SON DAKİKA
Kızılay masthead
GÜNDEM Cuma 05 Mayıs 2023 02:37

KAGİDER'DEN HATAY EXPO'DA ORTAK ÇALIŞMA ALANI

11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından yaraları sarmak için yoğun bir şekilde çalışılırken, ihtiyaçların tespiti konusunda Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) önemli projelere imza atıyor. KAGİDER Başkanı Emine Erdem, "Hatay EXPO alanında "Mekân" adı verilecek ortak çalışma alanları hayata geçiriyoruz. Burada öncelikli olarak çalışma ortamının sağlanması, atölye ve etkinliklerin düzenlenmesi, iş ve girişim dünyasından konuşmacıların ağırlanması, kadın girişimcilerin desteklenmesi, öğrenci ve girişimcilere yönelik ilham veya mentörlük seanslarının düzenlenmesi gibi çalışmaların yapılmasını hedefliyoruz" dedi.

KAGİDER'den Hatay EXPO'da ortak çalışma alanı

Çağlar ÇAĞATAY 

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Türkiye’de kadın girişimciliğini ve kadın istihdamını yaygınlaştırmak, kadının her alanda güçlendirilmesini desteklemek için 21 yıldır çalışıyor. KAGİDER Başkanı Emine Erdem ve yönetim kurulu üyeleri, son dönemde yapılan çalışmaları paylaşmak üzere gazetecilerle bir araya geldi. 11 ili etkileyen ve on binlerce kişinin canına mal olan deprem felaketinin ardından yaraları sarmak için yoğun bir şekilde çalışılırken, ihtiyaçların tespiti konusunda KAGİDER’de önemli projelere imza atıyor. Yaşadığımız deprem felaketi toplum olarak bize zihniyetleri dönüştürmek, sistemi farklılaştırmak gerektiğini gösterdiğini söyleyen Erdem, “Toplum olarak baktığımız zaman, daha kolektif, daha birbirimize omuz vererek birlikte hareket etme bilinciyle bir araya geldik.  Tüm insani krizlerde olduğu gibi yaşadığımız bu deprem felaketinde de kadınların ve kız çocuklarının, erkekler ve erkek çocuklarından daha farklı şekilde etkilendiğini biliyoruz. Kadın, erkek, çocuk herkesin sıkıntıları var. Ancak kadının öncelikleri değişiyor. Kadınları tekrar ayağa kaldırmak aslında aileyi ve toplumu da ayağa kaldırmak demek. Biz birlikte iyileşeceksek bölgede yaşayan kadını yine bölgede tutabilecek mekanizmaları da kurgulamamız gerekir. Deprem felaketinden etkilenen kadının neye ihtiyacı var? Öncelikle tabi ki rehabilitasyon, psikolojik destek ve temel fizyolojik ihtiyaçlar önemli. Hala bölgede barınmadan beslenmeye, su ihtiyacından sağlığa kadar birçok konuda, özellikle de hijyen konusunda çok sıkıntı olduğunu biliyoruz. Kadınların hijyen konusundaki ihtiyacını rahatlıkla dile getirebilmesi için orada daha çok kadın gönüllüye, kadın görevliye ihtiyaç var” dedi. 

En büyük ihtiyaç hibe ve eleman desteği 

KAGİDER olarak Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) iş birliğinde hızlı bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden Erdem, şunları söyledi: “Depremden etkilenen illerde KAGİDER veri tabanında bulunan 120 girişimci kadın tek tek arandı. 73 kişiye ulaşılarak ihtiyaçlarının tespitine yönelik anket yapıldı. Hızlı araştırmanın sonuçlarına göre, deprem bölgesindeki kadın girişimcilerin en büyük ihtiyaçları ise hibe, eleman ve ekipman. Deprem sonrasında girişimci kadınların %70'i bakım yükümlülüklerinin arttığını kaydediyor ve bu yükümlülüklerini sırasıyla çocuk, yaşlı ve engelli bakımı olarak aktarıyor. Depremden sonra yaraların hızla sarılması ve yerel ekonominin ayağa kaldırılması için ihtiyaçların tespit edilmesi önem taşıyor. Toparlanma sürecinde kadınların üzerinde önemli sorumluluklar var. Onların potansiyeli ve dinamizmi ekonomiyi yeniden hayata taşıyacak temel gücü oluşturuyor. Kadın girişimciliği ve istihdamı toparlanırsa ekonomi de yeniden toparlanır. KAGİDER bölgede kadın girişimciliğini ve istihdamını desteklemek yönünde üstüne düşeni yapmaya devam edecek.”

Hatay EXPO alanına ‘Mekan’ kurulacak 

Deprem bölgesinde çalışma alanları oluşturduklarını belirten Erdem, “Bölge ziyaretlerine gittiğimizde birlikte, kolektif, omuz omuza nasıl daha çok çalışılabiliriz bunu görüyoruz. Birlikte iyileşebilmek için birbirimize ihtiyacımız var. Biz KAGİDER olarak 21 senedir Türkiye’de kadın girişimciliğini geliştirmek ve kadın girişimcileri güçlendirmek için çalışıyoruz. Bizim gibi ekosistemde olan Endeavor Türkiye, Girişimcilik Vakfı, Habitat Derneği, HAN Spaces ile bir konsorsiyum oluşturduk. Bu konsorsiyumla deprem bölgelerinde çalışma alanları oluşturuyoruz. “Mekân” adı verilecek ortak çalışma alanlarında öncelikli olarak çalışma ortamının sağlanması, atölye ve etkinliklerin düzenlenmesi, iş ve girişim dünyasından konuşmacıların ağırlanması, kadın girişimcilerin desteklenmesi, öğrenci ve girişimcilere yönelik ilham veya mentörlük seanslarının düzenlenmesi gibi çalışmaların yapılmasını hedefliyoruz. İlk ortak çalışma alanının Hatay Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde ve paydaşlığında başlatılması için adım attık ve 8 Nisan tarihinde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile konsorsiyum olarak protokol imzaladık ve Hatay EXPO alanında kurulması için çalışmalara başladık. Ardından Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da da hayata geçirmek üzere çalışmalarımız devam ediyor. TÜRKONFED, SEDEFED, Habitat ile içinde olduğumuz konsorsiyum olarak Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta “Kasaba” adını verdiğimiz akıllı konteyner kentler oluşturuyoruz. Bu kapsamda KAGİDER olarak da bu konteyner kentlerde yaşam alanları yaratmak için çalışıyoruz” diye konuştu. 

Ticaretin kadınları platformunu hayata geçirdik

Diğer taraftan iş hayatına atılacak üniversitede okuyan on binlerce genç kadın olduğunu söyleyen Erdem, “Bu genç kadınlara staj ya da iş arama süreçlerinde destek olabilmek amacıyla KAGİDER, Peryön, Turkishwin ve Askıda ne var iş birliğinde iş arama çemberlerine başladık. Genç kadınlara, her hafta buluştukları kolaylaştırıcılar 8 hafta boyunca kariyer koçluğu yapıyorlar. KAGİDER’in özellikle kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini geliştirme noktasında zaten kasları kuvvetli, hemen burada bir refleks gösterip hem tarımda kadının güçlendirilmesiyle ilgili çeşitli çalışmalar için kolları sıvadık ama aynı zamanda üretici kadını, girişimci kadını tekrar ayağa kaldıracak mekanizmalar üzerinde çalışıyoruz. Deprem bölgesindeki kadın girişimcilerden oluşan bir whatsapp grubu da kurduk. Bundan sonraki süreçte de KAGİDER olarak onları daha görünür kılmak, ürünlerinin pazarlara erişimini arttırabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Bizim KAGİDER olarak kurduğumuz, Garanti BBVA iş birliğiyle büyüttüğümüz ‘Ticaretin Kadınları’ platformumuz, kadın girişimcileri ve kadın kooperatifleri güçlendirecek bir portal olarak faaliyet gösterirken, bu noktada depremden etkilenen bölgeler ve kadınlar için önem verdiğimiz çalışmalardan biri haline geldi. 11 Mayıs’ta Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve HABİTAT iş birliğinde depremden etkilenen genç kadınlarla ‘’Birlikte İyileşiyoruz’’ temalı çalışmada bir araya geliyoruz. Yine deprem bölgesinde ‘kadın yerleşkesi’ oluşturulması planımızda bulunuyor” dedi. 

KUTU 

İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmedik

KAGİDER’in gelecek vizyonunda yer alan yeşil iş prensiplerini hayata geçirmenin ana hedefleri olduğunu dile getiren Erdem, “Geleceği sürdürülebilir kılacak bir ekosistemin öncülüğünü de yapacağız” dedi.  Erdem, eşitlikçi insan kaynakları uygulamalarıyla ve kadın istihdamını destekleyen politikalarına sahip firmalara KAGİDER tarafından verilen ‘Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikası’na 65 şirketin değer görüldüğünü de kaydetti.  Genel olarak girişimciliğin zor olduğu bir dönemde kadınların bir de cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan toplumsal sorunlarla mücadele ettiğine de dikkat çeken Erdem, “İstanbul Sözleşmesi gündemimizde, asla vazgeçmiş değiliz. İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar gelmesi için kararlılıkla çalışacağız. Bunun takipçisiyiz" dedi. Erdem, KAGİDER’in sahneye koyduğu tiyatro oyununun 4-5 Haziran’da Beşiktaş Kültür Merkezi'nde (BKM) izleyiciyle buluşacağını ve oyunun bilet satışlarından elde edilecek gelirinde deprem bölgesindeki projelerin desteklenmesi için kullanacağını da sözlerine ekledi.

100. yılda 100 genç kadınla Atatürk’ün huzurunda 

KAGİDER, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında kadınlara ve onların ülke geleceğindeki rolüne vurgu yapan özel bir Anıtkabir ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette KAGİDER Başkanı Emine Erdem ile KAGİDER Yönetim Kurulu ve kadın girişimcilerden oluşan dernek üyelerinin yanında Geleceğin Kadın Liderleri (GKL) projesinden mezun 100 genç kadın da Atatürk’ün huzuruna çıktı.  Cumhuriyet’in 100. yaşında 100 genç kadının katılımıyla gerçekleştirilen bu anlamlı ziyarette Erdem, Anıtkabir defterini imzaladı.  

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR