SON DAKİKA
Çevre ve Doğa Perşembe 05 Eylül 2024 02:26

KANATLI HAYVANLAR İÇİN DOĞAL PERFORMANS DESTEKLEYİCİ İNOVATİF ÜRÜN

'Geleceği Beslemek' misyonu ile faaliyetlerini sürdüren Trouw Nutrition'ın yem katkı maddeleri markası Selko, yeni bir fitojenik çözüm olan Fytera Perform'un lansmanını gerçekleştirdi. Ayrıca 30 Ocak'ta gerçekleşen Uluslararası Üretim ve İşleme Fuarı'ndaki (IPPE) bilimsel oturumlarda ürünün onaylanmış etki şeklini açıkladı.

Kanatlı hayvanlar için doğal performans destekleyici inovatif ürün

Hastalık baskısı, iklim şartları, optimum olmayan besleme ve barınma şartları gibi parametreler sürüleri etkileyerek çiftlik hayvanlarının genetik potansiyellerinin altında performans göstermesine neden olabiliyor. Üretim ortamında var olan sorunlar; tavuklarda inflamasyon, besin emiliminin azalması ve bağırsak bariyer fonksiyonunun bozulması gibi sorunlara yol açarak besin maddelerinin büyüme ve gelişim için kullanılmasını engelleyebiliyor.

Hayvanların genetik potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı doğal bir araç olan fitojenikler, fizyolojik süreçleri destekliyor. Hayvanlar alemiyle birlikte gelişen sekonder bitki metabolitleri tabanlı fitojeniklerin, bağırsak hücre reseptörleri ile etkileşime girerek metabolizmayı, bağışıklığı, hormonal salgıyı, inflamasyonu ve sonuçta hayvan performansına etki eden fizyolojik tepkileri etkilediği biliniyor. Tam da bu noktada Selko, fitojenik bileşenlerin etki şeklinin ve bu bileşenlerin kombinasyonlarının kanatlı sindirim sisteminde performansı etkilemek için nasıl çalıştığının daha iyi anlaşılması çalışmalarından ilham alarak Fytera ürünlerini geliştirdi. Karanfil, tarçın ve kekikten elde edilen üç doğal esansiyel yağın ve bu bitkilerde bulunan çeşitli fito-aktiflerin mikro kapsüle edilmiş bir karışımı olan Fytera Perform, broyler sindirim sistemindeki sinyal iletim yollarını etkilemek için doğrulanmış fitojenik bileşen kombinasyonlarının doğru dozlarda kullanılarak faydalı fizyolojik yanıtların desteklenmesi amacıyla üretildi.

Doğrulama bulguları IPPE bilim oturumlarında açıklandı

IPPE TechTalk ve Uluslararası Kanatlı Bilimsel Forumu sunumu sırasında, Nutreco Geliştirme ve Dağıtım Müdürü Melchior de Bruin, DVM altı çalışmanın metanalizinden elde edilen bulguları paylaştı. Bulgular, Fytera Perform’un broyler canlı ağırlığını ve yemden yararlanma oranını iyileştirmedeki etkinliğini gösterdi. Çalışma verileri, Fytera Perform’daki spesifik fitojenik bileşenlerin kronik, subklinik bağırsak inflamasyonunu azaltarak kanatlı performansını artırmak için besin ve enerji kullanımını desteklediğini yansıtıyor.

Metanalizi özetlemek gerekirse; altı çalışmanın tamamında kanatlılara 42 günlük bir döngü boyunca antibiyotik içermeyen standart ticari diyetlerde 25 ppm oranında Fytera Perform verildi. Üç çalışma yüksek bakır (Cu) seviyeleri ile yürütülürken bir çalışma besinsel Cu seviyeleriyle yapıldı. İki çalışma ise Fytera Perform ve Cu takviyeleri ana faktörler olacak şekilde besinsel ve yüksek bakır seviyelerinin karşılaştırması kullanılarak yürütüldü. Yüksek Cu uygulamalarında, IntelliBond Cu başlangıç ve büyütme rasyonlarına 125 ppm oranında eklendi. Besinsel Cu uygulamaları ise 13 ppm Cu içermekteydi.

Çalışmalar, Fytera Perform’un yaygın bir üretim zorluğunu yönetmedeki etkilerini incelemek ve hafif zorlu ticari koşulları simüle etmek için yeniden kullanılan altlık ile yürütüldü. Kontrol diyetiyle yapılan karşılaştırmaların biri hariç hepsinde, Fytera Perform ile beslenen broylerlerin yem dönüşüm oranları (FCR) ortalama 0,051 puan gelişti (p<0,01). Nihai canlı ağırlık ortalaması 2.433 g olup Fytera Perform ile beslenen broylerlerde 44 g daha yüksekti (p<0.05). Yem alımı üzerinde herhangi bir etki (p>0.05) gözlenmedi. Genel olarak Cu takviyesi ile Fytera Perform arasında istatistiksel olarak anlamlı bir etkileşim tespit edilmedi. Bu da Fytera Perform’un etkilerinin hem besinsel hem de yüksek Cu seviyelerinde benzer olduğu anlamına geliyor.

Melchior de Bruin, “Sonuç olarak bu çoklu deneme analizi, Fytera Perform’daki fito-aktiflerin bağırsakta inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini ve böylece broyler performansını artırmak için besin yararlanımını destekleyebileceğini gösteriyor” dedi. IPPE'de paylaşılan bulgular, bitkiler aleminin sunduğu geniş olanaklardan yararlanan besleme yeniliklerine yönelik devam eden bilimsel araştırmalardan kaynak alıyor. Şirketin bilim insanları, bitkilerin tüm gücünden yararlanmak ve hayvanların doğal fizyolojik süreçlerini desteklemek için şifalı bitkileri yetiştirme stratejileri ve tedarik zinciri dinamikleri bağlamında değerlendirmelere devam ediyor.