SON DAKİKA
Madencilik Pazartesi 21 Ekim 2024 02:17

KÖMÜR İTHALATI 30,5 MİLYAR DOLARI BULDU

Maden Mühendisleri Mesleki Gelişim Derneği (MMMGD) Yönetim Kurulu Başkanı Halim Demirkan, Türkiye'nin kömür yatakları bakımından zengin olduğunu ve ithalat yapılmasını gerektirmeyecek rezervlere sahip olduğunu vurguladı.

Kömür İthalatı 30,5 milyar doları buldu

Son altı yılda ülkenin 30,5 milyar dolarlık kömür ithalatı gerçekleştirdiğini belirten Demirkan, bu durumun Türkiye’nin enerji bağımlılığını gösterdiğini ifade etti.

Dernekten yapılan açıklamada, kömürün ulusal güvenlik ve ekonomi açısından kritik bir ham madde olduğu kaydedildi. Demirkan, ülkeler için ham maddelerin önemine dikkat çekerek, kömürün tarihsel süreçte stratejik bir malzeme haline geldiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin kendi kaynaklarını kullanarak enerji üretiminin kritik olduğunu ve madenciliğe yönelik olumsuz algının enerji üretimini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Demirkan, Türkiye'nin zengin kömür rezervlerinin elektrik üretiminde kullanılmasının önemini vurgulayarak, bu kaynağın stratejik olduğunu dile getirdi. Son yıllarda kömür madenciliğiyle ilgili engelleyici politikaların enerji üretiminde aksamalara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Türkiye'nin kritik ham maddeleri arasında altın, kömür ve bakırı sayarak, yerli kaynakların değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

ABONE OL