Dolar $
34.22
%-0.02 -0
Euro €
37.69
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.26 -0.11
Çeyrek Altın
4483.29
%0.05 1.99
SON DAKİKA
Göksel Çakır | GÜNCEL Perşembe 01 Şubat 2024 23:25

İNSAN GÜVENLİK DUVARI ZAFİYETİ: TÜRKİYE'DEKİ ŞİRKETLERİN %17'Sİ ÇALIŞANLARINI BT KONUSUNDA EĞİTMİYOR

Kaspersky'nin Business Digitization anketine göre, Türkiye'deki şirketlerin yalnızca %27'si çalışanları için siber güvenlik eğitimleri düzenledi. Şaşırtıcı bir şekilde, şirketlerin %17'si, çalışanlarına temel BT işlevleri konusunda bile eğitim vermedi. Oysa ki, çalışanların dijital beceri ve bilgi eksikliği, tüm kurumun siber güvenliği açısından ciddi riskler oluşturabiliyor. Eğitimsiz çalışanlar, kimlik avı bağlantılarını açabiliyor, kurumsal bir cihaza fidye yazılımı indirebiliyor ve bu durum şirket açısından önemli miktarda para kaybına ve itibar kayıplarına neden olabiliyor.

İnsan güvenlik duvarı zafiyeti: Türkiye'deki şirketlerin %17'si çalışanlarını BT konusunda eğitmiyor

Türkiye’deki çalışanlar arasında eğitime yönelik talebe bakıldığında, çalışanların %32’si siber güvenlik konusunda daha düzenli eğitimler görmek istiyor. Bu eğitimler en çok inşaat ve mühendislik, eğitim ve konaklama sektörlerinde çalışanlar tarafından talep ediliyor.

Kaspersky Türkiye Genel Müdürü İlkem Özar, şunları söyledi: "İnsan güvenlik duvarı, siber olaylara karşı en önemli savunmalardan biridir. Üçüncü taraflarca yapılan araştırmalar, siber güvenlik tehditlerinin %95'inin bir şekilde insan hatasından kaynaklandığını gösteriyor. Bu nedenle üst düzey yöneticilerden stajyerlere kadar her seviyedeki çalışan uygun siber güvenlik eğitimi almalıdır. Kaspersky, her seviyedeki çalışanın eğitimine ve becerilerini geliştirmesine katkıda bulunmak için Otomatik Güvenlik Farkındalığı Platformu'nu sundu. Platform, yıl boyunca çalışanlar için güçlü, pratik siber hijyen becerileri oluşturan çevrimiçi ve şirket içi bir araç olarak hizmet veriyor."

Özar, ayrıca şunları ekledi: "Aynı zamanda, kuruluşlar insan güvenlik duvarı ihlaline ve içeriden gelen tehdide hazır olmalıdır ve bunun için 360 derece korumaya ihtiyaçları vardır. Genişletilmiş Tespit ve Yanıt (XDR), bu noktada gelişmiş tehditlerin ele alınmasında önemli bir rol oynayan, birden fazla güvenlik katmanı ve etki alanı genelinde genişletilmiş görünürlük ve analiz sağlayarak geleneksel uç nokta tespit ve yanıtının ötesine geçen bir siber güvenlik çözümüdür."