Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Paraf üstü web
Halkbank mobil
Kobi Cumartesi 23 Aralık 2023 08:41

KOBİ'LERİN VERİMLİLİĞİ NİTELİKLİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM İLE ARTACAK

KOBİ'lerin dijitalleşme süreçlerine katkı sağlamak amacıyla TÜRKONFED'in önderliğinde, Akbank ve Siemens iş birliği, Lenovo çözüm ortaklığı ile düzenlenen Dijital Anadolu Projesi'nin altıncı dönemindeki üçüncü etkinliği Denizli'de yapıldı. GESİFED ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte, KOBİ'lerin verimliliğini artıracak ve işletmelerine değer katacak nitelikli dijital dönüşüm hakkında bilgi verildi. İmalat sanayisine yeni dahil olan işletmelerin yüksek teknoloji içindeki payının yüzde 1'in altında kaldığını söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, "Ülkemizin yüksek teknoloji üreten bir ülke olmasını sağlayacak vizyon, Cumhuriyetin ikinci yüzyılı için tasarlanan kalkınma amaçlı tüm stratejilerin ve hedeflerin merkezinde olmalıdır" dedi.

KOBİ'lerin verimliliği nitelikli  dijital dönüşüm ile artacak

KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak üzere 2018 yılında başlatılan ve ilk beş yılında 43 bin KOBİ’ye ulaşan Dijital Anadolu Projesi, ‘nitelikli dijital dönüşüm’ teması ile başladığı altıncı yılının üçüncü buluşmasını Denizli’de gerçekleştirdi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) önderliğinde, Akbank ve Siemens iş birliği, Lenovo çözüm ortaklığı ile gerçekleştirilen etkinliğin ev sahipliğini ise Denizli, Muğla ve Aydın’ı kapsayan bölgede faaliyetlerini sürdüren Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) üstlendi. 

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Denizli Merkezefendi Kaymakamı Abdullah Demir, Pamukkale Belediye Başkan Yardımcısı Gamze Sevgi ile oda, borsa ve ihracatçı birlikleri başkanlarının yanı sıra Denizli iş dünyası temsilcileri katıldı. 

Süleyman Sönmez: “KOBİ’lerimizi teknolojik devrime hazırlamalıyız”

Etkinliğin açılışında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Türkiye’deki toplkam istihdamın büyük bir bölümünü üstlenen KOBİ’lerin iş gücü verimliliğinde potansiyellerinin altında kaldığını söyledi. KOBİ’lerin nitelikli ve teknoloji destekli, yüksek katma değer yaratma kaslarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Sönmez, “İmalat sanayisine yeni dahil olan işletmelerimizin yüksek teknoloji içindeki payı yüzde 1’in altında kalırken, yüzde 87’si düşük ve orta düşük bir faaliyet gösteriyor. Teknolojiyi kullanmayı, teknolojiyi içselleştirmeyi ve teknolojik devrime hazırlanmayı KOBİ’lerimize acilen aşılamamız gerekiyor. Diğer taraftan finansman kanallarının yüksek teknoloji ve katma değerli üretim ile ihracatı destekleyecek şekilde KOBİ’lerimizin kullanımına açılması çok acil bir ihtiyaç olarak karşımızda duruyor. Ülkemizin yüksek teknoloji üreten bir ülke olmasını sağlayacak vizyon, Cumhuriyetin ikinci yüzyılı için tasarlanan kalkınma amaçlı tüm stratejilerin ve hedeflerin merkezinde olmalıdır. Bugün yaşadığımız teknolojik tıkanmayı aşacak politikaları etkili bir şekilde uygulamamız gereken zamanlardayız. Güney Kore ve Vietnam’ın yüksek teknoloji liginde yarattıkları mucizenin temelini eğitim oluşturuyor. Nitelikli insan kaynağı kapasitemizi geliştirmek için özgürlükçü, yenilikçi ve teknolojiyle bütünleşik eğitim sistemi reformuna ihtiyacımız var” dedi. 

