KONUT SATIŞINDAKİ DURAĞANLIK, FİYATLARI DA BASKILIYOR
Gayrimenkul sektöründe durağanlık yaşandığını belirten FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Bekem, bu durağanlığın satış ve kira fiyatlarını da baskıladığına dikkat çekti.

Konut ve ticari alanlardaki kira artışlarının TÜFE'ye göre daha yüksek olması gerektiğini dile getiren Bekem, bu yıl belirlenen kiraların ise günümüz piyasa koşulları nedeniyle daha düşük kaldığını söyledi.
Gülçin Bekem, “İnsanların alım gücünün bir sınırı var. Hem kira hem de satış anlamında belli bir limitleri bulunuyor. Ederinin üstünde rakamlı evleri ilana koymak mantıklı değil; bu evler zaten kiralanmıyor, satılamıyor. Dolayısıyla arz - talep arasında bir denge kurulmak zorunda. Bu da hem kira hem de satış rakamlarını baskılamış oldu. Kiralar bir önceki yıla baktığımızda en fazla yüzde 25- 30 artarken, satış fiyatları bunun da altında kaldı. Kiralık konut bulma konusunda sıkıntı yok. Öte yandan ticari tarafta bazı işletmeler ya daha küçük ofislere veya dükkanlara yöneldi ya da kepenk kapattı. Ticari mülklerde yüzde 90 olan doluluklar ise bu yıl yüzde 70 seviyelerine indi. Yüksek faiz nedeniyle krediye ulaşmak zorlaştı. İnsanlar konut konusunda eskisi kadar talepkar değil. Yatırımcılar 5 ila 8 milyon bandındaki ikinci el konutları tercih ediyor” diye konuştu.
HER İLÇENİN ALTERNATİFİ OLUŞTU
İzmir'in merkeze yakın bazı ilçelerinin günümüzde daha çok talep görmeye başladığını kaydeden Bekem, şunları söyledi: “Bu ilçelerin başında Buca geliyor. Buca merkeze çok yakın; arsa maliyetleri de daha düşük olduğundan kira ve konut fiyatları daha uygun kaldı. Bu nedenle tercih ediliyor. Aynı durum İzmir'in kuzeyi yani Ulukent Menemen aksında da geçerli. Aslında Gaziemir ve Bornova'nın alternatifi Buca olurken Karşıyaka'nın alternatifi de Ulukent oldu diyebiliriz. Torbalı ve Ayrancılar da son dönemde revaçta. Yani her ilçenin kendisine yakın konumda alternatifi var"