Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Paraf üstü web
Halkbank mobil
Kobi Salı 28 Kasım 2023 13:09

KOBİ'LER MALİ DİSİPLİNE ÖZEN GÖSTERMELİ

Küresel ekonomik konjonktürdeki daralma eğilimi sürerken şirketlerin karşılaştığı mali zorluklar hiç olmadığı kadar güçlü ve çok boyutlu bir şekilde varlığını sürdürüyor.

KOBİ'ler mali disipline özen göstermeli

Küresel kuruluşlar tarafından yayınlanan raporlara göre, savaşın etkisiyle emtia ve gıda fiyatlarında “çifte şok” etkisi öngörülürken,  küresel büyüme aşağı, küresel enflasyon ise yukarı yönlü revize ediliyor. Diğer yandan, küresel ticari iflasların 2023 yılında %6, 2024’te ise %10 oranında artması bekleniyor.  Ticari iflasların merkezinde ise en zayıf halka konumunda bulunan KOBİ’ler yer alıyor. Dünya ve Türkiye’de istihdam, üretim ve ihracatın bel kemiği niteliğindeki KOBİ’ler ise bu süreçte en çok zorlanan aktörler olarak öne çıkıyor. Ortak Akıl Danışmanlık Kurucu CEO’su ve aile şirketleri uzmanı Dr. Yılmaz Sönmez, KOBİ'lerin bu zorlu süreci mutlaka dikkat etmesi gereken hususların başında mali disiplin, verimlilik ve tasarruf geldiğine dikkat çekiyor.  “2023 yılında tüm dünyada KOBİ'lerin %60'ı nakit akış sorunları yaşarken, iflas eden şirketlerin %82’sinin en önemli gerekçesi finansal sorunlar oldu” diyen Dr. Yılmaz Sönmez, bu konuda şunları belirtiyor: "KOBİ'lerin, gelirlerini ve giderlerini yakından izlemeleri ve etkili bir bütçeleme ve nakit yönetimi stratejisi geliştirmeleri hayati önem taşıyor. Finansmana erişimin zorlaştığı bu dönemde öz kaynak odaklı, serbest nakit akışına odaklanan yaklaşımlar büyük önem arz ediyor. Bu nedenle KOBİ’ler için 2024 yılında mali disiplin her şey değilse de, açıkça “çok şey” anlamına gelecek"

Mali disiplinin içermesi gereken en önemli unsurları sırasıyla; etkili bütçeleme ve nakit yönetimi, borç yönetimi, ucuz alternatif finansman istihbaratı, risk yönetimi, çeşitlendirme ve yedek kaynaklar olarak tarif eden Dr. Sönmez şu ifadelere başvurdu: “İş sürekliliği planları oluşturun ve işletmenizi olası risklere karşı koruyun. Gelir kaynaklarınızı çeşitlendirerek, tek bir gelir kaynağına bağımlılığı azaltın. Acil durumlar için yedek kaynaklar oluşturun. İşletmenizin sürdürülebilirliğini korumak için bir acil durum fonu veya kredi hattı gibi kaynaklara erişim sağlayın”



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR