Dolar $
32.29
%0 0
Euro €
35.01
%0.16 0.05
Sterlin £
40.73
%0.07 0.03
Çeyrek Altın
3984.74
%0.03 1.2
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Salı 16 Mayıs 2023 02:09

KANATLI SEKTÖRÜ İÇİN ÇÖZÜM ARANIYOR

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Yalçın'ın yürütücülüğünü yaptığı "Akdeniz Bölgesine Özgü Kanatlı Irk/Hatlarından Sürdürülebilir Ürünler Üretilebilmesi İçin Alternatif Yem Kaynakları (SUSTAvianFEED)" başlıklı projenin ilk çıktıları alınmaya başlandı.

Kanatlı sektörü için çözüm aranıyor

Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve Yenilik İçin Ortaklık Programı (PRIMA) kapsamında desteklenen “SUSTAvianFEED” projesi yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemlerle piliç eti üretilmesini ve kanatlı sektörü için somut çözümler sunmayı hedefliyor.

Yürütücülüğünü Prof. Dr. Servet Yalçın’ın üstlendiği projenin ekibinde Zootekni Bölümünden Prof. Dr. Sezen Özkan ve Doç. Dr. Muazzez Cömert Acar ile Tarım Ekonomisi Bölümünden Doç. Dr. Özlem Karahan Uysal ve Doç. Dr. Berna Türkekul yer alıyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri ulusal ve uluslararası projelerde yer alarak ülkemize katma değer oluşturacak önemli çalışmalara imza atıyorlar. Kanatlı sektörüne yönelik yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemler öneren Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Servet Yalçın hocamız ve ekibini gerçekleştirildikleri proje dolayısıyla tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Yerel yem hammaddeleri kullanıldı

Proje kapsamında yerel yem hammaddelerinin kullanılması ile sürdürülebilir bir piliç eti üretiminin sağlanmasını amaçladıklarını ifade eden Prof. Dr. Yalçın, “Piliç eti üretiminde yüzde 90 oranında ithal ve hızlı gelişen hatlar kullanıldığı, toplam masrafların yüzde 70’ini yemin oluşturduğu ve yem hammaddeleri içinde önemli yer tutan soya fasulyesinin ithal edildiği dikkate alınarak projede, etlik piliç üretiminde yerel ırkların ya da hatların ve etlik piliç yemlerinde soyaya alternatif olabilecek yerel yem hammaddelerinin kullanılması ile sürdürülebilir bir piliç eti üretiminin sağlanmasını amaçlıyoruz. Bu kapsamda yetiştirilen etlik piliçlerde performans, refah, et kalitesi, barsak sağlığı, kan biyokimyası gibi özellikler araştırılarak üretimin sürdürülebilirliği çevresel ve ekonomik açıdan incelenecek” diye konuştu.

Genel koordinatörlüğü İspanya tarafından yürütülen projeye İtalya, Tunus ve Türkiye olmak üzere 4 Akdeniz ülkesinden 8 kuruluş destek veriyor.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR