Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Cuma 13 Aralık 2019 02:27

"TİCARETİMİZİ YATIRIMLA ARTIRALIM"

İtalya Ankara Büyükelçisi Gaiani, Türkiye ile İtalya arasında 20 milyar dolarlık ticaret hacminin bulunduğunu, iki ülkenin 3. ülkelerde işbirliği yaparak ticaretlerini artırabileceğini söyledi. Gaiani, "İki ülkenin elde ettiği kazanımları ve tecrübeyi üçüncü ülkelere taşıyabiliriz" dedi. İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Livio Manzini de, birçok İtalyan yatırımcının kendileriyle temasa geçerek Türkiye'de yatırım yapmak istediğini bildirdi. Manzini, "İtalyan firmalar Türkiye'yi bölge üssü yapma düşüncesinde. Türkiye ve İtalya bir KOBİ ülkesi. KOBİ'lerin birbirleriyle temasa geçmesini ve beraber iş yapmaya çalışmasını çok önemsiyoruz. KOBİ'lerimizi birbirleriyle buluşturabilirsek çarpan etkisiyle ekonomide büyük bir sinerji oluşturabiliriz" dedi.

"Ticaretimizi yatırımla artıralım"
İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani: "Ben özellikle üçüncü ülkelerdeki iş birliği

Sedat YILMAZ/İSTANBUL

İtalya Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, Türkiye ile İtalya’nın geçmişte edindikleri dostluk, kültürel ve ticari ilişkileri ticaret hacminin daha da büyütülmesi yolunda kullanabileceğini söyledi.  İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Livio Manzini de Türkiye ve İtalya’nın bir KOBİ ülkesi olduğunu, KOBİ’lerin birbiriyle iletişimini sağlayarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin büyütülebileceğini belirtti. Manzini, İtalya’dan Türkiye’ye yatırım yapmak için teklifler geldiğini, firmaların Türkiye’yi bölge üssü yapma düşüncesinde olduklarını kaydetti.

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği tarafından bu sene ikincisi düzenlenen İkili Ticari İlişkilerde Yatırımcı Ödülleri töreninde Türk-İtalyan ticari ilişkilerine katkılarından ötürü Türk ortağı ile Milli Piyango ihalesini kazanan Sisal S.p.A. ve Güney İtalya'daki liman yatırımı nedeniyle Yılport Holding Inc. firmaları ödül aldı.

Kuvvetli bağlarımız var

Ödül töreni öncesinde sorularımızı cevaplayan Büyükelçi Gaiani, Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkileri geliştirmeyi ve güçlendirmeyi amaçladıklarını belirterek, “İtalya, Türkiye’de en büyük ikinci sabit sermaye yatırımcısı. Halen iki ülke arasında 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmi bulunuyor. Yıllardan bu yana birlikte çalışma alışkanlığımız var. Elbette ilk tercihimiz olacak. Kültürel ve dostluk ilişkilerimizde de gayet iyi noktadayız. Büyükelçilik olarak ticaret hacmimizi daha da büyütmek için çalışıyorum. Burası mutlaka geliştirilmesi gereken iyi bir alan ve bu alanın büyütülmesi için hiçbir sebebin olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla bu tecrübeyi üçüncü ülkelere taşıyabiliriz” diye konuştu.

Ticaret ve sanayi odasının düzenlediği bu tip organizasyonlarla ekonomi ve kültürel anlamda sinerji oluşturmaya çalıştıklarını ve dostlukları pekiştirdiklerini dile getiren Massimo Gaiani, “Türkiye ile İtalya’nın bugün için birlikte yapabilecekleri en önemli hamle üçüncü ülkelerde ticaretlerini artırmaları. Bu doğrultuda çalışmalara devam ediyoruz. İki ülke arasında son derece kuvvetli ekonomik bağlar bulunuyor. Gelinen noktada daha iyisini yapabilmenin gayretini taşıyoruz. Dolayısıyla elde ettiğimiz tecrübe, avantaj, dostluk ve kuvvetlenen bağlarımızla Türkiye ile üçüncü ülkelerde çok iyi işler çıkarabiliriz” diye konuştu.

italya-i


İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği tarafından bu sene ikincisi düzenlenen İkili Ticari İlişkilerde Yatırımcı Ödülleri töreninde Türk-İtalyan ticari ilişkilerine katkılarından ötürü Türk ortağı ile Milli Piyango ihalesini kazanan Sisal S.p.A. ve Güney İtalya'daki liman yatırımı nedeniyle Yılport Holding Inc. firmaları ödül aldı.


KOBİ’leri buluşturalım

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Livio Manzini de, birçok İtalyan yatırımcının kendileriyle temasa geçerek Türkiye’de yatırım yapmak istediğini  söyledi. Manzini, “Dolayısıyla yeni yıl ile birlikte İtalya’dan birçok yatırımcı Türkiye’ye gelebilir. Türkiye ve İtalya bir KOBİ ülkesi. KOBİ’lerin birbirleriyle temasa geçmesini ve beraber iş yapmaya çalışmasını çok önemsiyoruz” dedi.

Türkiye’nin güçlü yapısından istifade etmek isteyen çok sayıda İtalyan firmanın olduğunu belirten Manzini, “İtalyan firmalar Türkiye’yi bölge üssü yapma düşüncesinde. KOBİ’lerimizi birbirleriyle buluşturabilirsek çarpan etkisiyle ekonomide büyük bir sinerji oluşturabiliriz” şeklinde konuştu.  

İtalyan ticaret ve sanayi odası olarak iki ülke arasında karşılıklı yatırımları teşvik ettiklerini hatırlatan Livio Manzini, “Buraya gelen memnun kalıyor. Türkiye’ye gelen herkes buradan ayrılırken Türkiye’nin gönül büyükelçiliğini üstleniyor. Burada ekonomik, sosyal, yasal sağlam bir alt yapı var. KOBİ’lerimizi birbiriyle daha sık görüştürmemiz gerekiyor” dedi.

Şişe Cam İtalya’da fabrika açtı

İki hafta önce Şişe Cam'ın İtalya'da açtığı fabrikaya İtalyan Başbakanı Giuseppe Conte'nin gitmesinin yatırımlara verilen önemin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Manzini, Türkiye'ye yapılacak İtalyan yatırımlarının da artmasını beklediklerini kaydetti.

AB Gümrük Birliği anlaşmasının öncelikle modernleştirilmesi ve güncellenmesini desteklerini belirten Manzini, “Bu bir ara anlaşmaydı. Gümrük Birliği’nin bugünün şartlarına göre adaptesini istiyoruz” dedi. Manzini, Gümrük Birliği güncellendiğinde bu hem Türkiye için hem de bizim ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri için faydalı olacağını sözlerine ekledi.

Aldığı ödülün ardından kısa bir açıklama yapan Sisal'ın Kurumsal İlişkiler Direktörü Giovanni Emilio Maggi, Milli Piyango ihalesini kazanarak Türkiye'ye girdikleri için çok mutlu ve gururlu olduklarını ifade etti. İtalya'da 70 yıldan bu yana şans oyunları işletmeciliği yaptıklarını ve Türkiye'nin İspanya ve Fas'ın ardından girdikleri dördüncü ülke olduğunu kaydeden Maggi, öncelikle teknolojiyi yenileyeceklerini ve 50 milyon euroluk yatırım yapacaklarını söyledi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR