Dolar $
32.84
%-0.04 -0.01
Euro €
35.64
%-0.03 -0.01
Sterlin £
42.45
%-0.08 -0.03
Çeyrek Altın
4177.66
%-0.03 -1.4
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Çarşamba 24 Temmuz 2024 00:00

İNFO YATIRIM: BİST100 ENDEKSİNDE YATAY BAŞLANGIÇ GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ

İnfo Yatırım, BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı.

İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

İnfo Yatırım, BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

TCMB faiz kararı 25 Temmuz tarihinden bugüne çekildi. TCMB Başkanı Karahan'ın ilgili tarihte G20 Maliye Bakanları - Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na katılacak olması nedeniyle Temmuz ayı faiz kararı 2024 yılı için açıklanan tarihten iki gün önce yani bugün gerçekleşecek.

Şubat ayında aylık bazda enflasyonun beklentilerin üstünde gelmesi ile birlikte yabancı kurumların beklentilerine paralel olarak politika faizi, 500 baz puan artışla yüzde 50,00’ye yükseldi. Atılan bu adım, yabancı yatırımcılarında dikkatini çekerken ‘rasyonel adımların devamı’ algısı fazlasıyla oluştu. Mart, nisan ve haziran aylarında yurt içinde beklenti altı gelen enflasyon ile Temmuz ayı politika faiz kararında değişiklik ön görmeyip, faizin yüzde 50'de sabit kalacağı düşünülüyor.

KKM’nin hayattan  yavaş yavaş çıktığı ve TL’yi özendirme paketleri çerçevesinde TL’ye talebin artarak mevduatların da yükselmesi alternatif getiri arayışlarında mevduat faizini de öne çıkardı. Son olarak Merkez Bankası kur korumalı mevduattan çıkış stratejisi çerçevesinde bankaların KKM hesaplarına uyguladıkları alt faiz sınırında düzenlemeye gitti. Bankalara gönderilen uygulama talimatına göre KKM hesaplarına politika faizinin yüzde 70’inden az faiz verilmeyecek.

Alternatif getirilerde TL’ye geçiş hızlanırken, dolara olan talep de azaldı. TCMB’nin dolar tarafında alıcılı olması da rezervler tarafını düzeltti. Politika faizi ile birlikte mevduat faizlerinde de yükseliş yaşandı. Likitide bolluğu kaynaklı mevduat faizlerinde geri çekilme olasılığı ve enflasyon beklentileri kapsamında yılın son çeyreğinde politika faizinde indirim sinyalleri konuşulabilir.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR