SON DAKİKA
Eğitim Cumartesi 29 Mayıs 2021 02:29

KIRGIZİSTAN İLE TÜRKİYE ARASINDA KÖPRÜ KURUYOR

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Türkçe öğrenimi için çekim merkezi haline gelen Türkiye Türkçesi Eğitim Merkezi (TTÖMER), Kırgızistan ile Türkiye ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacak gençlere ev sahipliği yapıyor.

Kırgızistan ile Türkiye arasında köprü kuruyor

Türkiye'nin 1995 yılında Bişkek'te kurduğu Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Cengiz Aytmatov Kampüsü'nde faaliyet gösteren TTÖMER, Kırgızistan'da 1996 yılından beri kursiyerlerine deneyimli kadro ve tam donanımlı sınıflarla eğitim imkanı sunuyor.

TTÖMER, aynı zamanda Bişkek dışındaki Oş, Celalabad ve Karakol şehirlerinin yanı sıra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) ülkenin prestijli üniversitelerinde kurulan Türk Dili ve Kültür Merkezleri'nde Türkçe öğretiyor.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği bünyesindeki TTÖMER'in yanı sıra Türkçe eğitimi, başta Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bişkek Türk Orta Okulu ve Kırgız Türk Meslek Kız Lisesi ile özel okul ve kurslarda da veriliyor.

Bu merkezlerde dil öğrenenlerin çoğunluğunu, Türkiye'de eğitim görmek, kendi alanlarında uzmanlık yapmak, Türkçe dil bilgisini güçlendirmek, Bişkek'teki Türk şirketlerinde iş bulabilmek ve iki dost ve kardeş ülke arasındaki etkileşime katkıda bulunmak isteyen gençler oluşturuyor.

Değişik milletlerden kursiyerlere, Türkçenin yanı sıra Türk kültürü, edebiyatı, mutfağı ve Türkiye'yi yakından tanıma fırsatı sağlanıyor.

Konuşulan dilin Kırgızca, resmi dilin ise Rusça olduğu ülkede, gençlerin çoğunluğu, üçüncü dil olarak Türkçe öğrenmeyi tercih ediyor.

TTÖMER Müdürü Ahmet Gözübol, "Amacımız, iki kardeş topluluk arasında kültür bağlarını güçlendirmek, ortak yönlerini çıkarmak ve iki kardeş ülkenin birbirini tanıyıp kaynaşması için köprüler oluşturmaktır" dedi.

Gözübol, Türkiye Türkçesinin öğretilmesinde Türkiye ve Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlıkları ile Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinin katkı sağladığını belirtti.

TTÖMER'de Türkçe öğrenen ve sertifika almayı hak kazanan bazı kursiyerler de hedeflerini anlattı.

Siyasetçi olmayı hedefleyen Kırgız Rus Slovyan Üniversitesi (KRSÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü son sınıf öğrencisi Ayjamal Kurbanaliyeva, TTÖMER'de bir yıldır Türkçe öğrenmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.