Dolar $
32.44
%-0.22 -0.07
Euro €
34.85
%-0.38 -0.13
Sterlin £
40.67
%-0.3 -0.12
Çeyrek Altın
4010.47
%0.46 18.03
SON DAKİKA
Madencilik Pazartesi 05 Nisan 2021 02:08

KAYA: DOĞAL TAŞTA TASARIMA YÖNELMELİYİZ

EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiye'nin, dünya doğal taş piyasasına güçlü girince, İtalya'nın tasarıma yoğunlaştığını söyleyerek, "Bizde İtalya gibi tasarıma odaklanmalıyız. Hammaddemizi tekrar yerine koyma şansımız olmadığı için özenli davranmalıyız" dedi.

Kaya: Doğal taşta  tasarıma yönelmeliyiz

Türk doğal taşlarının prestijli projeleri süslemesi, daha katma değerli ihraç edilmesi ve dünya genelinde kendisini İtalya’nın yanına konumlandırması amacıyla Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) tarafından düzenlenen AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nın başvuru süreci 3 Mayıs 2021’de başlıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek yarışmaya; mimarlık, mühendislik, güzel sanatlar ve tasarım fakültelerinin ilgili lisans veya yüksek lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler ve mezunlar; ayrı kategorilerden katılabiliyorlar. 

Tasarıcımlardan doğal taş ile, tasarım gücü yüksek, ihracata yönelik üretilebilir, katma değerli, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir projeler geliştirmeleri beklentileri olduğunu dile getiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, yarışmacıları VIP projelerde tasarımlarının kullanılması hedefiyle hareket etmeye çağırdı. 

İtalya’yı örnek almalıyız  

EMİB Başkanı Kaya, “Türkiye, dünya doğal taş piyasasına 1990’lı yıllarda güçlü bir üretici olarak girince, İtalya hızlı bir şekilde tasarıma yoğunlaştı. Bizde İtalya gibi tasarıma odaklanmalıyız. Hammaddemizi tekrar yerine koyma şansımız olmadığı için çok daha özenli davranmalıyız. Yarışma süresince ve sonrasında tasarımcılar ile üreticileri bir araya getirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. 

Pandemi sonrasında doğal taş sektörünün işlenmiş ürün ihracatına yönelme gerekliliğinin daha da arttığına vurgu yapan Kaya; “Türk doğal taş sektörü dünyadaki ekonomik ve toplumsal gelişmelere çok hızlı uyum sağlayabilir konumda. 2020 yılında doğal taş ihracatımız yüzde 7’lik düşüşle 1 milyar 736 milyon dolara gelirken, işlenmiş doğal taş ihracatımız yüzde 7'lik artışla 1 milyar 58 milyon dolara yükseldi. İşlenmiş ürün ihracatımızı arttıracak potansiyele sahibiz. AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ve benzer projeler bu potansiyelimizi ortaya çıkaracak. 2021 yılında 500’ün üzerinde başvuru almayı hedefliyoruz” dedi.

Proje başına 15.000 TL ödül

AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’na öğrenci, profesyonel veya serbest kategorilerde başvurmak mümkün. “Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasına ilişkin tasarım projeleri”, “Dış Mekan mobilya, aksesuar ve uygulamaları”, “İç Mekan mobilya, aksesuar ve uygulamaları” konularında üçer proje ve bu sene yarışmaya eklenen, herhangi bir mezuniyet şartı ve konu sınırlandırması olmayan, “Sınırsız” konuda bir proje ile toplamda 10 proje final için seçilecek ve her bir proje için 15.000TL tutarında ödül verilecek. 

Türk doğal taşları ABD'li mimarlara tanıtıldı

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), düzenlediği webinarla Türk doğal taşları ABD'li mimarlara tanıttı. İMİB'den yapılan açıklamaya göre, Birlik, Türk doğal taşlarının Turkish Stones adı altında yurt dışında markalaştırılması çalışmaları kapsamında Amerikan Mimarlar Derneği (American Institute of Architects-AIA) iş birliğiyle "The Design Opportunites of Natural Stone" başlıklı webinar organizasyonu düzenledi. Türk doğal taşının küresel çapta markalaştırılması kapsamındaki etkinlik, eğitim içerikli olarak düzenlendi ve katılımcılar eğitim sonunda sertifika almaya hak kazandı. 

Türk doğal taşının yurt dışında markalaştırılması çalışmaları kapsamında öncelikli hedef ülkelerden birinin ABD olduğunu söyleyen İMİB Başkanı Aydın Dinçer, "Salgın sürecinde hedef kitleye yönelik dijital tanıtım çalışmalarımız etkili oluyor” dedi. 



ABONE OL