KAZAKİSTAN'A DOĞRUDAN YATIRIMLAR 5 MİLYAR DOLAR
DEİK/Türkiye-Kazakistan İş Konseyi Başkanı Selçuk Yüce, 2023 yılı itibarıyla Türkiye'nin Kazakistan'a yaptığı doğrudan yatırımların toplam değerinin yaklaşık 5 milyar USD olarak kaydedildiğini söyledi.
Yüce, “Türkiye, Kazakistan’da en çok yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer almakta ve ülkedeki Türk yatırımcılarının faaliyetleri giderek artmaktadır” dedi
2023 yılı itibarıyla Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolar civarında olduğunu vurgulayan Yüce, “Bu hacmin yaklaşık 3.8 Milyar doları Kazakistan'ın Türkiye’ye yaptığı ihracat, 2.2 Milyar doları ise Türkiye’nin Kazakistan’a yaptığı ihracat şeklindedir. Ticaret dengesi,1.6 Milyar USD Türkiye aleyhine açık vermektedir. Kazakistan’dan Türkiye’ye ağırlıklı olarak petrol, petrol yağları-bitümenli yağlar, bütan -propan gaz, alaşımsız bakır, çinko, kurşun, alüminyum, metal, mineral gibi hammadde ve mercimek ithalatı yapılırken; Türkiye’den Kazakistan’a binek otomobil karoseri, tekstil ürünleri, ilaç, inşaat malzemeleri, gıda ve elektronik ürünler ihraç edilmektedir” diye konuştu.
Türk yatırımcıların Kazakistan'da özellikle inşaat, enerji, madencilik, ilaç, bankacılık, tarım, turizm ve gıda sektörlerinde faaliyet gösterdiğini belirten Yüce, “Bu sektörlerde yer alan büyük Türk şirketleri Kazakistan’da birçok önemli proje üstlenmiş ve yatırımlar yapmıştır. Ayrıca, tekstil ve perakende gibi alanlarda da Türk firmalarının varlığı dikkat çekmektedir. Kazakistan’ın Türkiye’deki yatırımları daha sınırlıdır ve genellikle gayrimenkul, enerji ve turizm sektörlerinde yoğunlaşmaktadır. Son yıllarda Kazakistan sermayeli şirketler özellikle enerji ve altyapı projelerine ilgi göstermektedir” şeklinde konuştu. Yüce, Kazakistan'dan Kaspi Bank veya Kaspi.Kz 1.127 USD'ye Hepsiburada'nın %65 hissesini satın aldığını hatırlattı. Yüce, İkili ticareti geliştirmek için atılması gereken adımları da şöyle sıraladı:
Ticari engellerin azaltılması: Gümrük prosedürlerinin basitleştirilmesi ve bürokratik engellerin kaldırılması, iki ülke arasındaki ticaretin artırılması için önemli adımlar olacaktır.
Yatırım teşvikleri: İki ülkenin hükümetleri, yatırımcılar için daha fazla teşvik programı oluşturabilir, vergi avantajları sağlayabilir.
Lojistik altyapısının güçlendirilmesi: Özellikle enerji, tarım ve sanayi ürünlerinin taşınmasında lojistik altyapının iyileştirilmesi gerekmektedir.
Sektörel iş birlikleri: Özellikle yenilenebilir enerji, dijital ekonomi ve teknolojik inovasyon alanlarında işbirliği fırsatları artırılabilir.
Türkiye’nin organize sanayi bölge tecrübesinin Kazakistan’a aktarılacak ve ortak hareket edilebilecek organizasyonun başlatılması,
Türkiye ve Kazakistan’ın ticaret hacmini ilk etapta 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini kaydeden Yüce, “Bu hedefe ulaşmak için iki ülke arasında daha fazla sektörde ortak yatırımların yapılması ve yeni serbest ticaret anlaşmalarının devreye alınmasını beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.