Ekonomi, çalışanlar ve iş dünyası açısından mevcut süreçlerden kaynaklı sorunların esas kaynağının verimlilik düzeyi olduğunu kaydeden Sönmez, verimlilik artışı için yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeyi kapsayan ikiz dönüşümün önemine dikkat çekti.

“Denizli’de sosyal sermaye artıyor, makro istikrar düşüyor”

Sönmez, etkinliğin düzenlendiği Denizli’nin ekonomisine ilişkin de çeşitli bilgiler paylaştı. Denizli’nin en çok ihracat yapan dokuzuncu şehir olmasına rağmen kişi başına düşen milli gelir sıralamasında 22’nci olduğunu belirten Sönmez şöyle devam etti; “TÜRKONFED olarak yakın zamanda açıklayacağımız Türkiye İçin Bir Rekabet Endeksi Raporumuzda da Denizli ekizinci sırada bulunuyor. Finansal derinlik, insan sermayesi, yaratıcı ve sosyal sermaye alt endekslerinde Denizli son 10 yılda önemli bir yükselme kaydederken makro istikrar, piyasa büyüklüğü, emek piyasası ve fiziki altyapı endekslerinde ise gerileme söz konusu. Kentlerimizin rekabetçilik gücünün her alanda gelişmesi, bölgelerimizin ve ülkemizin kalkınma dinamiklerini ivmelendirecektir. Bunun için kent aktörlerine büyük bir sorumluluk düşüyor.”

Bülent Oğuz: “KOBİ’lerin dijitalleşme için ihtiyaç duydukları finansal kaynağı yaratmaya çalışıyoruz”

KOBİ’lerin ihracat, üretim ve istihdam alanları başta olmak üzere ekonomimizin gelişiminde kritik bir rol üstlendiğini anlatan Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Bu zorlu görevde KOBİ’lerin dijitalleşme odağında hedeflerini gerçekleştirmeleri için ihtiyaç duydukları finansal kaynağı onlara yaratmak üzere çalışıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaç, tüketim ve davranışlarında değişim gözlemliyor, bu dönemde dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz bire bir deneyimliyoruz. Bilindiği üzere yapılan düzenleme ile artık gerçek ticari müşteriler şubeye gitmelerine gerek kalmadan mobil bankacılık üzerinden hızlı bir deneyimle banka müşterisi olarak hesap açabiliyorlar. Hatta Akbank'ta Ocak 2024'ten itibaren sadece gerçek ticari müşteriler değil tek ortaklı limited şirketler de Mobil'den müşterimiz olmaya başlayacak. Biz de buradan yola çıkarak, KOBİ’lerin ortak ihtiyacı olan işleri hızlandırma konusunda çözüm sunan, öncü olacağımız bir yeniliğe daha imza attık. Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi ile birlikte müşterilerin ihtiyaçlarına göre bankacılık ürünleri ve bankacılık dışı avantajlar içeren paketler oluşturup, bu paketleri mobil kanaldan hızlı bir deneyimle kesintisiz olarak alabilmelerini sağladık. Proje ile Akbank Mobil üzerinden POS, Ticari Kredi Kartı ve Ticari Kredi başvurusunda bulunan KOBİ’lerimiz bu ürünleri tekil olarak hızlı bir şekilde tamamen dijital süreçlerle alabilecekleri gibi, birden fazla ürün içeren ve bankacılık avantajlarının yanında ihtiyaçlarına uygun bankacılık dışı avantajlar da içeren paketler halinde de alabiliyorlar. Ek olarak, KOBİ’lerimizin finansal farkındalıklarının artırılabilmesi ve işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yönetebilmeleri için Akıllı Finans Teknolojisi ürününün entegrasyonunu sağladık. Bu teknoloji sayesinde KOBİ’lerimiz günlük finansal işlemleri üzerinden oluşturulmuş içgörü ve grafikler ile finansal işlemlerini daha iyi anlayabiliyor, geçmiş ve gelecek nakit akışlarını grafikler üzerinden izleyerek finansal takvimlerini çok daha kolay yönetebiliyorlar. Ayrıca, sağladığımız teknolojik kolaylıkların yanı sıra Akbank Dönüşüm Akademisi ile KOBİ’leri finansal, dijital ve yeşil dönüşüm konusunda harekete geçirecek eğitimlerle buluşturarak onlara bu dönüşüm yolculuklarında eşlik ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Mert Ulaş: “Dijital dönüşüm çağımızın rekabetçiliğinde en belirleyici faktör olacak”

