SON DAKİKA
Savunma Perşembe 13 Şubat 2025 14:11

KARGU 10'DAN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ EDİLDİ

STM'nin geliştirdiği İHA sistemi "Kargu", 10'dan fazla ülkeye ihraç edilerek küresel arenada büyük ilgi gördü. Şirket, yeni modellerle yurt dışı taleplerini karşılamayı hedefliyor

Kargu 10'dan fazla ülkeye ihraç edildi

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Antalya'da düzenlenen "4. Savunma ve Havacılık Sanayisinde Küresel Stratejiler Konferansı"na katılarak, şirketin savunma sanayisindeki son gelişmeleri paylaştı. 2024 yılının Türk savunma sanayisi için başarılı bir yıl olduğuna değinen Güleryüz, STM'nin çok sayıda faaliyet alanında kayda değer ilerlemeler kaydettiğini belirtti.

SAVUNMA SANAYİSİNDE KÜRESEL BAŞARI

Özellikle askeri denizcilik alanındaki başarılara dikkat çeken Güleryüz, STM'nin, Malezya Kraliyet Donanması için 3 yeni korvet ve Portekiz Deniz Kuvvetleri için 2 ikmal gemisi ve lojistik destek gemisi sözleşmeleri imzaladığını söyledi. Bunun yanı sıra, Türkiye'nin ilk milli korvet projesi olan MİLGEM (Milli Gemi) ile ilgili faaliyetlerinin başarılı bir şekilde devam ettiğini ve Ukrayna için 2 korvet geliştirme projesinin sürdüğünü aktardı.

KARGU'NUN İHRACAT BAŞARISI

Güleryüz, STM'nin geliştirdiği taşınabilir döner kanatlı milli vurucu İHA sistemi "Kargu"nun, 2018 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunduğunu hatırlatarak, "Kargu ihracatları geçen yıl artmaya başladı ve 10'dan fazla ülkeye ihraç edilerek daha geniş bir pazar payına ulaştı. İlk etapta küçük miktarlarda satın alım yapan ülkeler, zaman içinde daha büyük siparişler vermeye başladı," dedi.

Kargu'nun özellikle antipersonel harp başlıkları ve yeni geliştirilen zırh delici mühimmatlarıyla dikkat çektiğini belirten Güleryüz, bu yeni mühimmatın testlerinin tamamlanmak üzere olduğunu ve çok yakında envantere gireceğini söyledi. Ayrıca, Kargu'nun dışında "Alpagu", "Togan" ve "Boyga" gibi İHA sistemlerinin de yoğun ilgi gördüğünü ifade etti.

Güleryüz, Türk savunma sanayisinin küresel pazarda hızla bir marka haline geldiğini vurgulayarak, "Türkiye'nin savunma sanayisi artık dünya çapında tanınan bir güç haline geldi. Savunma Sanayii Başkanlığımızın önderliğinde tüm şirketlerimiz büyük bir başarı yakaladı. Bu durum, ülkemizin güvenlik ve teknoloji alanlarında uluslararası ilişkilerinde ciddi bir etki yaratıyor," dedi.

2025 yılına ilişkin hedeflerine de değinen Güleryüz, "2025 yılı bizim için çok daha verimli geçecek. Sürekli AR-GE yaparak yeni teknolojiler geliştirmeye devam edeceğiz. Askeri denizcilik, insansız deniz araçları, denizaltılar ve dron projelerimizle yeni ürünler ortaya koyacağız," dedi.