KOBİ'LERDE SİGORTA FARKINDALIĞI DÜŞÜK
Samsun'da düzenlenen Anadolu Buluşmaları toplantısında, KOBİ'lerin sigorta konusunda oldukça geri planda kaldığına dikkat çekildi.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, Samsun’daki sigortalılık oranlarının ülke genelinden düşük olduğunu belirterek, özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sigorta yapmadığına vurgu yaptı. Toplantıya, Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Satış Bölüm Müdürü Gaffar Öney, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın ve Samsun Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ferşat Eldemir katıldı.
Samsun’un sigorta karnesinin düşük olduğunu dile getiren Tuğtan, “Samsun’da ticari ve kurumsal ölçekte sigortalılık oranı yüzde 90’lara varıyor, ancak KOBİ’lerde bu oran yalnızca yüzde 30 seviyelerinde kalıyor. Oysa Samsun’da KOBİ'ler ekonomiye büyük katkılar sağlıyor ve her sektörde sigorta çözümleri mevcut. Gıda, otomotiv, tarım ve lojistik gibi sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler, karşılaştıkları olumsuz durumlar nedeniyle büyük risklerle karşı karşıya kalabiliyorlar” dedi. Tuğtan, KOBİ'lerin sigorta yaptırmasının önemine değinerek, özellikle üretim sektöründeki işletmelerin makinelerinin bozulması, üretim kaybı ve diğer riskler nedeniyle sigorta teminatına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
SİGORTALILIK ORANI DÜŞÜK
Türkiye’de DASK sigortalılık oranının yüzde 56 civarında olduğunu belirten Tuğtan, Samsun’da bu oranın yüzde 38’e kadar gerilediğini söyledi. Aynı şekilde, kasko sigortasında ülke genelinde yüzde 26'lık bir oran bulunurken, Samsun’daki oran yüzde 22’ye düşüyor. Konut sigortasında ise ülke genelindeki oran yüzde 20 civarında iken, Samsun’daki oran bu seviyelerin de altında. Tuğtan, sigorta yaptırmamanın, doğal afetler veya diğer beklenmedik durumlarla karşılaşıldığında büyük ekonomik kayıplara yol açabileceğine dikkat çekti.
İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Satış Bölüm Müdürü Gaffar Öney ise KOBİ’lerin dijitalleşme ve finansmana erişim noktasında karşılaştıkları zorluklara değindi. “Küresel ekonominin dijitalleşmeye doğru kaydığı bir dönemde, KOBİ’lerin de bu değişime uyum sağlamaları büyük önem taşıyor. Dijitalleşme, yalnızca iş süreçlerini daha verimli hale getirmiyor, aynı zamanda KOBİ'lerin küresel pazarda daha güçlü bir şekilde rekabet etmelerini sağlıyor” dedi. KOBİ’lerin dijitalleşme yolunda atacağı adımların, aynı zamanda sigorta ve finansman gibi ihtiyaçlarını da kolaylaştıracağına dikkat çekildi.
Toplantıda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, üniversitelerinin sigortacılık alanında sunduğu eğitim programlarına değindi. “Üniversitemizde sigortacılık ve aktüerya programı Türkiye’deki tek program olma özelliği taşıyor ve bu alanda yetiştirdiğimiz mezunlarımızın istihdam oranı yüzde 85” diye belirten Aydın, sigortacılıkla ilgili daha fazla iş birliği yapılması gerektiğini ifade etti.