Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNDEM Perşembe 28 Mart 2024 09:00

İSTİKRARI DESTEKLEME PEŞİNDE

Geçen hafta başından beri karar açıklayan Merkez Bankalarının hepsinin ortak özelliği istikrarı desteklemek olmaya devam ediyor.

İstikrarı destekleme peşinde

Geçen hafta başından beri karar açıklayan Merkez Bankalarının hepsinin ortak özelliği istikrarı desteklemek olmaya devam ediyor. Bugünde Çin Sanayi ve Ticaret Bankası ki bunlara kredi verenler denmekte “emlak piyasasının istikrarını “destekleyeceğini söyledi. Sorun emlak piyasası kaynaklı.

Japonya’da ki sorun Yen’de. Japonya'nın üç önde gelen para otoritesi, zayıf yen hakkında görüşmek üzere dün acil bir toplantı düzenledi ve para biriminde düzensiz ve spekülatif olarak tanımladıkları hareketleri durdurmak için piyasaya müdahale etmeye hazır olduklarını belirtmişlerdi. Japon yetkililerin müdahale tehdidi yatırımcıların para birimini yeni bir düşük seviyeye çekme konusunda temkinli davranmasına rağmen Japon Yen’i bu sabah son on yılın en zayıf seviyesine yakın bir seviyede seyrederken, Asya borsaları ABD'deki önemli enflasyon verileri öncesinde geriledi.

Yenin değer kaybetmesi Japon Nikkei için nimet oldu, şu ana kadar bu ay yaklaşık %3 artış gösterdi. Çin'de hisse senetleri, dünyanın ikinci büyük ekonomisine ilişkin süregelen endişeler nedeniyle yabancı yatırımcıların güçlü satışları nedeniyle baskı altındaydı. CSI300 endeksi bir ayın en düşük seviyesine gerilerken, Şanghay Bileşik Endeksi %0,1 düşüşle psikolojik olarak önemli olan 3000 puanın altında işlem görmekte. Dolar, Fed üyesi Waller’ın; faiz oranlarını düşürmek için acele edilmediğini söylemesinin etkisiyle yükselişteydi. Fed'in Haziran ayında ilk faiz indirimine gitme ihtimali %50'nin üzerinde fiyatlanmaya devam ederken, piyasalar Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın o ayki benzer hamleleri için daha büyük beklentiye sahipler.

Doların yenilenen gücü, altının geçen hafta rekor bir zirveye çıkmasına yol açan güçlü yükselişini durdurdu diğer taraftan ise Altın fiyatları, yatırımcıların Fed üyesi Waller'ın faiz indirimleriyle ilgili yorumlarını sindirmesi ve politika ipuçları için daha fazla ABD ekonomik verisini beklemesiyle yatay seyirde, Spot altın ons başına 2.194 dolarda sabit kalırken, ABD altın vadeli işlemleri %0,2 artışla 2.19’dan işlem görmekte.

Bu arada petrol fiyatları; Piyasaların ABD ham petrol ve benzin stoklarına ilişkin son verileri yeniden değerlendirmeleri ve alım moduna dönmeleri ile art arda iki günlük düşüşün ardından bu sabah hafif yükseldi. Mayıs ayı Brent ham vadeli kontratları %0,4 artışla varil başına 86,40 dolara, daha aktif işlem gören Haziran kontratı %0,4 artışla 85,73 dolara yükseldi.

Hemen hatırlatalım Mayıs sözleşmesi perşembe günü sona eriyor. Mayıs teslimi ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri %0,50 artışla varil başına 81,74 dolara yükseldi. Piyasalar, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan yarın açıklanacak olan ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi verileri öncesinde büyük ölçüde aralıklı seyrediyordu. Ancak pek çok ülkedeki uzun Paskalya hafta sonu göz önüne alındığında, yeni veriyi anında fiyatlayacak çok az piyasa açık olacak.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AA+" ve kısa vadeli kredi notunu "A-1+" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "durağan" olarak korudu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin'in küresel ekonomiyi kendi daha ucuz olan temiz enerji ürünleri için bir çöplük olarak kullandığını savundu. Yelen, bunun da piyasa fiyatlarını düşürdüğünü ve ABD'deki yeşil üretimi sıkıştırdığı uyarısında bulundu.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Chris Waller Çarşamba gecesi, yılın ilk iki ayındaki sıcak enflasyon verilerinin ardından faiz oranlarını düşürmek için acelesi olmadığını söyledi. Waller, New York'ta yaptığı konuşmada, "Politika faizini düşürmek için acelemiz yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Halkın sorunu enflasyon bizim önceliğimiz. Enflasyonu düşürücü bir büyüme kompozisyonu uyguluyoruz. Kısa vadede dönemsel etkiler olsa da orta ve uzun vadede fiyat istikrarı ve sürdürülebilir büyüme birbirini destekleyecek" dedi.

Kızıldeniz krizinin ardından Marmara Bölgesi’ndeki limanların transitte öne çıkması ve denizcilik şirketlerinin hızla harekete geçerek saldırıların sürdüğü bölgeye alternatif hatlar oluşturması, Türkiye limanlarına tarihi rekor getirdi.

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Mart ayı toplantısının özetine göre, birçok politika yapıcısı ultra gevşek para politikasını aşamalı olarak terk ederken yavaş hareket edilmesi gerektiğini düşündüklerini ortaya koydular.

Dört sanayi ve ticaret kaynağı yaptığı açıklamada, Rusya'nın iç pazarındaki tedariki gidermek için Mart ayında Belarus'tan benzin ithalatını artırdığını kaydetti. Rusya genellikle net bir akaryakıt ihracatçısı, ancak Rus rafinerisindeki aksamalar petrol şirketlerini ithalat yapmaya zorladı.

Alkim Kimya 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 271.069.015 TL (Önceki 198.819.968 TL ).

E-Data Teknoloji 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 65.288.838 TL (Önceki 7.412.327 TL ).

Naturelgaz 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 96.503.519 TL (Önceki 1.107.812.870 TL ).

Kaynak: A1 Capital

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR