SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Pazar 08 Eylül 2024 11:46

İSPANYOL DEVİNDEN TÜRKİYE'YE STRATEJİK YATIRIM

İspanya'nın en büyük lojistik şirketlerinden biri olan TIBA, Türkiye pazarına girdi. Mart ayı itibarıyla Türkiye'ye geldiklerini ve hızla İstanbul ile İzmir operasyonlarını hayata geçirdiklerini söyleyen TIBA CEO'su Kadir Kaya, amaçlarının diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de pazarın liderlerinden biri haline gelmek olduğunu söyledi. TIBA'nın özellikle İspanyolca konuşulan Latin Amerika pazarında çok güçlü olduğunun altını çizen Kaya, Türk firmaların bu bölgeye olan ihracat potansiyelini artırmak istediklerini kaydetti.

İspanyol devinden Türkiye'ye stratejik yatırım

TIBA’nın Türkiye ile ilgili hedeflerini ve faaliyetlerini değerlendiren TIBA CEO’su Kadir Kaya; TIBA’nın lojistik ve uluslararası taşımacılıkta 160 yılı aşkın bir geçmişe sahip İspanyol Romeu Grubu’na ait olduğunu ve 4 kıtadaki, 25 ülkede faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Kaya, bir lojistik operatörü olan TIBA’nın da 1975 yılında kurulduğunu ve bünyesinde 1500’den fazla kişiyi istihdam ettiğini belirtti. Kendisinin de 2007 yılından bu yana lojistik sektöründe çalıştığını ve son olarak uluslararası başka bir firmanın Türkiye ve Avrupa CEO’su olduğunu ifade eden Kaya, “TIBA, uzun yıllardır iş yaptığımız ve tanıdığımız bir firmaydı. Onlara, Türkiye’ye yatırım yapmalarını önerdik. ‘Türkiye’de yatırım düşünür müsünüz? Gelin, beraber  bir yatırım yapalım’ dedik ve ikna ettik.” dedi. TIBA’nın yapılanmasının genelde İspanyolca konuşulan ülkeleri kapsadığını ve grubun vizyonunun İber Yarımadası’ndan Latin Amerika’ya kadar olan bölgede liderlik olduğunu anlatan Kaya, Türkiye’ye yapılan yatırımla birlikte kapsama alanının büyüdüğünü ve artık Akdeniz’den Latin Amerika’ya kadar bir liderlik hedeflerinin söz konusu olduğunu belirtti. Türkiye’deki operasyonların ise 1 Mart’ta başladığını ve kısa sürede İstanbul ve İzmir'de 40 kişilik bir ekibe ulaştıklarını belirten Kaya; diğer illerde de operasyona başlayacaklarını söyledi. Kaya, TIBA’nın faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de pazardaki lider lojistik firmalarından bir tanesi olmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

TÜRK FİRMALARIN LATİN AMERİKA’YA YÖNELİK İHRACATINI ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Türkiye ile Latin Amerika arasında son yıllarda artan ticaret hacmine de işaret eden Kaya, şu ifadeleri kullandı: “Konteyner gemileri ve terminallerinin kapasitesini, yaklaşık olarak 33 metreküp hacme sahip olan bir konteynere eş TEU ile ifade ediyoruz. Latin Amerika ile Türkiye arasındaki kapasite de 150 bin TEU civarında. Halihazırda Latin Amerika’daki en büyük ekonomilerden 12 tanesinde ithalat, ihracat, yükleme, taşıma, depolama ve dağıtım gibi hizmetleri veren ofislerimiz var. Dolayısıyla o bölgelerde çok büyük bir lokal tecrübeye sahibiz. Bu varlığımızı ve tecrübemizi sadece lojistik anlamında değil aynı zamanda Türk firmalarının iş yapabilmesi için de kullanacağız. Lokal pazarlarda ihracatçı firmalarımızın daha çok iş yapabilmesi için gerekli bilgileri sağlayıp yönlendirmeler yapacağız. Türkiye’deki TIBA ofisi ve oradaki TIBA ofisleri arasında bilgi akışını ve iş takibini artırıp, oralarda belli sektörlerde alım yapan firmalara Türkiye’deki müşterileri önerebilir ve o firmaları bir araya getirebiliriz. Benzer şekilde rekabet koşulları hakkında bilgiler verebilir ve kendi pazarlarıyla ilgili araştırma yapmaya gelen firmalara yardımcı olabiliriz. Bu şekilde, Türk firmaların Latin Amerika pazarında iş hacimlerini de artırmayı planlıyoruz.”

“MEKSİKA’DA TÜRKİYE’Yİ ANLATACAĞIZ”

Latin Amerika’daki ülkeler arasında Meksika’nın önemine dikkat çeken Kadir Kaya, “Nasıl Türkiye’nin dünya için ‘stratejik bir nokta’ konumu varsa bölge için Meksika’nın da öyle bir konumu var. Çünkü, Meksika hem Amerika pazarı hem Orta Amerika hem de Güney Amerika pazarı için bir geçiş noktası. Önümüzdeki hafta Meksika’daki 4 ofisimizi gezeceğiz ve oralarda Türkiye ile ilgili bilgiler vereceğiz. Ayrıca, önümüzdeki dönemde Latin Amerika özelinde ofislerimizin çağrıldığı ve ihracatçılarımızı da davet ettiğimiz bir sempozyum veya konferans yapabiliriz. Buradaki ihracatçılarla Latin Amerika’daki ofisleri bir araya getirip pazarla ilgili tüm bilgileri almalarını sağlayabiliriz. O bölgedeki halihazırda birikmiş tecrübeyi bir şekilde buraya aktarır duruma geleceğiz.” dedi.

ABONE OL