Dijital dönüşüme başlamanın bazı firmalar için karmaşık bir süreç olabileceğine, bu konunun müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ele alınması gerektiğine vurgu yapan Siemens Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş, “Günümüz rekabetçi piyasa koşullarında çok fazla faktör rekabetçiliği etkiliyor. Sadece iş gücü ve malzeme maliyetleri yönünden rekabetçi olmak artık günümüz pazarında yeterli değil. Üretimde verimlilik, esneklik, çok kısa sürede yeni bir ürünü piyasaya sunabilmek, sürdürülebilirlik ve ürünü doğru zamanda doğru pazarlara sunabilmek KOBİ’leri pazarda rekabetçi kılacak faktörler arasında. Tüm bunları yapabilmek için ise en temel ihtiyacımız veri. İşte dijital dönüşüm ile toplanan verilerin anlamlandırılarak işletmelere özel tüm süreçlerde entegre şekilde kullanılması önümüzdeki yıllarda rekabetçiliği belirleyen en önemli faktör olacak. Siemens Türkiye olarak TURKONFED'in KOBİ’lerimizde dijital dönüşümü hızlandırma çabalarını uzun süredir takdirle izliyoruz. Biz de sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve dijitalizasyon konusunda Siemens Xcelerator ekosistemini sunarak rekabet gücünü artırmak ve dönüşmek isteyen KOBİ’lere önemli katkılar sağlamaya hazırız. Ekosistemin içerisindeki uzmanlardan oluşan iş ortakları ağı ile sadece büyük ölçekli şirketler için değil, KOBİ’ler için de çok kıymetli bilgi, teknoloji ve çözümleri sunabiliyoruz. Artık birçok yerden çözüm, tavsiye, uzmanlık ve teklif aramak zorunda kalmak yerine Siemens Xcelerator herkes için tek durak noktası haline geliyor. Bu çerçevede geliştirdiğimiz Siemens Xcelerator ekosistemi ile KOBI'lerimiz hem hızlı hayata geçirebileceği ve etkisi kanıtlanmış dijital çözümlere ulaşabilecek hem de eğitim, danışmanlık ve iş birliği fırsatları yakalayabilecekler” diye konuştu. 

Oktay Mersin: “Yeterli teşvik ve eğitimlerle dönüşüme adapte olunabilir”

Küresel tekstil pazarında önemli konumda olan Türkiye ve Denizli’nin tekstil sektörü ihracatının Kasım ayı itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 gerilediğinin altını çizen GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Mersin ise şunları söyledi; “Ülkemizin ve şehrimizin bu sektördeki öncülüğünün devam etmesi için dijital dönüşümün sektöre adapte edilmesinin desteklenmesi gerekiyor. TÜİK tarafından yapılan bir çalışma da Denizli'nin de içinde bulunduğu TR32 bölgesinde tekstil sektörünün dijital dönüşümüne ilişkin önemli bilgiler sunuyor. Buna göre dijitalleşme stratejisi olan işletmelerin oranı yüzde 17 iken nitelikli insan kaynağına sahip olanların oranı ise yüzde 65. Bu veriler, sektörün dönüşümü için yeterli teşvik ve eğitimlerle başarılı bir şekilde sürece adapte olunabileceğini gösteriyor. Bu amaçla şehrimizde açılan ‘Denizli Teknik Tekstil Merkezi’ ve geçtiğimiz yıl temelleri atılan ‘Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’, dijital dönüşüm sürecine önemli katkılar sağlayacak. Dijital dönüşümün etkili bir şekilde yönetilmesi, şirketlere sadece rekabet etme yeteneği kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda operasyonel ve verimli üretim avantajları elde etmelerine ve sürdürülebilir ürünlerin geliştirilmesine de olanak tanıyacak.”  

