREMLİN TÜRKİYE'NİN ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ'NE İLİŞKİN TEKLİFİNİ YORUMLADI

Moskova, 12 Temmuz (Hibya) - Moskova, Türkiye'nin ABD liderliğindeki askeri blok NATO'ya karşı yükümlülüklerinin, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) tam üye olma teklifinin, Avrasya örgütünün değerleriyle tutarlı olmadığını söyledi.

Kremlin Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne ilişkin teklifini yorumladı

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) tam üye olma teklifinin NATO üyeliğiyle uyumlu olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin gözlemci statüsüne sahip olduğu Avrasya Ortak Savunma Grubu'nun zirvesine katıldı. Kazakistan'dan yurda dönerken gazetecilere verdiği demeçte Ankara'nın ŞİÖ ve kurucu üyeleri Rusya ve Çin ile ilişkilerini "daha da geliştirmek" istediğini söyledi. Bu hafta ABD'de yapılan NATO liderler zirvesinde de Türkiye'nin ŞİÖ'ye daimi üye olarak katılmak istediğini söyledi.

Gazetecilerin Türkiye'nin katılımının ne zaman beklenebileceği sorusuna Peskov, böyle bir teklifle ilgili bir sorun olduğunu söyledi.

Peskov,"Türkiye'nin NATO üyesi olarak temel konulardaki taahhütleri ve pozisyonu ile ŞİÖ'nün kuruluş belgelerinde formüle edilen dünya görüşü arasında bazı çelişkiler var" dedi
.
ŞİÖ'nün genişlemesinin pek çok ülkenin ilgisini çektiğini ve gündeminde olduğunu, ancak yeni üyelerin kabulü için belirli bir zaman çizelgesi olmadığını da sözlerine ekledi. Daha sonra Türkiye ile ikili ilişkiler konusunda bir basın toplantısı düzenleyen Peskov, Rusya'nın "belirli bir dünya görüşü temelinde anlaşmaya varma girişimlerine açık olduğunu" söyledi.

Moskova, NATO'yu ABD'nin jeopolitik çıkarlarına hizmet eden ve şu anda Ukrayna'da Rusya'ya karşı bir vekalet savaşı yürüten düşmanca ve saldırgan bir askeri örgüt olarak görüyor.

NATO üyesi bir ülke olmasına rağmen Türkiye, Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulamayı reddederek ve Moskova ile Kiev arasında çeşitli vesilelerle arabuluculuk yaparak Ukrayna ihtilafında tarafsız bir duruş sergiledi. Ankara, çatışmaların ilk aylarında, Kiev'in sonunda savaşa devam etmek lehine terk ettiği yeni bir barış anlaşmasına aracılık etmeye yardımcı oldu. Rus hükümeti ABD ve müttefiklerinin, özellikle de İngiltere'nin Ukrayna'yı öneriyi reddetmeye zorladığına inanıyor.

ŞİÖ 2001 yılında kuruldu ve şu anda on tam üyeye sahip: Rusya, Çin, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Özbekistan ve Belarus. Kazakistan bu yıl dönem başkanlığını yürütüyor ve 3 ve 4 Temmuz tarihlerinde Astana'da üye devletlerin liderlerini ağırladı.

ŞİÖ üyelerinin imzaladıkları temel taahhütlerden biri, diğer tarafların ulusal güvenliği pahasına kendi ulusal güvenliklerini geliştirmeye çalışmamaktır. Aralarında Rusya'nın da bulunduğu eleştirmenlere göre NATO politikası tam da bunu yapıyor.