SON DAKİKA
Yerel Yönetimler Pazar 14 Mayıs 2023 02:54

KARATAY ATA TOHUM PROJESİ BAŞLADI

Karatay Belediyesi'nin "Yanıbaşımda Karatay" mobil uygulamasını kullanarak talepte bulunan herkes, Ata Tohumlarını ücretsiz bir şekilde temin edebiliyor. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca; "Projemizin yarınlarımıza güzellik; şehrimize ve tarıma ayrı bir değer katacağına inanıyorum" dedi

Karatay Ata Tohum projesi başladı

Karatay Belediyesi, “Karatay Ata Tohum” projesini hayata geçirdi. Projeyle besin değeri kaybolmamış ve doğallığını yitirmemiş tohumların korunup geleceğe aktarılması amaçlanıyor. Bu kapsamda da Karatay Belediyesi’nin “Yanıbaşımda Karatay” mobil uygulamasını kullanarak talepte bulunan herkes, Ata Tohumlarını ücretsiz bir şekilde temin edebiliyor. Konya’nın tarımda Türkiye’nin en önemli merkezlerden birisi olduğunu hatırlatan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca; “Projemizin yarınlarımıza güzellik; şehrimize ve tarıma ayrı bir değer katacağına inanıyorum” dedi.

Ata Tohumu, genetiğiyle oynanmamış, herhangi bir laboratuvar ortamında müdahaleye maruz kalarak DNA dizilimi bozulmamış, lezzet ve besin değeri yüksek olarak mahsul alınan tohumlar olarak biliniyor. Bu tohumlar doğurganlığını da kaybetmediği için çoğalabilir ve sürdürülebilir bir özelliğe sahip. 

Ata tohumu doğal koşullarda yetiştirilmek için en uygun olanı 

Anadolu’nun zengin tarım ürünlerinden elde edilen ata tohumu doğal koşullarda yetiştirmek için en uygun olanı. Ata tohumu domates çeşitleri, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kolaylıkla yetişebilir. Söz konusu mamullerin yetiştirilmesinde kimyasal besin veya aşırı gübreleme gerekmez. Bitkiden verim elde etmek için su, besin ve güneş ışığı gibi doğal ihtiyaçlarını karşılamak yeterli olur. Ata Tohum Hareketi dâhilinde incelenen ürünler, Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanları tarafından çoğaltılır. Çoğaltma işleminde bitkilerin natürel gelişim süreçlerinden yararlanılır. Ürün bu sayede doğal vitamin ve mineral zenginliğini hiçbir bozulma olmadan korur. Söz konusu tohumlar, profesyonel çiftçiliğin yanı sıra hobi yetiştiriciliği için de uygun bir yapıya sahiptir. Ata tohumu, genetiğiyle oynanmamış, herhangi bir laboratuvar ortamında müdahaleye maruz kalarak DNA dizilimi bozulmamış, lezzet ve besin değerleri yüksek olarak mahsul alınan tohumlardır. Bu tohumlar doğurganlığını da kaybetmediği için çoğalabilir ve sürdürülebilir özelliğe sahiptir. Bu özelliği ile ata tohumları kültürel bir miras olarak nesilden nesille aktarılmanın önemi artıyor. 

Ata tohumu işlenmemiş ve genetiği oynanmamış bir içerikte

Son zamanlarda sağlıklı yaşam açısından da sıkça tercih edilmeye başlandı. Ata tohumunun en önemli özelliği ise laboratuvar ortamında işlenmemiş, asıl genetiğiyle oynanmamış, tamamen doğal yollarla üretilen, besin değeri yüksek organik gıdalardan olması. Doğal haline müdahale edilmemesi, katkısız besin olması tohum üretiminin artmasına da olumlu etki sağlar. Sağlıklı yaşam açısından da önemi büyük, bu sebeple de özellikle tercih ediliyor.

Tohumlara “Yanıbaşımda Karatay” uygulamasından ulaşabiliyor

Karatay Belediyesi de, yılın belirli dönemlerinde ekim zamanlamasına uygun şekilde duyurulara çıkıyor ve Ata Tohumu temin etmek isteyen vatandaşların başvurularını alıyor. Bu talepler doğrultusunda da Karatay Belediyesi, “Ata Tohumu Projesi”ni hayata geçirerek isteyen herkese bu tohumları hediye ediyor. Belediyenin “Yanıbaşımda Karatay” mobil uygulamasını telefonuna indiren vatandaşlar, doğallığını yitirmemiş ve besin değerleri kaybolmamış ata tohumları bağına, bahçesine ekiyor. Söz konusu Ata Tohumları arasında ise; Kapya kırmızıbiber tohumu, kıl biber tohumu, köy biberi tohumu, biber yediverin tohumu, mısır tohumu, karpuz tohumu, salatalık tohumu, kabak tohumu yer alıyor.

Proje yarınlarımıza güzellik, şehrimize ve tarıma değer katacak

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca proje hakkında bilgi verdi. Başkan Hasan Kılca şunları söyledi; “Konya, tarımda ülkemizin en önemli üretim merkezlerinin başında yer alıyor. Tarih boyunca çiftçimizin alın teriyle işlediği mahsuller Anadolu coğrafyasının medeniyet değerleriyle bereketlenip nice sofralara ulaştı. Karatay’ımızda bulunan Hayıroğlu Mahallemizdeki Boncuklu Höyük’te yapılan çalışmaların tarımın Avrupa’ya Anadolu’dan gittiğine dair buluntular sunmuş olması kadim şehrimizin tarih boyunca tüm dünyadaki tarımsal faaliyetlere yön veren önemli bir merkez olduğunu göstermektedir. Karatay Belediyesi olarak mirasçısı olduğumuz bu aziz topraklara minnet ve vefa duygusuyla başlattığımız “Karatay Ata Tohum” projemiz ile besin değerleri kaybolmamış ve doğallığını yitirmemiş tohumları koruyup çoğaltarak gelecek nesillerimize ulaştırmayı amaç edindik. Projemiz ilk günden itibaren vatandaşlarımızdan yoğun bir talep gördü. Bu da doğru bir çalışma yaptığımızı ortaya koyuyor. Bu anlamlı çalışmamızın yarınlarımıza güzellik, şehrimize ve tarıma değer katacağına yürekten inanıyor; tohumu toprağa serpen her haneye bolluk ve bereket diliyorum.”