SON DAKİKA
DÜNYA Pazartesi 01 Kasım 2021 12:45

"İŞSİZLİK CİDDİ ÖLÇÜDE GERİLEDİ"

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen merkez bankalarının sıkılaşma hamlelerinin ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağı endişelerini yansıtan tahvil piyasasındaki hareketlere katılmadığını söyledi. Bloomberg'e söyleşi veren Yellen tahvil piyasasındaki sert hareketlerden endişe duyup duymadığı sorusuna "Endişeli değilim. Bence iyi, sağlam bir ekonomik toparlanma göreceğiz. İşsizlik oranı ciddi ölçüde geriledi. Bu, 2008 finans krizindeki toparlanmaya benzemiyor" ifadelerini kullandı.

"İşsizlik ciddi ölçüde geriledi"

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, tahvil piyasasında para politikasının ekonomik büyümeyi bastıracağına ilişkin endişeleri işaret eden son hareketlere katılmadığına işaret ederken ve Kovid-19 pandemisinden devam eden toparlanmaya yönelik güvenini dile getirdi.

Yellen, Pazar günü Bloomberg'e verdiği mülakatta, tahvil faizlerindeki keskin hareketler konusunda endişe duyup duymadığına ilişkin bir soruya karşılık, “Hayır, endişeli değilim. İyi, sağlam bir toparlanma göreceğimizi düşünüyorum. İşsizlik oranı kayda değer bir şekilde düştü ve bu 2008 finans krizinden toparlanma gibi değil” dedi.

“Fed’in ne yapacağına karar vermede kullandığı bir çerçeve var” diyen Yellen, “Fed, varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını açıklığa kavuşturdu” değerlendirmesinde bulundu.

Yellen, Fed’in faiz artırımının bir ön koşulu olan parasal gevşeme programının daraltılmasının başlatılması kararının alınmasının beklendiği Çarşamba günkü politika toplantısından birkaç gün önce konuştu.

Yellen, Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyondaki mevcut yüksek seyrin zamanla azalacağına inandığını söylediğini ve bunun kendininkiyle çok yakın bir görüş olduğunu vurguladı.

Biden’ın ekonomik paketleri

Yellen, Biden’ın Kongre’den geçmesi için bastırdığı uzun vadeli ekonomik programların Kovid-19 krizinden toparlanmanın güçlenmesine yardımcı olacağını söyledi.

Siyasilerin müzakere ettiği sosyal harcama paketinin temel etkisinin uzun vadeli potansiyel üretim üzerinde olacağını söyleyen Yellen, “Özellikle çocuk bakım sübvansiyonlarından, özellikle anaokulu öncesi için sübvansiyonlardan etki bekliyorum. Katılımdan, özellikle kadınların katılımından destek bekliyorum ve bu büyümeyi güçlendirme eğilimi gösteriyor” dedi.

Yellen, ikiz paketlerin istihdam yaratması ve işgücü piyasasında kenarda bekleyen Amerikalıların çoğunun geri dönmesine yardımcı olması gerektiğini söyledi ve aynı zamanda işgücü piyasası koşullarının iyileşmekte olduğuna ilişkin güvenini dile getirdi.

ABD Hazine Bakanı, “Hane halkının belirttiği ve bizim de verilerden gördüğümüz üzere, insanlar iş bulabilme yetenekleri konusunda iyi hissediyorlar. İş gücünün dışında kalmış ancak sağlıkla ilgili sorunlar, çocuk bakım ya da okul gibi nedenlerden dolayı geri dönmemiş kişiler var. Er ya da geç bunlardan bazılarının işgücü piyasasına geri dönmesini bekliyorum” şeklinde konuştu.