Dolar $
32.84
%-0.03 -0.01
Euro €
35.66
%0.02 0
Sterlin £
42.49
%0.06 0.02
Çeyrek Altın
4198.75
%0.47 19.45
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Enerji Çarşamba 24 Temmuz 2024 09:00

İRLANDA'NIN VERİ MERKEZLERİ KENTLERDEKİ TÜM EVLERİN ELEKTRİK KULLANIMINI GERİDE BIRAKIYOR

Resmi rakamlara göre, İrlanda'nın enerjiye aç veri merkezleri geçen yıl şehirdeki tüm evlerin toplamından daha fazla elektrik tüketti.

İrlanda'nın veri merkezleri kentlerdeki tüm evlerin elektrik kullanımını geride bırakıyor

İstatistikler, yapay zeka kaynaklı veri işleme talebindeki artışın iklim hedeflerini raydan çıkarabileceğine ilişkin endişeleri artırıyor.

Resmi rakamlara göre, İrlanda'nın enerji tüketen veri merkezleri geçen yıl kentlerdeki tüm evlerin toplamından daha fazla elektrik tüketti.

Merkezi İstatistik Ofisi'ne göre, ülkenin büyüyen veri merkezi filosu elektriğin yüzde 21'ini kullanarak 2022 yılına göre beşte bir oranında artış gösterdi.

Bu, İrlanda'nın teknoloji merkezini destekleyen veri merkezlerinin, geçen yıl şebekenin toplam gücünün yüzde 18'ini tüketen kasaba ve şehirlerdeki evlerin kullandığı elektriği aştığı ilk yıl oldu.

Uzmanlar, veri merkezlerinin neden olduğu elektrik talebindeki ani artışın İrlanda ve Avrupa genelinde iklim hedeflerini raydan çıkarabileceğine dair endişelerini dile getirdiler.

Avrupa'daki genel merkezi İrlanda'da bulunan Google, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, veri merkezlerinin geçen yıl 2019'a kıyasla toplam emisyonlarında yüzde 48'lik bir artışa yol açmasının ardından yeşil hedeflerini erteleme riski taşıdığını söyledi.

Ülkenin Ulusal Enerji ve İklim Planına göre, yapay zeka alanındaki son atılımların etkisiyle veri işleme talebindeki artış, İrlanda'nın veri merkezlerinin önümüzdeki üç yıl içinde İrlanda'nın elektriğinin yaklaşık yüzde 31'ini tüketmesine yol açabilir.

Rakamlara göre bu, 2023 yılında toplam elektrik talebinin yüzde 28'ini oluşturan İrlanda'nın kentsel ve kırsal evlerinin elektrik talebini gölgede bırakacak. Bu durum aynı zamanda teknoloji şirketlerinin kendi yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeye daha fazla yatırım yapmaları yönünde baskı yaratacak.

İrlanda'nın veri merkezleri ve teknoloji şirketlerindeki patlaması, düşük kurumlar vergisi politikasıyla desteklendi.

University College Cork'ta kıdemli bir araştırma görevlisi olan Profesör Paul Deane, Irish Examiner'a şunları söyledi "Zaten çok sayıda rüzgar ve güneş enerjisine sahip olsaydık, bu bir sorun olmazdı. Hala fosil yakıtlara çok bağımlıyız. Yenilenebilir enerji kaynaklarını çok hızlı bir şekilde inşa edebilmemiz gerekiyor. Büyük veri merkezlerini hızla inşa etmekte iyiyiz ama yenilenebilir enerji kaynaklarını inşa etmekte o kadar iyi değiliz."

 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR