KOBİ'LERE DESTEK PROGRAMI ÇAĞRISI
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, işletmelere çağrıda bulunarak, "Küresel Rekabetçilik Destek Programı" ve "Kapasite Geliştirme Destek Programı" için şartlara uyan KOBİ'lerin başvuru yapmasını istedi.
Küresel Rekabetçilik Destek Programı kapsamında, işletmelerin küresel pazarlarda rekabet gücünü artırması hedefleniyor. Bu programla işletmelerin yenilikçi, inovasyon odaklı çözümler üretmesi, yeni teknolojilerden faydalanması ve ölçek büyütme yatırımları teşvik ediliyor. Başkan Murzioğlu, programla ilgili detayları şöyle paylaştı: “Programda kredi alt limiti 5 milyon TL, üst limiti ise 50 milyon TL olarak belirlendi. Krediler 36 ay vadeli olacak. Programdan yararlanmak isteyen işletmelerin, KOSGEB veri tabanına kayıtlı, aktif durumda ve beyanlarının güncel olması gerekiyor. Ayrıca başvuru yapacak işletmelerin limitet veya anonim şirket statüsünde olmaları şart. Hızlı büyüyen, orta-yüksek ve yüksek teknoloji düzeyinde faaliyet gösteren ve son üç yılda ihracat ile AR-GE harcamalarını artıran işletmeler bu destekten faydalanabilecek. Yüksek teknoloji odaklı ve Sanayi Bakanlığı tarafından belirlenen öncelikli ürün listesinde yer alan işletmeler de programa dahil olabilecek.”
KAPASİTE GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI
KOBİ’lerin üretim kapasitesini artırmayı, dayanıklılıklarını güçlendirmeyi ve pazar büyüklüklerini genişletmeyi amaçlıyor. Murzioğlu, bu programın detaylarına dair şu bilgileri verdi: “İşletme başına kredi alt limiti 1 milyon TL, üst limiti ise 20 milyon TL olarak belirlendi. Krediler 36 ay vadeli olacak. Bu programda, makine-teçhizat, yazılım, personel, hizmet alımı gibi giderler için destek sunulacak. İşletmeler, finansal kuruluşlardan kullandıkları kredilerin faiz veya kâr payı giderleri için geri ödemesiz destek alabilecek. Ancak işletmeler bu destekten yalnızca bir kez yararlanabilecek.”
Başvuru koşullarına ilişkin detaylara da değinen Murzioğlu, işletmelerin küçük veya orta büyüklükte olmaları, limitet veya anonim şirket statüsünde faaliyet göstermeleri ve KOSGEB veri tabanında kayıtlı olmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca hızlı büyüme kriterine uygun olmayan bazı sektörlerde esneklik sağlanacağı da ifade edildi.