SON DAKİKA
DÜNYA Salı 05 Ocak 2021 08:54

İNGİLTERE'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede artış gösteren koronavirüs vakalarını kontrol altına almak için bir kez daha ulusal düzeyde sokağa çıkma kısıtlaması ilan edildiğini duyurdu.

İngiltere'de sokağa çıkma yasağı

Kısıtlamaların Şubat ortasına kadar sürmesi bekleniyor.

Başbakan Johnson, yeni koronavirüs varyantının bir önceki dalgaya göre yüzde 50 ile 70 arasında daha hızlı yayıldığını belirterek, bunun hastane kapasiteleri üzerinde baskı yarattığını kaydetti ve "gelecek haftalar şu ana kadarki en zoru olacak" dedi.

Hastanelerin üzerindeki yükü azaltmak için yeni önlemler almaya yöneldiklerini belirten ve herkese "evde kalma" çağrısı yapan Johnson, "İnanıyorum ki mücadelenin son aşamasına giriyoruz" dedi.

Yeni önlemlere göre, temel ihtiyaçlar için alışverişe çıkmak, fiziksel egzersiz ve sağlık servislerine ulaşmak dışında sokağa çıkmak kısıtlanıyor. Evden sürdürülemeyen sektörlerde çalışanlar da kısıtlamalardan muaf tutulacak.

Kısıtlamalar neleri kapsıyor?

Sokağa çıkma kısıtlamaları geçen yılın Mart ayında ilan edilen kısıtlamalarla çok benzer.

Sadece alışveriş, egzersiz, önemli tıbbi ihtiyaçları karşılamak için ve evden çalışma imkanı olmayanlarsa işe gitmek için evden çıkılabilecek.

Tüm okullar Şubat ayındaki dönem tatiline kadar uzaktan eğitim verecek.

Kreşler açık olacak.

Üniversite öğrencileri kampüslere dönemeyecek, uzaktan eğitime devam edecek.

Restoranlar paket servise devam edecek ancak 'gel-al' alkol servisi veremeyecek.

Açık hava spor kompleksleri-golf sahaları, tenis kortları ve açık hava spor salonları- kapanacak.

Açık hava çocuk oyun parkları açık kalacak.

Amatör takım sporları yasak olacak. Premier lig gibi profesyonel spor müsabakaları ise devam edecek.

'En büyük aşı kampanyası'

Başbakan Johnson, ülkede devam eden koronavirüs aşısı kampanyasının "tarihin en büyük aşı çalışması" olduğunu belirterek, bunun umut vadettiğini kaydetti.

Johnson, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nin tamamından daha çok aşı yaptığını da ekledi.

İngilizler yeni tedbirleri açıklayan Başbakan Johnson'ı izlemek için televizyonlarının başına geçti.

Johnson, eğer planlar yolunda giderse, Şubat ortası itibarıyla öncelik taşıyan ilk dört kategorinin tamamına koronavirüs aşısının ilk dozunu yapmayı başaracaklarını söyledi.

Aşı kampanyasında belirlenen ilk dört kategori şu grupları kapsıyor: Bakımevlerinde yaşayanlar ve bakımevi çalışanları, sağlık çalışanları, sosyal hizmet çalışanları ve 70 yaş üzerindeki herkes.

Ülkede ilk olarak 8 Aralık'ta Pfizer-BioNTech aşısı kullanıma sokuldu. Son olarak ülkede üretilen Oxford-AstraZeneca aşısı da riskli grupların kullanımı için hastanelere gönderildi. İlk aşı 82 yaşındaki Brian Pinker'a yapıldı.

Sağlık Bakanı Matt Hancock bunu ülkenin koronavirüsle mücadelesinde çok önemli bir an olarak tanımladı.

Günlük vaka sayısı 50 binlerin üzerinde

İngiltere'de vaka sayısı son bir haftadır 50 binlerin üzerine çıktı. Son 24 saatte koronavirüs testi pozitif çıkanların sayısı 58 bin 784 olarak belirlendi. Aynı sürede yaşamını yitirenlerin sayısı 407 oldu.

İngiltere'de koronavirüs nedeniyle hastaneye başvuran kişi sayısı, bahar aylarındaki birinci dalganın üzerine yükseldi.

2 Ocak'ta 3 bin 145 kişi hastaneye başvurdu. 1 Nisan'da bu sayı 3 bin 99'du.

Muhalefetten destek

Muhalefeteki İşçi Partisi'nin lideri Kier Starmer, "İçinde bulunduğumuz durum son derece ciddi" diyerek alınan önlemlerin gereklilik arz ettiğini söyledi.

Starmer, hükümete yönelik tüm eleştirilerine rağmen önümüzdeki haftalarda gösterilecek çaba konusunda bir araya gelmek gerektiğini ekledi.

ABONE OL