Dolar $
33.07
%0.22 0.07
Euro €
36
%-0.01 -0
Sterlin £
42.85
%0.01 0
Çeyrek Altın
4291.23
%2.17 90.02
SON DAKİKA
Ahmet Muammer GÜNGÖR | Turizm Pazartesi 15 Temmuz 2024 21:33

KAPADOKYA'DA KÜRESEL ISINMAYI DERT EDİNEN BİR OTEL

Küresel sera gazı emisyonlarının tahmini yüzde 11'i turizmden kaynaklanıyor ve bunun 2050 yılına kadar iki katına çıkması öngörülüyor. Tatil yapacağınız oteli ve ulaşım imkanlarını iyi incelemezseniz, tatilden sonra, kocaman bir karbon ayak iziyle eve dönersiniz.

Kapadokya'da küresel ısınmayı dert edinen bir otel

Kapadokya’nın eşsiz güzelliğinin orta yerinde bu yıl açılan sıra dışı bir otel küresel ısınmayı dert edinmiş. A La Mode Cappadocia isimli otelin sitesine girip rezervasyon yaparken, çok ince düşünülmüş kurallar ve bilgiler gözünüze takılıyor. Bu metinleri okurken kendinizi Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni inceliyormuş gibi hissedebilirsiniz. 

FAIRTRADE OTEL 

Otel yönetimi, küresel ısınmaya neden olacak birçok unsuru daha satın alma aşamasında koyduğu kurallarla bertaraf ediyor. Satın alma politikasında üç unsur var: Yerel olacak, çevreye duyarlı olacak, adil ticarete (Fairtrade) dayalı olacak. 

Otel, mal ve hizmet satın alırken kaliteli ve makul fiyatlı olması kaydıyla yerel tedarikçilere öncelik veriyor. Malı da hizmeti de bölge halkından alıyor. Çalışan personelin çoğunluğu bölge halkı. 

Otel, yerelde bulunmayan ithal ürünler kullanmak zorunda ise Fairtrade (adil ticaret) kapsamındaki tedarikçileri tercih ediyor.  

Yani çocuk işçi çalıştıran, kadınlar başta olmak üzere insanları zorla çalıştıran, düşük ücretle çalıştıran, çevreye zararlı tarım kimyasalları kullanan tedarikçilerden alışveriş yapmıyor. 

TEK KULLANIMLIK ÜRÜN YOK 

Otel, satın alımlarında çevreye duyarlı ürünlere (çevre etiketli ürünlere) öncelik veriyor. Tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımından kaçınıyor. 

Nakliye ve paketleme kaynaklı sera gazı üretimlerini engellemek için tek seferde topluca dökme ürün almayı tercih ediyor. 

SULARI KİRLETMİYORLAR 

Otel, misafirlerin su kullanımı nedeni ile deniz, göl gibi sularda yaşayan canlıların zarar görmediğinin güvencesini veriyor. Yapılan risk analizleriyle gerekli önlemler alınmış. 

Misafirlerin su kullanımı takip edilerek daha tasarruflu nasıl su tüketimi yapılabileceği üzerinde kafa yoruluyor, sürekli hesaplamalar yapılıyor. 

İstemediğiniz sürece odanız temizlenmiyor. Böylece her gün gerekmediği halde değiştirilen çarşafları yıkamak için fazladan su ve deterjan kullanılmıyor. 

 

PARFÜM, SİNEK KOVUCU, GÜNEŞ KREMİ 

Otelin sitesinde, parfüm, sinek kovucu ve güneş kremiyle ilgili yapılan bilimsel araştırmalara yer veriliyor. İnsana ve çevreye zararlı parfüm, sinek kovucu ve güneş kremlerinin kullanılmaması tavsiye ediliyor. 

 

BETON YIĞINI DEĞİL TAŞ VE AHŞAP 

A La Mode Cappadocia, çok katlı bir beton yığını değil.  6 bin metrekarenin üzerinde yerleşimi ile konforlu bir yaşam alanı içerisinde kurulu, konuklarının farklı tatil tercihlerine cevap verebilmek üzere farklı tiplerde düzenlenmiş 31 adet konaklama ünitesine ev sahipliği yapıyor. Çevresel dokuya uygun tasarlanmış taş odalar ve ahşap evler geleneksel bölge mimarisini modern, konforlu bir glamping konseptiyle harmanlamış. 

Otel, ağaçlarla çevrili ve içinde kendi özel peri bacası bulunan büyük bahçesi ile Kapadokya’nın görkemli manzarasını ve gerçeküstü atmosferini dolaysız bir şekilde teneffüs etme imkanı vermek üzere tasarlanmış. 

Odalar arasında geniş bahçeler var. Kuşlar için çok geniş yaşam alanı bırakılmış. Bahçeye çıkan herkes sonsuz gökyüzünü görebiliyor.  

Odanızdan çıkıp harika ve geniş havuza birkaç dakika da ulaşabiliyorsunuz. Havuzun yayındaki odalarda kalıyorsanız, kapıdan çıkıp birkaç adım attıktan sonra havuza dalış yapabilirsiniz. Etrafında kayısı ağaçlarının dikili olduğu havuz asla kalabalık olmuyor. Sanki yazlığınıza gitmişsiniz havuz da sadece size aitmiş gibi hissediyorsunuz. 

YEREL VE DÜNYA LEZZETLERİ 

Otelin restoranında yerel ve dünya lezzetlerinden oluşan zengin bir menü var. Mutfağa girip ne kadar temiz olduğunu görebilirsiniz. Otelde kaldığınız süre içerisinde bütün yiyeceklerden ve içeceklerden tatmanız öneriliyor. 

Bu arada, sabah kahvaltı saatinden önce çıkış yapacak misafirler için, yolda yemeleri için kahvaltı paketleri hazırlanıyor, resepsiyonda teslim ediliyor.  

GÜNEŞ DOĞARKEN BALON ŞÖLENİ 

Saat 04:30’da uyanıp kapıdan dışarı bakarsanız eğer, yüzlerce rengarenk balonun yerden gökyüzüne doğru yükseldiğini, 30 dakika sonra da üzerinizden geçtiğini görürsünüz. Otelin teras bölüne ya da hemen yanındaki tepeye çıkarsanız, alev püskürten balonların yerden yükselişini izleyebilirsiniz.  

 

Göreme’de oldukça merkezi bir noktada bulunan A la Mode, pek çok etkinliğe yürüyüş mesafesinde. 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR