Dolar $
33.75
%0.17 0.05
Euro €
37.41
%0.67 0.25
Sterlin £
43.87
%0.45 0.2
Çeyrek Altın
4463.75
%0.3 13.4
SON DAKİKA
Bloomberg | DÜNYA Pazartesi 19 Ağustos 2024 07:09

JACKSON HOLE'DA POWELL'DAN FAİZ İNDİRİMİ GELİR Mİ?

Bu hafta yatırımcılar Jackson Hole sempozyumunda Fed Başkanı Powell'ın faiz indirimlerine ilişkin mesajlarına odaklanacak.

Jackson Hole'da Powell'dan faiz indirimi gelir mi?

ABD ekonomisinin gidişatı ile para politikalarının yönünün bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell’ın mesajları ile netlik kazanabileceği bekleniyor.

Dünyanın önemli merkez bankalarının yetkilileri, ABD’nin Wyoming eyaletinde düzenlenecek Jackson Hole Sempozyumu’nda 22-24 Ağustos tarihleri arasında bir araya gelecek.

Toplantılara Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın da katılması planlanıyor.

Powell Cuma günü Türkiye saatiyle 17:00’de konuşacak.

Bloomberg Economics’e göre Powell yüksek ihtimalle yakın zamanda faiz indirmenin “uygun” olacağı mesajını verebilir. Aralarında Anna Wong’un da olduğu ekonomistlere göre dikkatler şu soruya odaklanacak: “Powell 50 baz puanlık bir hamleye açık olduğunun sinyalini verecek mi, vermeyecek mi?” Ekonomistler, “Powell’ın 50 baz puanlık bir indirime kapıyı kapatacağını düşünmüyoruz, ancak buna yönelik özel bir eğilim olduğuna da işaret etmeyecektir. Çünkü politika yapıcılar faiz indiriminin aciliyeti konusunda henüz bir fikir birliğine varmış değiller” değerlendirmesini yaptılar.

Riskli varlıklar için Powell bekleniyor

Hisse senetlerinin yükselmeye devam edip etmeyeceği de bu konuşmaya bağlı olacak. EPFR Global verilerine göre, yatırımcılar çarşamba gününe kadar olan haftada ABD hisse senetlerine 5,5 milyar dolar yatırırken, S&P 500 7 seanslık bir yükseliş serisine imza atmıştı. Steward Partners Global Advisory’de varlık yönetimi genel müdürü Eric Beiley, “Yatırımcılar faiz indirimlerinin geleceğini duyarsa, hisse senetleri olumlu tepki verecektir. Eğer istediğimizi duymazsak, bu, büyük bir satışı tetikleyecektir” dedi. Beiley, “Piyasalar faiz indirimlerinin çok yakında geleceğinden o kadar emin ki Powell’ın bunu desteklememesi büyük bir sürpriz olur” yorumunu yaptı.

Küresel piyasalar Fed cephesinden gelecek mesajlara odaklanırken, Fed yetkililerinin yönlendirmeleri de devam ediyor.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly FT’ye yaptığı açıklamada enflasyonun kontrol altında olduğuna işaret etti ve faiz indirimlerini düşünmenin zamanının geldiğini ancak bunun acil bir durum olmadığını söyledi.