SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Perşembe 25 Eylül 2025 08:57

İZMİR'DE SAKIZ AĞACI SAYISI 15 YILDA 100 KAT ARTTI

Ticari değeri nedeniyle "altın damlayan ağaç" olarak bilinen sakız ağacı, İzmir'de yürütülen yoğun çalışmalar sayesinde 15 yılda 100 kat artış gösterdi.

İzmir'de sakız ağacı sayısı 15 yılda 100 kat arttı

Dünyada sadece Ege Denizi’ndeki Sakız Adası ve İzmir’in Çeşme yarımadasında yetişen sakız ağacı, özellikle damla sakızı üretimi için büyük öneme sahip. Damla sakızı tıp, gıda ve kozmetik sektörlerinde kullanılıyor ve kilogram fiyatı ham madde olarak 20 bin lira civarında.

2010 yılında Türkiye’de yaklaşık 1000 ağaç kalan sakız ağacı, Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel yönetim ve üreticilerin ortak çalışmalarıyla 100 bine ulaştı. Sakız ağacının tohumdan yetişmemesi nedeniyle, Bakanlık tarafından üretilen fidanlar orman yangınlarında zarar gören alanlara dikiliyor ve arazi sahibi üreticilere dağıtılıyor. Bu sayede hem kadim bir bitki yaşatılıyor hem de bölge çiftçisine ticari fayda sağlanıyor.

Sakız hasadı özel bir yöntemle yapılıyor. Üreticiler haziran ayında ağacın altına kireç seriyor, gövdeye çizik atarak öz suyunun kireç üzerinde birikmesini sağlıyor. Damla damla biriken öz su kristalize olduktan sonra kireçten ayrıştırılıyor. Hasat süreci eylül ayına kadar devam ediyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, sakız ağacının Anadolu’nun kadim bitkisi olduğunu, tarih boyunca tıbbi ve aroma katıcı olarak kullanıldığını belirtti. Çeşme damla sakızının coğrafi işaretinin alındığını ve Avrupa Birliği’nden de bu işaretin alınması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Şahin, üretimin artırılmasının hedeflendiğini, yıllık 200–250 kilogram olan üretimin 5 tona ve üzerine çıkması gerektiğini ifade etti.

ABONE OL