KOBİ’lerin ve sanayinin nitelikli dönüşümü masaya yatırıldı

Dijital Anadolu Projesi etkinliği açılış konuşmalarının ardından sunum ve paneller ile devam etti. TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyesi Ümit Öncel “Neden Dijital Dönüşüm?” başlıklı bir konuşma yaparken etkinliğin özel konuşmacısı Vispera Eş Kurucu ve Eş CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil ise “Dijital Liderlik, Dijitalleşen İş Dünyası ve Dijital Ekonomi” temasını ele aldı. Akbank KOBİ Bankacılığı Pazarlama Müdürü Cemre Bozer’in moderatörlüğündeki “KOBİ’ler için Dijital Bankacılık Çözümleri” paneline Hepsiburada Kategori Direktörü Cem Kahyaoğlu, Figopara CSO’su Gökalp Yanıkçı, Usersdot Kurucu Ortağı ve CEO’su Şevin Ballıktaş katıldı. TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Başkanı Öner Çelebi’nin moderatörlüğündeki “Sanayide Dijital Dönüşüm” panelinde ise Siemens Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş ile Siemens Türkiye Dijital Dönüşüm Projeleri Ülke Yöneticisi Kaan Tunçbilek konuşmacı olarak yer aldı. Panellerin ardından Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, “İşletmeler için Dijital Dönüşüm ve Katkıları”nı anlattı. 

Denizli’nin tekstili ve sanayisi değerlendirildi

Dijital Anadolu Projesi’nin yeni döneminde, etkinliğin yapıldığı il özelinde farklı konular da ele alınıyor. Bu kapsamda TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyesi Başar Ceylan’ın moderatörlüğünde düzenlenen “Yerel Tecrübe Paylaşımı” panelinde de “Denizli’nin Tekstil ve Sanayi’de Dijitalleşme Vizyonu” konuşuldu. Panele DEGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Urhan, DESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Turgut, Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu ve Aslı Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Kasapoğlu katıldı. 

KOBİ’lere teknoloji kullanımının ötesi anlatılıyor

Dijital Anadolu Projesi ilk beş yılda fiziki ve çevrim içi ortamda 43 bin KOBİ’ye ulaştı. Yapılan araştırmalar ve hazırlanan raporlar ile henüz dijitalleşmenin ilk fazında olan KOBİ’lerin bu alandaki farkındalığının artmasına katkı sağlandı. Yeni dönemde ise KOBİ’lerin yüzde 70’inin ilk beş yılda, yüzde 90’ının ise ilk on yılda kapandığından hareketle nitelikli dijital dönüşüme odaklanıldı. Bu kapsamda KOBİ’lerin dijitalleşme için teknoloji kullanmanın ötesine geçip, bu teknolojilerin işletmelerinin ihtiyaçlarına özel ve hedeflerine uygun olarak nasıl adapte edilebileceklerinin yollarının anlatılması amaçlanıyor. Veri analitiğinden dijital dönüşümün finansmanına kadar uzanan geniş bir çerçevede geliştirilen proje ile işletmelerin uzun vadeli hedeflerini destekleyen ve değer yaratan bir dijital strateji oluşturulmasına da katkı sunulacak. Dijital Anadolu Projesi 2024 yılında da farklı kentlerde düzenlenecek etkinlikler ile devam edecek.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR