Dolar $
32.93
%-0.04 -0.01
Euro €
35.28
%-0.1 -0.03
Sterlin £
41.72
%-0.34 -0.14
Çeyrek Altın
4016.59
%-0.23 -9.01
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Denizcilik Çarşamba 12 Haziran 2024 10:00

İZLANDA 128 YÜZGEÇLİ BALİNA AVLAMA LİSANSI VERDİ

İzlanda ülkenin son balina avcılığı şirketine 128 yüzgeçli balina avlama lisansı verdi. Doğa korumacıları, geçen yıl getirilen kısıtlamaların ardından yüzgeçli balinaların zıpkınla avlanmasına izin verilmesini "hayal kırıklığı" ve "tehlikeli" olarak nitelendirdi.

İzlanda 128 yüzgeçli balina avlama lisansı verdi

İzlanda, balina avı ile ilgili endişelerin geçen yıl geçici olarak askıya alınmasına yol açmasının ardından uygulamanın durdurulabileceği umuduna rağmen, Avrupa'nın son balina avcılığı şirketine bu yıl 100'den fazla hayvanı öldürmesi için lisans verdi.

Geçen yıl, hükümet tarafından hazırlanan bir raporda zıpkınla avlanan balinaların ölümünün iki saat kadar uzun sürdüğü tespit edildikten ve yeni düzenlemeler getirilerek balina avı sezonu ertelendikten sonra sadece 24 yüzgeçli balina öldürülmüştü.

İzlanda, Japonya'dan sonra bu yıl yüzgeçli balina avcılığının yeniden başlamasına izin veren ikinci ülke oldu.

Dünyanın en büyük ikinci memelisi olan yüzgeç balinaları, Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olarak listeleniyor. Sayıları, 1970'lerden itibaren birçok ülkede avlanma yasakları getirilmesinden bu yana toparlandı.

İzlanda Gıda, Balıkçılık ve Tarım Bakanı Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir izni verirken, kararının kendisinin ya da partisi Sol-Yeşil Hareket'in görüşleriyle uyumlu olmadığını söyledi.

Gunnarsdóttir İzlanda ulusal yayın servisi RÚV'ye verdiği demeçte, “Yine de kanun ve yönetmeliklere uymak zorundayım ve şu anda vardığım sonuç bu” dedi.

Kampanyacılar, İzlanda'nın gıda ve veterinerlik otoritesi Mast tarafından kısa süre önce yayınlanan bir raporun, acı çekmeyi azaltmayı amaçlayan yeni düzenlemelerin uygulanmasına rağmen, 2023 avı için bir önceki yıla kıyasla hayvan refahında önemli bir gelişme gösteremediğini iddia etti.

Uluslararası Hayvan Refahı Fonu (IFAW) Direktörü Patrick Ramage şunları söyledi: "128 yüzgeçli balinanın öldürülmesine nasıl ve neden yeşil ışık yakıldığını anlamak zor. Bir balinayı denizde akıl almaz bir zulüm uygulamadan öldürmenin hiçbir yolu olmadığı açıktır.”

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR