SON DAKİKA
Halkbank
Kobi Cumartesi 27 Kasım 2021 02:34

KOBİ'LERE RİSKLİ YÖNETMENİN İPİÇLARI

Üretime odaklanmış sektörlerin dijital dönüşümüne katkı sağlama hedefiyle TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası iş birliğinde hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi, "Esnaf ve KOBİ'lerde Risklerin Dijital Yönetimi" ana temasıyla devam etti. Çevrim içi olarak düzenlenen yılın onuncu etkinliğinde katılımcılar, riskten uzaklaştıran dijital önerilerde bulundu.

KOBİ'lere riskli yönetmenin ipiçları

KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerine katkıda bulunmak için Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türkiye İş Bankası tarafından hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi’nin çevrim içi etkinlik serisi, “Esnaf ve KOBİ’lerde Risklerin Dijital Yönetimi” ana temasıyla devam etti. Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen yılın onuncu etkinliğine TurkNet CEO’su Cem Çelebiler, Kredi Kayıt Bürosu İş Geliştirme Birim Yöneticisi Doğan Yılmaz ve Türkiye İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Vedat Karahanoğlu katıldı.

Cem Çelebiler: Dijital hizmetler yalınlaştıkça KOBİ’ler daha güçlü hale geliyor

 

Pandemi ile birlikte Türkiye’de internet kullanımının yüzde 50 artış gösterdiğini söyleyen TurkNet CEO’su Cem Çelebiler, “Türkiye penetrasyon anlamında zaten büyüyen bir yapıdaydı ancak pandemiyle birlikte bu artış çok ciddi hızlandı. Şu anda ülkemizdeki 23 milyon hanenin 17 milyonunda internet bağlantısı var. Abonelerimizin kullanım oranları da 300 gigabayt’a kadar çıktı” dedi. Siber saldırı, kişisel verilerin yayılması gibi risklerin yanı sıra bulut tabanlı çözümlerin artması nedeniyle internet kesintilerinin de büyük bir risk oluşturduğunu belirten Çelebiler, şunları söyledi; “Günümüzde internet kesintisi, neredeyse elektrik kesintisi kadar büyük bir sorun haline geldi. Çünkü kullandığımız sistemlere internet üzerinden erişiyoruz ve kesinti durumunda çalışanların verimliliği kayboluyor. Bu noktada büyük işletmeler gerçekleştirdikleri yatırımlar ile önlem alabiliyor. Esnaf ve KOBİ’ler de iş yaptıkları alana göre değişmekle birlikte mümkün olduğunca basit yapılarla işlerini sürdürebilir. Sistem ne kadar yalın ise KOBİ’ler o derece güçlü hale geliyor.” 

Doğan Yılmaz: “Risklerin yönetimi işletmeleri büyütürken ticari hayatı da olumlu etkiliyor”

Ticaret hayatının temel yapı taşlarından olan esnaf ve KOBİ’ler için en temel risk faktörlerinden birinin alacak riski olduğunun altını çizen Kredi Kayıt Bürosu İş Geliştirme Birim Yöneticisi Doğan Yılmaz “Alacak risklerini veriye dayalı olarak, rasyonel bir şekilde yöneten esnaf ve KOBİ’lerimiz işletmelerini, bu risklerin maruz bırakacağı zorluklardan kurtarırken işlerini büyütme fırsatını da yakalayabiliyor. Böylelikle ülkemizdeki ticaret hayatı da bundan olumlu etkileniyor. Bu noktada Kredi Kayıt Bürosu olarak; sadece finans sektörüne değil aynı zamanda reel sektöre, esnaflara, KOBİ’lere ve bireylere de fayda sunmayı hedefliyoruz. Son derece gelişmiş teknolojiye sahip ürün ve hizmetlerimiz ile esnaf ve KOBİ’lerin veriye hızlı kolay ve etkin bir şekilde ulaşması için çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu. Türkiye’de vadeli ödeme aracı olarak kullanılan çekin ticari hayattaki alacakları temsil eden en önemli enstrümanlardan biri olduğunu vurgulayan Yılmaz, Findeks Karekodlu Çek Uygulaması ile Karekodlu Çek Raporu’na ulaşıp riskleri yönetmenin mümkün olduğunu söyledi. 

Vedat Karahanoğlu: “Dijital çözümlerimizle esnaf ve KOBİ’lerin risklerini daha kolay yönetmelerini sağlıyoruz” 

Ticari hayatta esnaf ve KOBİ’lerin çok çeşitli risklere maruz kaldığını ifade eden Türkiye İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Vedat Karahanoğlu, şöyle devam etti; “İş Bankası olarak müşterilerimizin ticari hayatlarını ne kadar kolaylaştırırsak, risklerinin de o derece iyi yönetilebileceği öngörüsünden hareket ederek iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında bütüncül bir yaklaşım sergiliyor, çalışmalarımızda dijitalleşme ile daha etkin ve verimli hizmet sunmayı amaçlıyoruz. Linkle Tahsilat, Çekcepte, Anında Ticari Kredi, Tekpos gibi ürünlerimizle bir yandan uçtan uca dijital hizmetler sunarken bir yandan da Dijikolay platformumuzla e-dönüşüm hizmetlerinden e-ticaret ve e-ihracat çözümlerine, ödeme sistemlerinden ön muhasebe ve bulut uygulamalarına kadar her ölçekteki esnaf ve KOBİ’nin ihtiyacını karşılayacak, kendi işlerini hızlı ve dijital bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olacak önerileri bir araya getiriyoruz.”

22 bin kişi dijital liderler ile buluştu

2018 yılında başlayan Dijital Anadolu Projesi, ilk iki yılında dokuz kentte üç bin KOBİ’ye ulaşırken, 2020 yılında pandemi dolayısıyla çevrim içi ortamda düzenlenmeye başlanan yayınları ise o tarihten bu yana 19 bin katılımcı takip etti. Böylece proje boyunca toplam 22 bin kişiye ulaşılmış oldu. Farklı temaların işlendiği etkinlik serisi, dijitalleşmeye odaklanan işletmeleri ve girişimcileri, dijital liderler ile buluşturmaya önümüzdeki aylarda da devam edecek. 

DDM’den ücretsiz dijitalleşme karnesi ve yol haritası

Dijital Anadolu Projesi’nin yanı sıra, TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası iş birliği, BANDWITT çözüm ortaklığında Türkiye'nin 23 şehrinden 125 firmaya dijitalleşme hizmetini ücretsiz olarak sunan Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (DDM) web sitesi www.ddm.org.tr  üzerinden sisteme kaydolan ve dijitalleşme karnelerinin hesaplanabilmesi için gerekli koşulları sağlayan KOBİ’lere, ücretsiz olarak dijitalleşme karnesi ve yol haritası sunulmasına devam ediliyor.