SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Çarşamba 22 Ocak 2025 12:15

İSTİB'İN "ALTIN TOHUMLAR" PROJESİNDE BU AY "KEKİK" KONUŞULDU

İstanbul Ticaret Borsasının (İSTİB) katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin yaygınlaştırılması amacıyla başlattığı "Altın Tohumlar" projesinde bu ay kekik ele alındı.

İSTİB'in "Altın Tohumlar" projesinde bu ay "kekik" konuşuldu

İSTİB'den yapılan açıklamaya göre, toplantıda, kekik üretiminde standartlaşmanın önemine vurgu yapıldı.

Yeni geliştirilen yüksek verimli kekik türlerinin üretimi daha karlı hale getireceği belirtilen toplantıda, standardizasyon için modern ekim ve hasat yöntemlerinin yanı sıra yeni türlerin kullanılması gerektiği ifade edildi.

Toplantıda, Türkiye'nin hem üretim hem de dünya ticaretinde açık ara birinci olduğu kekikte, bu avantajın iyi değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

Açılış konuşmasını İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap'ın, moderatörlüğünü İSTİB Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Şen'in yaptığı toplantıya, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Maral, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden Ahmet Bircan Tınmaz, kekik üreticisi Zafer Cihan ve İSTİB Meclis Üyesi Emin Demirci konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye'de yapılan tür geliştirme çalışmalarını anlatan Ahmet Bircan Tınmaz, ekilecek kekik türünün kullanım amacına göre belirlenmesinin önemine dikkati çekti.

Kekik üreticisi Zafer Cihan ise kekikte fiyat dalgalanmalarının üretici açısından en büyük sorunu olduğunu aktardı.

İSTİB Meclis Üyesi Demirci de Türkiye'nin kekik üretimindeki liderliğini korumak ve katma değerli ürünler geliştirmek zorunda olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği ülkelerinin kekikte prolozidin alkaloid oranını düşürdüğü bilgisini paylaşan Demirci, şunları kaydetti:

"İstedikleri standartta ürün gönderilmediğinde alım yapmayarak iade veya imha ediyorlar. Bu sorununu çözmek gerekir. Bunun içinse kekik tarımında makineleşmeyi artırmak gerekiyor. Taklit ve tağşiş sorunu da mutlaka halledilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı denetimleri artırdıkça piyasalara arz edilen ürünlerde kalitenin düzelmeye başlandığını görüyor ve memnun oluyoruz."

Kekiğin Türkiye'de işlenerek uçucu yağlar ve aromatik ekstreler üretilmesinin katma değer sağlamak için önemli olduğuna değinen Demirci, "Bu ürünlerin elde edilmesi için öncelikle üretimde standardın yakalanması gerekiyor. Yani kekikte katma değer için standardizasyon şart. Bizim 4 avroya ihraç ettiğimiz kekikten elde edilen etken maddeyi 90 avroya ithal ediyoruz. Üretimde standart yakalanmadıkça bu konuda yatırım da yapılmayacaktır." ifadelerini kullandı.

ABONE OL