Dolar $
33.02
%-0.16 -0.05
Euro €
35.95
%-0.54 -0.19
Sterlin £
42.7
%-0.71 -0.3
Çeyrek Altın
4183.67
%-1.85 -77.97
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNDEM Cuma 19 Temmuz 2024 17:00

KARAL: ÇOBAN İSTİHDAMINDA DA DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRİLMİŞİZ

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye'de bulunan yabancı çobanlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) soru önergesi verdi.

Karal: Çoban istihdamında da dışa bağımlı hale getirilmişiz

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Karal, Türkiye’de tarım ve hayvancılığın, son yıllarda uygulanan yanlış politikalar dolayısıyla hem dışa bağımlı hale geldiğini, hem de bu alanda çalışan kişi sayısının önceki yıllara göre gerilediğini söyledi. 

Buna bağlı olarak ülkedeki küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısı varlığının da azaldığına dikkat çeken Karal, “Hayvancılıkla uğraşanlar, yeteri kadar gelir elde edememeleri, maliyetlerle başa çıkamamaları dolayısıyla bu sektörü bırakmak durumunda kalmış, özellikle kırsal bölgelerde kısıtlı olan şartlar dolayısıyla çoban (sürü yöneticisi) bulunması bir hayli zor duruma gelmiştir.” şeklinde konuştu.

Karal, hem Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın hem de Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik’in açıklamalarının Türkiye’de hayvancılığın geldiği durumu göstermesi açısından ibretlik olduğunu ifade ederek, “Et fiyatları o kadar pahalı ki vatandaş erişemiyor. Yüksek fiyatlar dolayısıyla insanlar zaten kurban ibadetini yerine getiremedi. Bu açıklamalardan da görüyoruz ki büyükbaş ve küçükbaş temini konusunda dışa bağımlıyken, çoban istihdamında da dışa bağımlı hale getirilmişiz. Çok yazık.” diye konuştu.

Karal'ın Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergedeki sorulardan bazıları şöyle:

''Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın “25 bin Afgan çoban gitse tarım, hayvancılık kalmaz” şeklindeki açıklaması Bakanlığınızın resmi verilerinde mevcut mudur? Bu açıklama Bakanlığınızca da teyit edilmekte midir?''

''Türkiye’de kayıtlı yabancı uyruklu kaç çoban çalıştırılmaktadır? Bu çobanlar hangi milletlere mensuptur?''

''Kayıt dışı çoban ve tarım işçisi çalıştırılmasına yönelik alınan tedbirler nelerdir?''

''Kaçak çobanlarla ilgili herhangi bir adli ve idari işlem başlatılması için girişimlerde bulunulmakta mıdır?''

''Bugüne kadar tespit edilen yabancı uyruklu kaçak çoban ve tarım işçisi sayısı kaçtır?''

ABONE OL