Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Salı 07 Mayıs 2024 13:02

İŞÇİ BAYRAMI'NDA ÇİN'İN HER YERİNDE TURİST AKINI

Çin'de 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla ilan edilen 5 günlük tatil süresince ülke genelindeki seyahat sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 oranında artarak 1,3 milyarı geçti. "Çin'in her yerinde turist akını" haberleri sosyal medyada paylaşılıyor.

İşçi Bayramı'nda Çin'in her yerinde turist akını

CGTN Yorumcusu Zhi Wuyan, Çin’de 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla ilan edilen 5 günlük tatil süresince ülke genelindeki seyahat sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 oranında artarak 1,3 milyarı geçtiği ve “Çin’in her yerinde turist akını” haberlerinin sosyal medyada paylaşıldığını belirtti.

Bayram sırasında, Beijing, Shanghai ve Xi’an gibi büyük ve geleneksel turizm kentlerinin yanı sıra, Changsha, Tianshui, Yangzhou, Quanzhou, Kaifeng, Zibo ve Huangshan dahil orta ve küçük kentlerin de birçok turisti ağırladığını aktaran CGTN Yorumcusu Zhi Wuyan, "Birçok şehirdeki oteller hemen hemen doluydu. Hong Kong merkezli Sing Tao Daily gazetesinde yer alan bir habere göre, İşçi Bayramı’nın ilk gününde yağmur yağışına rağmen Changsha kentinde bulunan Yue Lushan Akademisi’nin önü turistlerle doluydu." dedi.

Yurtiçindeki turizm piyasası canlanırken bir yandan da birçok Çinlinin yurtdışında tatil yapmayı tercih ettiğine dikkat çeken CGTN Yorumcusu Zhi Wuyan, "Çin Ulusal Göçmenlik İdaresi tarafından yapılan açıklamada, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yapılan 5 günlük tatil sırasında ülkenin sınır kapılarından giriş ve çıkış yapanların sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,1 oranında artarak 8 milyon 466 bine yükseldiği belirtildi. Açıklamada, bayramda Çin’in sınır kapılarından giriş ve çıkış yapan yabancıların sayısının yüzde 98,7 oranında artarak 779 bine ulaştığı ifade edildi. Güneydoğu Asya ülkeleri, Japonya, Türkiye, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkeler, Çinli turistlerin gözdesi haline geldi. Çinli tursitlerin harcamaları, bu ülkelerin ekonomilerinin canlanmasına katkıda bulundu. Diğer yandan, Çin hükümeti yabancı turistleri ülkeye çekmek için vize işlemlerinin kolaylaştırılması ve ödeme yöntemlerinin arttırılması gibi uygulamaları gerçekleştirdi." ifadelerine yer verdi.

CGTN Yorumcusu Zhi Wuyan, turizm piyasasının canlanmasının yanı sıra, İşçi Bayramı sırasında Çin’de sinema sektörünün de yüzünün güldüğünü vurgulayarak şöyle devam etti:

"1-5 Mayıs günleri arasındaki tatil boyunca, Çin’in gişe hasılatının 1 milyar 522 milyon yuanı (yaklaşık 214 milyon dolar) bulduğu ve geçen yılın aynı dönemini geçtiği ifade edildi. COVİD-19 salgınının ardından, Çin’in yerel yönetimleri turizmi canlandırmak için birçok politikayı uyguladı. Ancak turizm piyasasının canlanmasının asıl nedeni, Çin vatandaşlarının zenginleşmesidir. İnsanlar, cüzdanı doluyken sehayat etmeyi tercih edebilir. Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Veri Merkezi tarafından yapılan tahminlere göre, bayramda ülkedeki turizm geliri yüzde 12,7 oranında artarak 166 milyar 890 milyon yuana (yaklaşık 23 milyar 500 milyon dolar) ulaştı."

CGTN Yorumcusu Zhi Wuyan, Beijing, Shanghai ve Xi’an gibi büyük kentlerin yanı sıra, birçok orta ve küçük şehirde de turist akını görüldüğünü bunun da, ekonomik canlanmanın ülke genelinde gerçekleştiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

CGTN Yorumcusu Zhi Wuyan, veriler üzerinden şu açıklamaları yaptı:

"Açıklanan verilere göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde Çin’in ekonomik büyüme oranı yüzde 5,3’ü buldu. Bu rakam, uluslararası toplumun beklentisinden daha fazla oldu. Çin’de istihdam, enflasyon ve uluslararası ödemeler, dengeli bir seviyede korundu. Nisan ayında Çin’in İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) yüzde 50,4’e yükseldi. Bu, ülkedeki imalat sanayi sektörlerinin istikrarlı olarak geliştiğini gösterdi. Asya Kalkınma Bankası (ADB), Morgan Stanley, Goldman Sachs ve UBS dahil uluslararası finans kurumları tarafından kısa süre önce yayımlanan raporlarda, Çin’in ekonomik büyümesine yönelik beklentilerin yükseltildiği bildirildi. Analistlere göre, Çin’de tüketim potansiyelinin ortaya çıkması, ülkenin 2024 yılındaki ekonomik kalkınma hedefinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunacak."

ABONE OL