SON DAKİKA
GÜNDEM Pazar 05 Ocak 2025 14:00

KARIŞIKLIĞA NEDEN OLABİLECEK UYGULAMA SON BULUYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği'nde yapılan değişiklikle, 2024 yılı boyunca tescil edilen gümrük beyannamelerinde Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri (YGM) Raporu şartı kaldırıldı. 2024 yılında yürürlüğe giren ve gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra Ekim ayında yayımlanan tebliğ ile uygulamasına başlanan denetim sürecinde; Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ürün güvenliği kapsamında yaptığı denetimlerde kullanım alanı ve içeriği açısından denetim dışı olan ürünler için ithalat sırasında "Kapsam Dışı" beyanı yapılması halinde, söz konusu ürünlerin ithalat sırasında beyan edildiği gibi kullanıldığını kanıtlamak için YGM raporu gerekiyordu. Özellikle gıda ile temas etmesi muhtemel ürünlerin bulunduğu gümrük tarife pozisyonlarının çokluğu ve ürün gruplarının çok çeşitli olması sebebiyle Bakanlığın aldığı bu karar, ithalatçılar için maliyet artırıcı olduğu gibi son kullanıcıya ulaşana kadar birçok kez el değiştirebilen ürünlerin takibi/denetlenmesi açısından da zorluklar oluşturmuştu. Düzenleme kısa bir süre içinde geri çekildi ve yeniden eski prosedürlere dönüldü.

Karışıklığa Neden Olabilecek Uygulama Son Buluyor

İptal edilen düzenleme, ürün güvenliğindeki suistimalleri önlemek adına ithalatçılara ciddi sorumluluklar getiriyordu. Firmaların sorumluluklarını artıran bu adım, ithal edilen ürünlerin son kullanıcıya ulaşana ve/veya üretime girene kadar denetim süreçlerini daha sıkı ve sistematik bir yapıya kavuşturmayı hedefliyordu.

“Düzenleme iptal edilmiş olsa da ithalatçılar açısından ciddi bir farkındalık yaratmış oldu.”

Mevzuatın ithalatçılara getirdiği en büyük sorumluluklardan birinin, ithal edilen ürünlerin nihai kullanımlarını doğru şekilde belgelendirmek olduğunu belirten Obdan Sistem Genel Müdürü Arkın Obdan, konuya ilişkin “Denetimlerin artmasıyla birlikte eksik veya yanlış beyanlar hukuki ve mali yaptırımlara yol açabilir. Yanlış beyan edilen ürünler piyasa denetimlerinde uygunsuz bulunursa, bu durum sektörde hem ticari kayba hem de itibar kaybına neden olabilir. İthalatçılar ve kamu kurumları arasındaki şeffaf iletişim, bu tür sorunları önlemenin anahtarıdır.” açıklamalarında bulundu.

Tebliğdeki değişikliklerin sektörel yansımalarını değerlendiren Obdan, YGM raporu şartının kaldırılmasının ithalatçı firmalar için önemli bir prosedür değişikliği anlamına geldiğini, çok önemli bir farkındalık yarattığını ve bu firmaların ithal ettikleri ürün için yaptıkları beyan doğrultusunda, ürünün son kullanıcı tarafından tüketilene kadar sorumlu olduklarının altının kalın puntalarla çizildiğini belirtti.