SON DAKİKA
Madencilik Pazar 06 Nisan 2025 17:59

KIYMETLİ MADENLER PİYASADA BÜYÜYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve bankaların, paladyum depo hesabı açabilmesine olanak tanıyan yeni düzenlemeyle birlikte kıymetli madenlerin sermaye piyasalarındaki rolünün güçlendirilmesi hedefleniyor.

Kıymetli madenler piyasada büyüyor

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme kapsamında artık Türkiye’de ve yurt dışında yerleşik kişiler adına altın, gümüş ve platinin yanı sıra paladyum için de depo hesabı açılabilecek.

Bu gelişmeyle birlikte, bankaların sunduğu kıymetli maden hizmetlerinin kapsamı genişletilmiş oldu. Yeni düzenleme ile paladyumun da tıpkı altın, gümüş ve platin gibi yatırım araçları arasına daha etkin şekilde dahil edilmesi amaçlanıyor.

Paladyum, özellikle otomotiv sektöründe yaygın olarak kullanılıyor. Taşıtlarda egzoz gazı emisyonlarını azaltmak için kullanılan katalitik konvertörlerin temel bileşenlerinden biri olan bu madenin, küresel talebinin yaklaşık yüzde 70’i otomotiv sanayisinden kaynaklanıyor. Endüstriyel üretimde de sık kullanılan paladyum, teknoloji ve kimya sektörlerinde de önemli bir yer tutuyor.

2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla paladyum fiyatı 3 bin 435 dolarla tarihi zirveye ulaşmıştı. Küresel paladyum arzının yaklaşık yüzde 40’ı Rusya’dan karşılandığı için savaşın yarattığı arz belirsizlikleri fiyatları yukarı yönlü baskılamıştı. Ancak daha sonra dünya genelinde ekonomik büyümeye yönelik kaygılar ve elektrikli araçların yaygınlaşması gibi etkenler paladyum talebini ve fiyatlarını aşağı çekti. Son dönemde paladyumun ons fiyatı 1000 doların altına kadar geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, otomobil endüstrisini canlandırmaya yönelik açıklamaları, paladyum fiyatlarının yeniden yükselebileceği beklentisini doğururken, Rusya ile olan gerginliği azaltmaya yönelik söylemleri ise bu beklentinin zayıflamasına yol açtı.

Pariterium Danışmanlık Kurucusu İsmet Demirkol, söz konusu düzenlemeyle birlikte paladyumun bankalar tarafından alım satımının yapılabilmesinin, emtia fonları açısından olumlu etkiler doğurabileceğine dikkat çekti. Demirkol, bu kararın aynı zamanda Türkiye’deki paladyum işlemlerinin kayıt altına alınmasını kolaylaştıracağını ve bu sayede Merkez Bankası rezervlerine de katkı sağlayabileceğini ifade etti.

“Paladyumun bankalar arası alım satımının mümkün hale gelmesi, piyasadaki döviz tevdiatına bir katkı sunabilmesi açısından teminat niteliği taşıyabilir,” diyen Demirkol, paladyumun şimdiye dek emtia sınıfında ayrı tutulduğunu ancak artık sistemin içine daha entegre hale gelmesinin önem taşıdığını vurguladı.

Demirkol, “Paladyum ve diğer türevlerinin de sistem içine eklenmesiyle en azından sermaye piyasası araçlarının daha efektif, daha etkin ve Türkiye ekonomisine daha da faydalı olması gerektiği kanaatindeyim,” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni düzenleme sayesinde kıymetli maden yatırımcılarının paladyuma erişimi kolaylaşırken, Türkiye’nin sermaye piyasalarının derinleşmesine ve çeşitlenmesine de katkı sağlanması bekleniyor.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR