Dolar $
34.09
%-0.01 -0
Euro €
37.72
%0.12 0.04
Sterlin £
45.02
%0.14 0.06
Çeyrek Altın
4481.12
%0 -0.15
SON DAKİKA
Turizm Pazartesi 22 Mart 2021 02:00

İTALYA'DA DÜNYALAR GÜZELİ BİR GÖL: COMO

Bir göl ve gölün çevresi bu kadar mı güzel olur. Dünyanın her yerinden turisti mıknatıs gibi çekiyor bu göl. Como (aka Lario), parlak kırmızı Ferrarilerin dar göl kenarı kasabaları ve neoklasik villaların yepyeni bir zenginlik düzeyine ulaştığı İtalyan göllerinin en 'James Bond'udur

İtalya'da dünyalar güzeli bir göl: Como

Deniz DİKMEN

Pandemi döneminde en çok neyi özlediniz diye sorarsanız, sanırım özellikle bahar ve yaz aylarında en çok doğa ile bütünleşmeyi özledim. Mis gibi dağlarda, tepelerde özgürce dolaşmayı, tertemiz havayı soluyup akciğerlerimize çekmeyi, gözümüzün gönlümüzün doğa ve tarih içinde bayram etmesini özledik. Bu vesile ile bir iki sene evvel bir Temmuz ayında gittiğimiz hayranlıkla gezdiğimiz Como gölü seyahatimiz aklıma geliyor. Bir göl ve gölün çevresi bu kadar mı güzel olur. Dünyanın her yerinden turisti mıknatıs gibi çekiyor bu göl. 

Como (aka Lario), parlak kırmızı Ferrarilerin dar göl kenarı kasabaları ve neoklasik villaların yepyeni bir zenginlik düzeyine ulaştığı İtalyan göllerinin en 'James Bond'udur. 

como-4

Tarihi saraylar açık

Como'nun dağ sırtlı kıyıları, güneşli bir öğleden sonra pahalı kıyafetlerle güzel insanları izlerken bir kapuçino eşliğinde alabileceğiniz çekici köylerden dolanan eski yollarla doludur. Daha da iyisi, tarihi sarayların çoğu odalarını ve bahçelerini halka açık olarak sergiliyor bu şehirde. Bu da tarihi bir eski dük veya düşes gibi dolaylı olarak deneyimleyebileceğiniz anlamına geliyor.

Como gölü Italya’nın kuzeyinde bulunan Lombardiya bölgesinde yüzkırkaltı kilometrekarelik bir alanı kaplıyor ve Garda ile Maggiore gölünden sonra Italya’nın üçüncü büyük gölü sayılan ve Y biçimi olan buzul kökenli bir göldür. Uzunluğu 46 kilometredir ve en derin noktası dörtyüz metredir.

como-6

Turistlerin gözdesi

Burası Roma döneminden beri asil ve kalburüstü ailelerin saraylarının ve villaların bulunduğu çok özel, çok romantik ve turistlerin uzun senelerdir gözdelerinden biri, dünyaca meşhur bir lokasyon. Gölü çevreleyen dağlar ve ormanlar, kenarında bulunan şirin kasabalar ve gölün üstünde yüzen harika minik tekneler ve buranın ılık iklimi burayı çok çekici kılıyor.

16' ıncı yüzyıldan bu yana Como gölü kenarına inşa edilmiş bahçeli lüks villalar muhteşem bir güzelliğe sahip. Her biri ayrı bir mimari sanat eseri.

İçlerinde en ünlülerinden bazıları Villa Cassinella, Villa Pliniana, Villa d’ Este, Villa Carlotta, Villa Serbeloni, Villa Olmo ve günümüzde bu mekanlar evlilik törenleri, partiler, iş lansmanları ve özel defileler için kiralanıyor. Ya da bu güzel bina isteyene bir otel olarak görev de yapabilir.

como-1

Dizi seti olarak kullanıldı

Villa del Balbianello ise teraslı bahçesi ve olağanüstü manzarası ile James Bond “Casino Royale”, "Ocean’ s Twelve" , "Star Wars - Episode 2 - Attack of the Clones " gibi çok sayıda uluslararası sinema film ve TV dizisi için film seti olarak kullanılmıştır.

Bu villaların sahibi George Clooney, Julian Lennon, Madonna, Sylvester Stallone, Richard Branson, Lionel Messi gibi meşhur yıldızlardır ve bu paha biçilmez villalar sürekli el değiştirir. Son dönemlerde özellikle bu güzel villalara Rus ve Çinli zenginlerin çok merak sardığı söylenir.

Pırıl pırıl bir yaz gününde küçük klasik İtalyan teknelerden birine binip, bu harika gölün bir ucundan diğer ucuna gitmek, mavi ve yeşilin tonların birleşmesini seyretmek, su yüzündeki diğer tekneleri ve çevredeki o olağanüstü güzellikteki villaları ve bakımlı bahçelerini izlemek ve bir yandan serin dalgaların ve rüzgârının yüzünüze vurması güzel gelir.

Tekne turunuzu bitirdikten sonra ise göl kenarındaki Bellagio, Menaggio, Varenna, Como, Lecco, Cernobbio ve Tremezzo kasabaları ve daracık sokaklarını gezip, minik özel dükkanları keşfedip, küçük alış verişler yapabilirsiniz.

como-5

Göl çevresinde çiftlikler var

Gölün çevresinde çiftlikler ve bağ evleri de mevcuttur ve ihtiyacınıza göre buralardan çok güzel gıda ürünleri de alabilirsiniz.

Bu yürüyüşünüzden sonra ise, kendinize ödül olarak, göl kenarında güzel bir yerel restoranda bir yemek ısmarlayabilirsiniz. Como Gölüne has "Risotto Pesce Persico" balıklı beyaz risottosu çok meşhurdur. "Missoltino" buraya has gölde yetişen sardalye balığı ile yapılan bir çeşit kurutulmuş balıktır. Tatlı olarak elbette çilekli İtalyan dondurmasını “Fragole con Gelato” ve geleneksel “Panettone” tatlısını da unutmamak lazım.

Yemeğin ardından ise, leziz bir İtalyan kahvesi, örneğin güçlü bir Espresso veya Capuccino kahvesi içmek şart.

Bazıları da bir "Sambuco" veya "Limoncello" da tercih edebilir .

como-2

Göller bölgesi

Bu şekilde İtalya’nın bu çok özel göller bölgesini özümsemiş ve keyfine varmış olup böylesine güzel bir yaz gününüzü taçlandırmış olursunuz.

Doğal güzelliği ve kıyılarında muhteşem villaları görmek için bu güzel yere gidin fırsatınız olursa. Eğer başka ünlü göl kenarı tatil beldesi ararsanız anlattığım Como, Lecco, Bellagio, Tremezzo, Menaggio ve Varenna'ya gidebilirsiniz. Bu bir kaç kasaba buharlı trenle turistik olarak birbirine bağlanmıştır. Buraya kadar okuduğunuza göre, gezmeye meraklısınız. Mutlu sağlıklı günlerde gezin İnşallah.