SON DAKİKA
Teknoloji Salı 03 Eylül 2024 11:23

KASPERSKY, SIEM SİSTEMİNE YENİ ÖZELLİKLER EKLEDİ

Kaspersky'nin güvenlik bilgi ve olay yönetim sistemi (SIEM) "Birleşik İzleme ve Analiz Platformu"na güncelleme yapıldı.

Kaspersky, SIEM sistemine yeni özellikler ekledi

Şirketten yapılan açıklamaya göre, sunulan güncelleme, geliştirilmiş işlevsellik, tehdit algılama ve müdahale yeteneklerini genişleterek siber güvenlik ekiplerinin verimliliğini artırmak üzere tasarlandı.

Kaspersky Human Factor 360 Raporu'na göre, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 73'ü 2023 ve 2022'de en az bir siber güvenlik ihlali yaşadı. Şirketler, kaynaklarını optimize etmek ve siber güvenlikte verimliliği artırmak için bilgi güvenliği telemetrisini gerçek zamanlı olarak toplamalarına ve analiz etmelerine yardımcı olan ve durumsal farkındalıklarını önemli ölçüde artıran çözümler arıyor.

Kaspersky Birleşik İzleme ve Analiz Platformu, güvenlik verilerini ve olaylarını yönetmek için şirketin yeni nesil SIEM çözümü olarak öne çıkıyor.

Platform yalnızca tüm bilgi teknolojileri (BT) altyapısından günlük verilerini toplamakla, bir araya getirmekle, analiz etmekle ve depolamakla kalmıyor, aynı zamanda bağlamsal zenginleştirme ve eyleme geçirilebilir tehdit istihbaratı iç görüleri de sağlıyor. Bu işlevler birçok durumda BT güvenlik uzmanları için son derece yararlı olarak öne çıkıyor.

Kaspersky,s iber güvenlik uzmanlarının bu platformda daha iyi gezinmesine ve tehditleri zamanında verimli bir şekilde tespit etmesine olanak tanıyan yeni özellikler ekledi.

İletişim kanalları üzerindeki yükü ve ağ güvenlik duvarlarında açılan bağlantı noktası sayısını azaltmak için platforma bir olay yönlendiricisi eklendi. Bu, toplayıcılardan olayları alıyor ve hizmet için yapılandırılan filtrelere göre bunları belirtilen hedeflere gönderiyor. Bu da bağlantılar arasında etkili yük dengeleme sağlıyor ve düşük bant genişliğine sahip bağlantıların kullanılmasına olanak tanıyor.

Araştırmalar sırasında analistlerin olayları seçmesi ve gruplama ve toplama işlevleriyle sorgular oluşturması gerekirken artık kullanıcılar, gruplama parametreleri olarak kullanabilecekleri bir veya daha fazla alan seçip "Sorguyu çalıştır" düğmesine tıklayarak gruplanmış sorguları çalıştırabilecekler.

Ayrıca birden fazla depolama kümesinde aynı anda bir arama sorgusu başlatmak ve sonuçları tek bir konsolide tabloda elde etmek mümkün hale gelirken bu özellik, dağıtılmış depolama kümelerinde gerekli olayların daha verimli ve kolay bir şekilde alınmasını sağlıyor. Birleştirilmiş tablo, her bir kaydın depolama konumunu gösteriyor.

- MITRE ATT&CK Navigator matrisi

Analistlerin MITRE ATT&CK matrisinin kapsamını geliştirilen kurallarla görselleştirmelerine yardımcı olmak ve böylece güvenlik düzeyini değerlendirmek için bir mekanizma oluşturularak platforma eklendi.

Bu işlevsellik ayrıca analistlerin SIEM sistemine teknik ve taktiklerin listesini içeren güncel bir dosyayı aktarmalarına, kural tarafından tespit edilen teknik ve taktikleri özelliklerinde belirtmelerine, SIEM sisteminde matrise uygun olarak işaretlenmiş kuralların listesini MITRE ATT&CK Navigator'a aktarmalarına olanak tanıyor.

DNS Analytics aboneliklerini okumak için kullanılan yeni ETW (Event Tracing for Windows-Windows için Olay İzleme) aktarımı, genişletilmiş bir DNS günlüğü, tanılama olayları ve DNS sunucusu işlemleri hakkında analitik veriler sağlıyor. Bu da, DNS hata ayıklama günlüğünden daha fazla bilgi edinilmesine yardımcı oluyor ve DNS sunucusu performansını daha az etkiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Birleşik Platform Ürün Grubu Başkanı Ilya Markelov, SIEM sistemi'nin, siber güvenlik uzmanları için tasarlanmış öncelikli çalışma araçlarından biri olduğunu belirtti.

Markelov, "Bir şirketin güvenliği büyük ölçüde uzmanların SIEM ile ne kadar rahat etkileşime girebildiklerine bağlıdır. Bu da rutin görevleri yerine getirmek yerine doğrudan tehditlerle mücadeleye odaklanmalarını sağlar. Pazar ihtiyaçları ve müşteri geri bildirimlerine dayanarak bu alandaki çözümümüzü aktif olarak geliştirmeye devam ediyoruz ve analistlerin işini kolaylaştırmak için sürekli olarak yeni özellikler ekliyoruz." ifadelerini kullandı.