Dolar $
34.09
%-0.01 -0
Euro €
37.73
%0.13 0.05
Sterlin £
44.88
%0.09 0.04
Çeyrek Altın
4484.9
%0.08 3.59
SON DAKİKA
DÜNYA Pazar 01 Eylül 2024 22:40

İNGİLTERE VE UKRAYNA ARASINDA YAPAY ZEKA ANLAŞMASI

Rus istilasından önce Ukrayna, siber güvenlik, yapay zeka ve mobil uygulama ihracatında küresel bir liderdi

İngiltere ve Ukrayna arasında yapay zeka anlaşması

Birleşik Krallık (BK) ve Ukrayna, dünyanın ilk dijital ticaret anlaşmalarından birini imzaladı ve bu, Rus istilası fiziksel ticareti sekteye uğratmışken iki ülkeye de fayda sağlayacak.

Birleşik Krallık-Ukrayna Dijital Ticaret Anlaşması (DTA) yürürlüğe girdiğinde müttefik ülkelerdeki işletmelerin desteklenmesi bekleniyor.

Savaştan önce Ukrayna, dış kaynak kullanımı, siber güvenlik, yapay zeka ve mobil uygulamalar gibi hızla gelişen alanlarla küresel olarak en büyük BT (Bilişim Teknolojileri) hizmetleri ihracatçılarından biriydi.

İş ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Jonathan Reynolds anlaşmanın ticari ilişkileri modernleştirmeyi ve "ekonominin daha fazla dijitalleşmesini" teşvik etmeyi amaçladığını söyledi.

Reynolds şöyle konuştu:

Ukrayna'yla ticari ilişkilerimizi dünyanın ilk salt dijital ticaret anlaşmalarından biriyle modernize ediyoruz.

Ekonominin daha fazla dijitalleşmesi, Ukrayna'nın ekonomisini ve bağımsızlık mücadelesini desteklemek için önemli bir adım. Bu hükümet, Ukrayna ve halkına yönelik sarsılmaz desteğimizde öncü olmaya devam edecek.

Anlaşma, BK'nin Ukrayna'nın çatışma sonrası dijital ekonomiye geçişine katkı sunma planının bir parçası. BK'nin Ukrayna'ya hizmet ihracatının yarısından fazlası halihazırda dijital olarak gerçekleştiriliyor.

Ukrayna Birinci Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko ise şunları söyledi:

Birleşik Krallık, Ukrayna'ya eşsiz bir destek veriyor. Topyekün savaşın ilk günlerinden itibaren bunu hissediyoruz. Ülkelerimiz arasındaki dijital ticaret anlaşması da dayanışma ve desteğin bir başka tezahürü.

Bu anlaşmanın uygulanması Ukrayna'nın küresel tedarik zincirlerine katılımını sağlamlaştıracak, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimini teşvik edecek, Ukraynalı bilişim şirketlerinin BK dijital pazarlarına serbest erişimini sağlayacak ve savaş sırasında ve savaş sonrası yeniden yapılanma döneminde ekonomimize önemli bir destek sağlayacak.

Bu anlaşma, ülkedeki savaş tüm hızıyla sürerken yapıldı. Ukrayna'nın Harkiv bölgesindeki bir köyde Rus güdümlü bomba saldırısı sonucu iki kişi öldü ve aralarında çocukların da bulunduğu 10 kişi yaralandı.

Vali Oleh Synehubov, Rus güçlerinin Cherkaska Lozova köyünü güdümlü bombalarla vurduğunu ve bir konuta zarar verdiğini söyledi.

Vali, "İki kadın öldü" dedi.

Biri enkazdan çıkarıldı, diğeri ambulansta öldü.

Synehubov, yaralılar arasında iki çocuk olduğunu da sözlerine ekledi.

Kuzeydoğudaki Rusya sınırındaki Harkiv bölgesinde kasaba ve köyler, 30 aydır süren savaşta Moskova güçleri tarafından karadan ve havadan sık sık bombalanıyor.

Yerel yetkililer, bölgenin merkezi olan Harkiv şehrine yönelik benzer bir Rus saldırısında cuma günü 7 kişinin öldüğünü söylemişti.