SON DAKİKA
Turizm Çarşamba 11 Eylül 2024 18:33

KAMP & KARAVAN VE DOĞA SPORLARI FUARI AÇILDI

Alternatif tatil ve yaşam imkanı sağlayan ürünlerin sergilendiği 4. Marmara Kamp & Karavan ve Doğa Sporları Fuarı, Marintürk İstanbul City Port Pendik'te başladı.

Kamp & Karavan ve Doğa Sporları Fuarı açıldı

Anadolu Expo Fuarcılık tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği izni ile 11-15 Eylül tarihlerinde düzenlene fuarda, 100'ün üzerinde karavan ve yaklaşık 200 tiny house, çadır, otağ, kamp ve karavan malzemeleri sergilenecek.

Açık havada düzenlenen ve 600'ün üzerinde imalatçı firmanın katıldığı fuarda, pazar lideri olan çekme karavanların yanı sıra motokaravan, araç üstü çadır karavan, tiny house gibi farklı doğal yaşam imkanı sağlayan ürün seçenekleri bir arada sunuluyor.

Fuarda, çekme karavanların fiyatı ortalama 150 bin ila 2 milyon lira arası değişirken, motokaravanların fiyatı 1 milyon ila 12 milyon lira aralığında bulunuyor.

Anadolu Expo Fuarcılık Genel Müdürü Tamer Karaoğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, bu yılki etkinlik alanının 12 bin metrekareye çıkarıldığını söyledi.

Etkinliğin mottosunun, "karavanlar şehre indi" olduğunu dile getiren Karaoğlu, şu bilgileri paylaştı:

"Off-road karavanlar doğada daha özgür ve daha güçlü bir donanıma sahip. Şehir karavanları ise ailenizle asfalt yollarda gideceğiniz, size daha fazla konfor sağlayan karavanlardır. Türkiye'de aileler şehir karavanlarını daha çok tercih ediliyor ama doğaseverler, maceraseverler de fuarımızda bulunan karavanlara ilgi gösteriyor."

- "8 farklı ülkeden satın alma heyeti gelecek"

Karaoğlu, fuara geçen sene 3 farklı ülkeden satın alma heyetinin geldiğini belirterek, bu yılki rakamlara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bu sene konuştuğumuz ve randevulaştığımız 8 farklı ülkeden, hem Orta Doğu hem de Avrupa'dan satın alma heyetleri gelecek. Geçen sene 90 milyon liranın üzerinde bir satın alma hacmi gerçekleşti. Bu yıl 150 milyon liranın üzerinde beklentimiz var. Bunu nereden ölçüyoruz? Geçen sene bizimle beraber olan firmalarımız fuar stant metrekarelerini büyüterek geldiler."

Salgınla birlikte karavan sektörünün hızlı ilerlediğini anlatan Karaoğlu, 6 Şubat depremleriyle üretici sayısının da arttığını vurguladı.

Karaoğlu, karavan alacaklara yönelik şu tavsiyelerde bulundu:

"Karavan alacaklar öncelikle bütçelerini organize etsinler ve ne istediklerini bilsinler. Bu çok önemli. Çünkü karavanlar artık bir yatırım aracı. Geçen sene 3 liraya aldığınız karavanı şu anda 6 liraya satabiliyorsunuz. Diğer tarafta aldığınız karavanın güvenlik donanımı da çok önemli. Eğer çekme karavansa şasesi çok önemli taşıyor. Yukarıdaki üst donanım çok önemli. Hayatınızdaki konforu size sağlayabilecek ve uzun süre gidebilecek bir karavan olmasını tercih ederiz ama motokaravanlarda tercihim yüksek modelli araçlar. Düşük modelli araçlarda çok fazla yolda kalma olabilir ama yüksek modelli araçlarda güvenilir, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) uygunluğu üretim normu olan firmalardan bunları tercih ederlerse çok daha rahat ederler."

Satış sonrası destek konusuna da değinen Karaoğlu, Türkiye'deki karavan üretim sektörünün en büyük eksiğinin satış sonrası destek olduğuna dikkati çekti.

Özellikle deprem sürecindeki karavanların hepsinin şu anda bakıma ihtiyacı olduğunu belirten Karaoğlu, "Üretmeyi seviyoruz ama insanlar karavanlarını bakıma getirmedikleri için firmalarda bakım işini unutuyorlar. Satış sonrası uzmanlarına ulaşabileceğiniz firmalarla çalışmaları çok daha doğru olacaktır." ifadelerini kullandı.

İş sanat
İş sanat